Tegen ZMC-schutters 12 en 8 jaar geëist

Wegens betrokkenheid bij de schietpartij in oktober 2018 in de hal van het ZMC is 12 en 8 jaar geëist tegen twee Zaandamse broers van destijds 24 en 32 jaar.

De broers hebben daarnaast een taxichauffeur bedreigd en proberen te beschieten. Alleen omdat het wapen weigerde heeft dat geen extra slachtoffer opgeleverd.

Tegen twee andere mannen van destijds 26 en 19 jaar die betrokken waren bij een daaraan vooraf gegane schietpartij op de Burcht in Zaandam werd gister al 8 en 3 jaar geëist.

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland verdenkt hen van (het medeplegen van) poging moord c.q. poging doodslag en verboden wapenbezit.

Spoedeisende Hulp

De inleidende schietpartij vond plaats in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 oktober 2018 op De Burcht. Daarbij waren Okan S. (19) en Lloyd H. (26) betrokken. S. raakt ernstig gewond en vlucht per taxi naar het Zaans Medisch Centrum. Twee andere verdachten, de broers Giovanni (32) en Gilano H. (24) zijn S. per auto gevolgd tot aan het ziekenhuis. Het OM:

“Wanneer de gewonde schutter uit de taxi stapt, doen de achtervolgers een poging hem om het leven te brengen. De taxichauffeur probeert de verdachten al pratend tegen te houden, maar tegen hem wordt fysiek geweld gebruikt om het schootsveld vrij te maken. Als hij de gewonde man probeert te helpen wordt de taxichauffeur met een vuurwapen bedreigd. De trekker wordt zelfs overgehaald, maar het wapen weigert.

Ondertussen probeert de 19-jarige gewonde Zaandammer de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis in te komen, maar uit veiligheidsoverwegingen blijft de toegangsdeur tot de Spoedeisende Hulp gesloten. Tussen de sluisdeuren wordt hij, als een rat in de val, meerdere keren beschoten, totdat de twee meegebrachte vuurwapens leeg zijn of weigeren.”

Okan S. weet zich in veiligheid te brengen en wordt, nadat hij is geopereerd aan zijn verwondingen, aangehouden voor het vuurwapengebruik op De Burcht. De overige schutters zijn gevlucht.

Zelfverdediging

Omdat het volgens het O.M. om ‘excessieve geweldsuitoefeningen’ gaat wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Het signalement en beelden van de schutters worden gedeeld, o.a. via Opsporing Verzocht. Gilano (24) H. meldt zich bij de politie. Zijn broer Giovanni wordt later op Schiphol aangehouden.

De zaak gaat volgens het OM over twee rivaliserende groepen uit Zaandam. De twee schutters bij De Burcht hebben geen vragen van de politie willen beantwoorden, maar zeggen uit zelfverdediging te hebben gehandeld. De officier van justitie zei in het requisitoir:

“Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Waar getuigen feiten kunnen vergeten, verfraaien, aandikken of manipuleren, leggen camera’s de feiten vast – precies zoals het is gegaan. Dat verdachten zich met een geladen vuurwapen door Zaandam hebben begeven en het gebruik ervan kennelijk niet hebben geschuwd, kan hun zwaar worden aangerekend.”

Afgeknald

De officier van justitie vindt “poging moord in vereniging” door beide broers bewezen en vraagt 12 jaar voor de nu 33-jarige verdachte en 8 jaar voor zijn jongere broer:

“Op de beelden is een georganiseerd en planmatig handelen te zien, waarbij verdachten nauw en bewust hebben samengewerkt. Het slachtoffer, gevangen in het voorportaal van het ziekenhuis, wordt ‘afgeknald’. Uit het samenspel tussen beide verdachten, alsof het ingestudeerde pasjes zijn, kan worden opgemaakt dat verdachten wisten wat de bedoeling was: het slachtoffer beschieten. Dat het slachtoffer het heeft overleefd, is omdat het tweede vuurwapen waarmee verdachte schoot weigerde.”

Ten aanzien van de andere twee verdachten acht het OM poging doodslag bewezen. De officier eist 8 jaar tegen de destijds 26-jarige verdachte en 3 jaar tegen de toen 19-jarige man. De officier:

“Verdachten maken gebruik van een doorgeladen vuurwapen, met hun hand op de trekker, richtend op hun slachtoffer, klaar om te vuren. Dat levert in de ogen van het OM een poging doodslag op.”

Volgens het OM was de schok zelfs zo groot dat de gemeente Zaanstad na dit incident heeft besloten om het centrum van Zaanstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied.

De rechtbank Noord-Holland doet naar verwachting uitspraak op 24 juli

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *