TELEGRAAF VERKNIPT FILMPJE!

Waarom? Luiheid? Gebrek aan nieuws? Gaat het om kijk/leescijfers? Is het wanhoop waardoor de Telegraaf twee maanden oud nieuws opwarmt?

Of schept de redacteur er genoegen in de waarheid zo te verdraaien dat er angst ontstaat over wild ‘aanvallende vluchtelingen.’

Hoe dan ook, de Telegraaf scoort goedkoop door middel van een volledig uit de context geknipt filmpje.

In januari plaatste het Dagblad Zaanstreek / NHD (net als Telegraaf) een filmpje online, gemaakt door Lorenzo Derksen. Er zou volgens de krant sprake zijn geweest van 30 vluchtelingen die hulpverleners aanvallen. Wij lieten aan de hand van hetzelfde filmpje zien dat dit onjuist was. Het NHD (onderdeel van het Telegraaf-concern) rectificeerde niet. De slachtoffers van hun dikke duim zitten niet echt in de positie om de zaak aanhangig te maken.

De Telegraaf wist in januari nog te melden dat “de ambulance naar aanleiding van het incident voortaan altijd begeleid wordt naar het AZC door de politie.” Ook hiervan bleef weinig over na een telefoontje naar Peter Duijf van de ambulance.

Vandaag dus weer de beelden. Met het filmpje naar 50 seconden gesneden, wordt deze keer getoond dat de hulpverleners door ‘dit incident’ zonder begeleiding niet meer het terrein op durven. Het snij- en knipwerk is kennelijk ook van Inter Visual Studio (“voor al uw fictie- en nonfictie videoproducties”).

Menno Hartenberg, woordvoerder van de politie Zaanstreek-Waterland laat weten dat het hier om oud beeld gaat:

‘Met beeld kun je van alles en nog wat aantonen, wij rijden niet standaard mee naar het AZC. Gaan ze dit nou elke twee weken laten zien?’

Ook Peter Duijf van de ambulance reageert (weer):

‘Er is niks veranderd in het beleid en er is geen grondslag van angst bij de medewerkers.’

Bekijk hier het volledige filmpje (dat De Telegraaf deels online zette met de kop: ‘Asielzoekers gaan los op hulpverleners’)

PS: eerder kreeg De Orkaan al een brief van filmer Lorenzo Derksen waarin hij vond dat we zijn filmpje niet mochten laten zien, hij dreigde met juridische stappen. Het standpunt van De Orkaan is dat we dit bericht met kritiek op de berichtgeving van Dagblad Zaanstreek niet kunnen brengen zonder het filmpje te laten zien.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Rob

  De Telegraaf plaatst wel vaker verzonnen nieuws. In 2011 werd daarvoor nog een journalist ontslagen. Commentaar van Sjuul Paradijs op dat ontslag kwam er op neer dat hij een en ander betreurde, niet zozeer dat verzonnen nieuws, maar dat het was ontdekt dat verzonnen nieuws werd geplaatst.

  Zie o.a. hier:
  http://www.nu.nl/media/2629181/verslaggever-telegraaf-bevestigt-ontslag.html

 • Barend

  Inderdaad, een vreemd stemmingmakend artikeltje van de telegraaf. Nergens voor nodig om het nu te plaatsen en nog onjuist in wat er vermeld word. Ik heb ook het lange filmpie bekeken. Het blijft discutabel wat er precies afgespeeld heeft. Het heeft meer weg van de mug en de olifant denk ik.

  • Broekjevol de 3e

   Aan stemmingmakerij doen wel meer kranten en sites…

   • Barend

    Yep je hebt helemaal gelijk. De kunst is om tussen het gekrakeel van bv de telegraaf en bv deorkaan, de realiteit te vinden. Zo vind ik het realistisch dat de telegraaf met dit artikel stemming maakt, en dat je bij deorkaan niets negatiefs mocht vinden van het handelen van de asieleisers in dit filmpie ten tijde van dat deze gebeurtenis plaatsvind en deorkaan schande sprak van oa het optreden van de politie…gelukkig hebben we de beelden nog.

    • Broekjevol de 3e

     Ja het blijft zonde dat er maar weinig media alleen maar feiten brengen zonder een mening mee te geven.
     Je kan nu makkelijk een mening hebben en het bericht er bij zoeken wat die mening onderbouwd.

 • Stigmatiserend en dogmatiserend werken is blijkbaar het motto? Ik zou als politie en ambulancepersoneel om een rectificatie eisen. Verdraaien van feiten mag geen norm worden binnen de nieuws verslaggevende pers. En dat gebeurd nu bij schering en inslag.

 • Femke

  Ach afgunst is wat de orkaan drijft. Een beetje slim mens leest dat toch. Dhr Piet Bakker maakt heeft met veel mensen ruzie . Zielig hoor, hoe mensen zwart gemaakt worden in dit stukje op niets af en dat kleinerende. Daar laat dhr Bakker goed zien een narcistisch heerschap te zijn met zijn blaadje de Orkaan. Zolang het dit blaadje is kan het bij lange na niet tippen aan welke krant dan ook , noch aan het camerawerk.. Laten we hopen dat het als een Orkaan gewoon straks weer verdwijnt in de lucht of de pot. Mee is het niet waard.

 • Tristan

  Ten eerste is het cameraman Derksen en ten tweede is dit een media bedrijf die flink aan de weg timmert. Dat heeft dit onlineblaadje dus ook in de gaten. Het meeste nieuws wordt verzorgt door intervisual studio op TV en de kranten en daarnaast werkt deze cameraman en journalist ook voor de Telegraaf , dat klopt! Hij hanteert in ieder geval niet deze afzeik/ jaloezie berichtjes zoals in dit online blaadje. En ehhh, u pikt inderdaad nogal zo hier en daar.. zo kunnen we het allemaal.

  • Merel Kan

   Hallo Tristan, als vader van Lorenzo zit het je blijkbaar hoog dat we (onderbouwde) kritiek leveren, maar beschuldigingen van ‘pikken’ gaan wat te ver. Als we informatie of beeld van anderen gebruiken, dan doen we dat met toestemming of we vermelden de bron.
   Eerder reageerde je onder de naam ‘Femke’ op dit artikel, en daar zijn we niet van gecharmeerd. Zou je het voortaan bij 1 naam willen houden (liefst je eigen)?
   Ps. ‘zo kunnen we het allemaal’? Ga je gang. Graag! Hoe meer hoe beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *