Tenten bij crisisnoodopvang Lycurgus

Bij de nieuwe crisisnoodopvang in de sporthal van Lycurgus zijn tenten geplaatst die dienen als was- en toiletruimte, als eetzaal, voor recreatie (en als rookhok).

Het slapen – en een deel van de recreatie – gebeurt in de sporthal zelf, maar de rest van de activiteiten vindt in de tenten plaats.

Op vrijdag 22 juli worden de eerste van de 225 bewoners in de sporthal van de club aan het Jaap Bootpad in Assendelft verwacht. De asielzoekers komen uit het aanmeldcentrum uit Ter Apel. Daar is al maandenlang een tekort aan opvangplekken waardoor mensen soms in de open lucht moeten overnachten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland gevraagd om tijdelijk 225 crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers te realiseren. De opvang blijft uiterlijk tot 1 oktober 2022 in gebruik.

Iwan Schaap, operationeel leider bij de Veiligheidsregio: “in verband met hygiëneregels mag er niet gegeten en gerookt worden in de sporthal. Ook de douches en toiletten komen in een tent. Er zitten nogal wat rokers bij de bewoners en dat moet dus in een tent gebeuren.” Ook is er beperkt ruimte voor recreatie, in de sporthal mogen geen balsporten worden beoefend door de nieuwe bewoners.

Op de website van Lycurgus is te lezen dat in het begin, totdat alle units geïnstalleerd zijn, de bewoners gebruik zullen maken van de accommodatie van Furore. Leden van AV Lycurgus blijven gebruik maken van haar eigen kleedkamers, het buitenterrein en de atletiekbaan.

De Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland zorgt dag en nacht voor zes bewakers, ook is er vanuit de VRZW personeel voor coördinatie en begeleiding aanwezig. Op het terrein is ook een aparte brandweer-unit geplaatst.

Foto’s: Marty Vet

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *