Te veel geluid bij woningen Koog en Westzaan

Zes woningen in Koog a/d Zaan, zeven in Westzaan en een in Zaandam zitten zo dicht tegen de A8 aan dat Rijkswaterstaat maatregelen moet nemen om de geluidsoverlast (nu meer dan 65 decibel) te beperken.

Bij enkele tientallen andere woningen ligt het geluidsniveau net op of onder de 65 decibel.

De maatregelen die Rijkswaterstaat gaat nemen, bestaan vooral uit het toepassen van stiller asfalt op de A8. Op andere plekken gaat het om het plaatsen van geluidsschermen of -wallen en het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek.

De woningen met de te hoge waarden liggen aan de Oostzijde in Zaandam en aan de Raadhuisstraat en de Verzetstraat in Koog aan de Zaan. Bij die woningen is meer dan 65 decibel bij de gevel gemeten.

In Westzaan gaat het om zes woningen aan de Middel (in drie gevallen is het maximale niveau 60 decibel).

20 woningen aan de Jonge Kuiperstraat in Koog aan de Zaan krijgen precies de grenswaarde van 65 decibel binnen. Maar ook zij profiteren van het stillere asfalt. Ook een zestal woningen aan de Veeringzoom hebben het niveau van 65 decibel.

Wat is 65 decibel? De site Lichtbeeldgeluid:

“airconditioning (50-75 dB), normale conversatie, wasmachine (50-75 dB), vaatwasser (55-70 dB), naaimachine, wasdroger, pianospel (60-70 dB), F16A straaljager op 6000 m hoogte (59 dB)”

En dus de A8…

De woningen die het betreft zijn te zien op deze kaart.

Aanvulling (zie reacties): Het stillere asfalt is al aangelegd, de geluidsoverlast (bonken) van de brug is nog niet verholpen. Voor de woningen met de rode stippen volgt nog een gevelisolatieonderzoek als het geluidniveau binnenshuis boven de norm ligt. Het definitieve geluidsaneringsplan wordt ‘medio 2021’ bekendgemaakt.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Jaap Groothoofd

  Dat hebben ze toch al gedaan met de werkzaamheden afgelopen keer?

  • De Orkaan

   Het stillere asfalt is al aangelegd, de geluidsoverlast (bonken) van de brug is nog niet opglost. Voor de woningen met de rode stippen volgt nog een gevelisolatieonderzoek als het geluidniveau binnenshuis boven de norm ligt. Het definitieve geluidsaneringsplan wordt ‘medio 2021’ bekendgemaakt. (we hebben dit nu ook in het artikel zelf gezet)

 • P. Voogd

  80 km invoeren, want nu zijn er enorm veel auto’s die ruim boven de 100 km/u over de A8 scheuren en hogere geluidschermen aanbrengen. Ik woon een straat achter de Jonge Kuiperstraat, het is mij heel wat waard. Ook de Provincialweg wordt door velen als racebaan gebruikt. En niet aankomen met ‘dan ga je maar verhuizen’. Het is, omdat er totaal geen handhaving is, in de loop der tijd vele malen verergerd. Wie de schoen past trekke hem aan.

 • A,B. de Bree

  Wij wonen op Raadhuisstraat 50
  En hebben heel veel last van het geluid van de brug.
  Het geluid van het gebonk is nu zelfs harder dan dat het was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *