Te weinig cipiers voor Zaanbajes: 96 gevangenen verhuizen

Veel meer cipiers dan verwacht hebben in de gevangenissen in Almere, Zaanstad en Zoetermeer hun baan opgezegd. Honderden gevangenen moeten daarom de komende tijd verhuizen naar een andere gevangenis.

Dat wordt gemeld op NOS Radio1 waar ook een nieuws-item te beluisteren is.

Door het gebrek aan personeel moet de gevangenis in Zoetermeer zelfs een tijdje dicht. Ook bij het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad gaan gevangenen naar andere locaties.

Volgens de website Beveiliging.nl gaan 96 gevangenen uit het complex in Zaanstad naar de gevangenis in Lelystad

Volgens staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff zijn de maatregelen nodig omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden in deze gevangenissen en zeker niet in de zomermaanden

Rob Minkes, voorzitter van de centrale ondernemingsraad Dienst Justitiële Inrichtingen zegt tegen Radio1:

“We hebben het zien aankomen. Met name in het westen stroomt het personeel toch sneller uit, met name de wat jongere collega’s. De bezetting is onder de maat. De vakantieperiode komt eraan, qua inhuur zitten we al op de max.

Volgens Minkes is het deels de schuld van de Dienst Justitiële Inrichtingen zelf die gemeld heeft dat er minder capaciteit nodig is. De plannen voor de sluiting van Zoetermeer zijn al voorzichtig bekend gemaakt. Cipiers die nu nog weg kunnen kiezen eieren voor hun geld.

Omdat er al jaren een vacaturestop is, zijn er niet genoeg nieuwe cipiers die het vertrek van collega’s kunnen opvangen volgens Minkes. Er is nu wel begonnen met een inhaalslag maar die collega’s zijn pas in oktober inzetbaar.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Frank

  Wat zijn die bezuinigingen toch leuk

  • Boon

   Maar dat is toch waar de Nederlander voor gekozen heeft. Minder belasting en minder ambtenaren was toch het doel. De mond vol over meer zorg,langer straffen,meer sociale woningbouw of beter onderwijs maar wel met het rode potloodje kiezen voor het genoemde minder minder.

 • Harrie

  Dit was te verwachten. Een probleem wat al tientallen jaren bestaat, het vinden van goed personeel in de randstad lukt niet. Desondanks worden er nieuwe gevangenissen gebouwd in het westen en in het noorden gesloten. Gedetineerden moeten dicht bij hun woonplaats gedetineerd worden (Regioplaatsing). Waar praten we over in zo’n klein land als Nederland.

 • vaartje197

  er zijn toch criminelen zat die een aantal uren dienstverlening als straf krijgen, nou ik zou zeggen in zetten die hap, is Nederland direct weer wereld nieuws, “criminelen bewaken criminelen” heerlijk lijkt mij dat.

 • Noot

  Flexibilisering ? Ga zo door, minder vaste banen, dit land zit zo in elkaar, of een laag betaalde flexbaan of topsalaris als vaste baan

  zoek maar uit
  dit gebeurt overal in NL

 • Willemsen

  Zo snel mogelijk die gevangenissen maximaal automatiseren, mechaniseren en robotiseren. Voor die gasten hoef je niet direct arbeiders in dienst te nemen om hen te bewaken/verzorgen doen die machines icm de gevangenen wel. Zorg gelijk dat ze een bandje om hebben zodat ze vrij snel opgepakt kunnen worden mochten ze er van door gaan. Misschien dat die gevangenisdirecteuren een kijkje moeten nemen in die volledig geautomaseerde boerderijen. De boer kan alles op een afstand bekijken; machines hebben zo’n beetje alles overgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *