Taaltoets-fraude kost Zaanstad € 70.000

Omdat examenopgaven van het Staatsexamen NT2 (voor anderstalige volwassenen die het Nederlands als 2e taal leren) in 2018 via sociale media zijn gedeeld, heeft het College voor Toetsen en Examens besloten geen examens meer af te nemen.

Pas in de loop van 2019 is het nieuwe examen klaar. Zaanstad betaalt voor 90 cursisten die geen examen kunnen doen de kosten voor trainingsgroepen, in totaal gaat het om € 70.000.

Omdat nog niet bekend is wanneer de eerste examens weer starten, biedt taalaanbieder IVIO trainingsgroepen aan voor ongeveer 90 cursisten die hun taaltraject afgerond hebben of dat binnenkort afronden.

De vier examen-trainingsgroepen, drie in Zaanstad en één in Purmerend, zijn bedoeld om het taalniveau van de cursisten te onderhouden. Zo wordt volgens IVIO voorkomen dat de slagingskansen afnemen.

Eerder verscheen op De Orkaan een opiniebijdrage over de fraude bij taalscholen. GroenLinks en D66 stelden al vragen over deze vorm van onderwijs.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Willemsen

    Krijgen de cursisten hun examenopgaven dan mee? Kunnen ze misschien met hun smartphones foto’s maken van die examens? Als zoiets zou kunnen zijn vind ik dat de gemeente bijzonder amateuristisch werkt. Ook van de cursisten vind ik dat zij verwijtbaar zijn. Niet fraai allemaal voor mensen die zo in de watten worden gelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *