‘Talloze fouten’ bij bouw Deka-parkeergarage

De bouw van de in september ingestorte parkeergarage in Wormerveer is niet volgens de regels verlopen. Er is gebouwd zonder dat de berekeningen en tekeningen van de constructie bij de gemeente bekend waren.

In juli 2010 kondigde Zaanstad een officiële bouwstop af vanwege “ondeugdelijke liggers en ‘gestuntel’ van de staalmonteur. De instorting was waarschijnlijk het gevolg van het breken van één van deze stalen liggers.

Dat concludeert Nieuws NH op basis van stukken die de omroep bij Zaanstad heeft opgevraagd. Volgens NH Nieuws gaat het om “talloze fouten” waardoor er “een onveilige situatie voor omwonenden, voorbijgangers en bouwmedewerkers” ontstond.

Er is gebouwd voordat de bouwtekeningen bij de gemeente zijn ingeleverd. Een deskundige van de TU Delft spreekt over een “enorm geprutst”. Volgens de deskundige is “er vooral veel haast gemaakt om de winkel weer snel open te krijgen.”

Eind vorige maand twijfelde de gemeente aan “de kwaliteit van de bezweken stalen ligger, maar ook van de andere vergelijkbare draagbalken.” Zolang die twijfel niet is weggenomen kan er geen sprake zijn van opening van winkel en parkeergarage.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Erik Esteie

  Ik ga nu even kort door de bocht, maar als ik een schutting wil neer zetten dan moet ik de bouwplannen voor die schutting in 60-voud indienen voor ik toestemming krijg om te mogen bouwen, sterker nog, als ik een scheet wil laten dan moet ik aan allerlei regeltjes voldoen en voldoe ik daar niet aan dan wordt er gehandhaafd en wordt het inwendige van mijn buik stilgelegd

  Nu is er een bedrijf(meerdere bedrijven) die maar wat aanrommelt(rommelen) en zich niet aan de regels houden en er wordt niet gehandhaafd om ze maar zo snel mogelijk geld te kunnen laten verdienen, want stel je voor dat de werkgelegenheid in gevaar komt, en niet te vergeten de inkomsten die verloren zouden kunnen gaan door het niet op tijd openen van de winkel

  Ik reuk een soort ikeatje, iets met door de vingers zien en zo lang het goed gaat, gaat het goed

  Maar oh wee als ik geen geld heb betaald(vergunning heb aangevraagd) voor het bouwen van een dakkapeltje en er staat een streepje verkeerd in de tekening…

  Begrijp me aub niet verkeerd, het probleem ligt bij de eigenaar en bouwers van die Dekamarkt, zij hebben fouten gemaakt bij het ontwerpen van het gebouw en niet de gemeente Zaanstad

  De gemeente Zaanstad is alleen maar selectief in het volgen van de regels, bij de ene knijpen we een oogje dicht en bij de ander niet

 • janneke

  Volgens mij heeft dit project meerdere malen een bouwstop gehad tijdens de bouw omdat er gebouwd werd en is er dus wel degelijk gehandhaafd.

  Maar als de bouwer ondanks alles toch gewoon door gaat met bouwen…..
  De gemeente is groot, het is moeilijk om dagelijks op alle bouwlocaties te controleren. Bouwers zijn niet zo heilig als ze doen voorkomen en schuiven grove fouten erg makkelijk af op de gemeente.

  Met grote regelmaat lappen ze de “start bouw” aan de laars. De melding die ze moeten doen als ze starten met bouwen. Voordat de gemeente de wapening kan controleren gooien ze snel het beton erop.
  En áls de gemeente dan ingrijpt, zijn zij weer de lul want dan zitten ze het bouwproject dwars en zorgen ze voor vertraging en blablabla huiliehuilie

  Volgende keer op de kosten van de burger een groot hek eromheen met een slot totdat alles in orde is lijkt me 🙂

  Vind jullie gehakketak naar de gemeente wel erg gemakkelijk hoor 🙂

  • Ed Bethlem

   De bouwer gaat door met bouwen, maar er is al tig maal een bouwstop is opgelegd. Moet de gemeente dan niet extra controle uitvoeren en niet eerder deze opheffen dat men de tekeningen heeft aangepast. En dan er nog met de neus bovenop gaan staan, controleren of men het ook zo doet en niet laten aan rommelen.

 • Nicky075

  Natuurlijk is het makkelijk trappen tegen de gemeente. In de basis begint het bij het bedrijf dat moedwillig steken laat vallen voor eigen (financieel) gewin. Maar als blijkt dat een bouwer doorgaat terwijl er een bouwstop is afgekondigd vraag ik mij af waar de controle was.

  En daar heeft de gemeente steken laten vallen. Waarschijnlijk was diegene net weer wat eerder naar huis of weer eens op vakantie.

  • janneke

   Tja, gemeenteambtenaren zijn net echte mensen 🙂

   Zaanstad is een grote gemeente waar veel gebouwd wordt. Overal 24/7 controle op houden wordt een dure zaak natuurlijk. En aangezien er behoorlijk bezuinigd wordt op allerlei vlakken bij de overheid is daar weinig geld/personeel voor.

   De beschikbare ambtenaren zetten zich voor de volle 100% in. Maar het blijven mensen met maar een x aantal werkuren per week waarin ze al hun werk moeten afronden.

   Wellicht moet de overheid wat meer slagkracht krijgen om dit soort misstanden beter aan te kunnen pakken. Dwangsommen op het adres van de bouwer/ontwikkelaar/eigenaar/opdrachtgever. En dan Amsterdamse stijl.
   En meer geld voor meer personeel voor handhaving en toezicht

   • Ed Bethlem

    Je kan het blijven goed praten, maar hier heeft de mens(gemeenteambtenaar) vergeten er boven op te blijven zitten. Na meerdere stoppen op de bouw en geen extra controle isdit een grote blunder.

   • Kees

    Ha, de gemeente had gewoon moeten handhaven. Zaanstad is één van de duurste gemeenten in Nederland qua kosten die een burger moet betalen.

    Waar gaat al dat geld heen dan? Andere gemeenten lukt het met minder geld…

    Ik zie nu ook al een aantal projecten waar de gemeente nog 0x is langsgeweest tijdens cruciale momenten. Wat zijn ze aan het doen?

 • Martijn

  Linksom of rechtsom is onze overheid altijd de cigaar.

  Mijn overheid had, met de kennis van nu, strenger moeten handhaven, z’n poot stijf moeten houden. Het is echter nog maar de vraag of dit drama daardoor te voorkomen was…

  De partijen die dit gedrocht gebouwd hebben, die willens en wetens broddelwerk hebben geleverd. Die meerdere waarschuwingen in de wind hebben geslagen….. Die partijen zijn verantwoordelijk en zullen voor dit gedrag en de gevolgen hiervan gestraft moeten worden.

  • Erik Esteie

   Precies,

   De bouwer heeft niet gewerkt volgens de voorschriften die gelden voor de verschillende materialen en belastingen die die materialen aankunnen en heeft broddelwerk afgeleverd, met het instorten van een gedeelte als gevolg

   Ik ben het echter niet eens met je conclusie dat de gemeente altijd de sigaar is, je kunt namelijk niet alle specialisten in huis hebben die op de hoogte zijn van alle details(ik geef als voorbeeld aan de NEN1010 norm voor elektrische installaties, een norm waar ik een klein beetje van op de hoogte ben, ondertussen zijn de voorschriften veel complexer geworden en dat geld ook voor een dragende stalen balk en andere bouwvoorschriften)

   Wat ik bedoel te zeggen, en nu kom ik weer terug op een schutting

   Als ik er een potje van maak en de schutting valt om dan is het mijn verantwoording en niet van de gemeente, de gemeente heeft de schutting niet geplaatst

   Het is een beetje meten met twee maten, had ik geld genoeg gehad en was mijn economisch belang groot genoeg dan knijpt met een oogje dicht bij het bouwen van een schutting, de bouwer zal wel weten wat ie doet, toch?

   Nu is een schutting geen supermarkt met een parkeerdek dus is het appels met peren vergelijken

   Hoe dan ook de eind verantwoording blijft liggen bij de ontwerpende/bouwende partijen, zij horen te weten waar ze mee bezig zijn

 • Berry van Adrichem

  Gelukkig zijn er geen slachtoffers. De opdrachtgever, uitvoerder en gemeente zijn vast al bezig om hun juridische messen te slijpen en over een jaar of 5 horen we hoe de vork in de steel zit en wie daadwerkelijk de zwarte piet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *