Terug in de tijd: Koene Speelgoederen en Galanteriën

Koene Speelgoederen en Galanteriën aan het Rustenburg is niet meer. In 2014 was de etalage nog gevuld met allerlei soorten huishoudelijke producten, speelgoed en feestartikelen. De winkel zelf was toen al gesloten.

In de zomer van dit jaar werd de – inmiddels lege – winkel verkocht. Maar… gelukkig hebben we de foto’s nog.

In april 2008 liep Alexandra Blaes de winkel binnen en vroeg aan mevrouw Koene of ze een paar foto’s mocht maken van het interieur. Hieronder een selectie.

De uitstalling met Delfts Blauw, sleutelhangers, servies, glaswerk, oranje vlaggetjes en andere voetbalzaken, Nederland doet in 2008 namelijk mee aan het EK in Zwitserland en Oostenrijk. (Klik op foto voor grotere versie.)

koene_interieur_april_2008_004

De afdeling fop- en feestartikelen. Klik-klak-kikkers, Halloween-producten, plastic nep-vingers, maskers, opwind-muizen, toeters, ballonnen, knalraketten, nep-snorren en -baarden, plastic slangen en haaien. (Klik op foto voor grotere versie.)

koene_feestartikelen_april_2008_005

De afdeling ballonnen en slingers.

koene_ballonnen_april_2008_006

Delfts Blauw. (Klik op foto voor grotere versie.)

delfts_blauw_april_2008_007

Hup Holland Hup, schepnetten, kinderwagens, plastic badje, kinderbezems, glazen.

holland_april_2008_008

De toonbank.

koene_toonbank_april_2008_009

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Siem

  Niet te vergeten dat fam. Koene ook op div. kermissen stond.Op de kermis in Zaandam vlak bij de Wilhelmina brug en Oostzaan in de Kerkbuurt voor de fam. Bindt

 • Yvonne

  Erg leuk dat het niet vergeten word. Nostalgie. De winkel is begonnen in 1936 door mijn opa Juriaan Koene (1904-1980) daarna mijn vader Jur Koene (1944-2005) en in 2008 is helaas de winkel gestopt. Yvonne

  • Rudolf Jacobs

   Met recht ‘helaas gestopt’. Voor dit soort winkeltjes geldt helaas: ‘voor eens, is voor altijd’, maar ja, wie maalt er nog om? Ik vind het jammer. Heb Jur , niet echt goed, maar toch wel gekend, generatiegenoten.
   Mij benieuwd waar al dat prachtige spul is gebleven(….)

 • Liesbeth

  Het was zo een fijne winkel als het ergens iets niet te koop was ging je gewoon naar Koene die had alles.
  Mijn schoonzus heeft er vroeger haar pannenset gekocht, alle weken even in.
  de etalage kijken tot het geld bij elkaar was.
  Zo ging dat eerst sparen en dan kopen.

 • Freek Willem

  Jammer dat dit soort winkels ondergesneeuwd worden door Action enz. Winkels met charme verliezen de strijd

 • Paul Hilekes

  Inderdaad jammer dat dit soort winkels zijn verdwenen. In mijn lagere schooltijd (6o-er jaren) haalde ik samen met een vriendje van tijd tot tijd stapels oude kranten op langs de deuren. We sleepten die op een houten kar naar het Rustenburg waar een handel in lompen, papier en oude metalen zat. Met de paar gulden die dat opleverde gingen we in de winkel van Koene speelgoed kopen of iets anders dat leuk was. Nu zie je als je voor het pand staat de hoge torens van de nieuwbouw boven de daken uit:de symbolen van “vooruitgang”

 • Roel Sluis

  De winkel van [Koene] Sinkel. had alles te koop.
  Het kon niet gek genoeg zijn of het lag wel in de winkel.
  Ze verkochten o.a. lampenpitten voor olielampen en oliestellen.
  Ook verkochten ze er pannenstoppen of lekstoppen , deze werden gebruikt voor aluminiumpannen waar een gaatje in was ontstaan in de bodem.
  Een nieuwe pan kopen lag niet altijd voor de hand.
  Om toch te kunnen koken werden er onder en in de pan 2 ronde metalen plaatjes bevestigd. Deze werden met een boutje en moertje vastgezet.
  Tussen de beide plaatjes zat nog een pas ontdekte stof die nodig was om lekken tegen te gaan. Deze stof had de naam van ASBEST [niet BEST]
  Menig gezin zal op deze manier de piepers op zijn bord hebben gekregen.
  Zelf heb ik thuis nog een compleet kaartje met deze lekstoppen in mijn verzameling , maar zal hem denk ik niet gebruiken.
  Koop wel een nieuwe !

  • Rudolf Jacobs

   Roel Sluis(….)? Volgens mij heb jij ook 4 of 5 zolders met ouwe (min of meer waardevolle) meuk verzameld? Mocht dat zo zijn, zorg dan wel voor een goeie bestemming, (voor later)

 • Rudolf Jacobs

  Wil niet beweren, dat ik er de deur heb platgelopen, maar ben er toch wel met enige regelmaat “iets” wezen kopen. Heb in 2003 nog een plastic kindernaaimachientje voor mijn oudste kleindochter gekocht. Dat werkt ook nu nog nog altijd op batterij etc. Jammer dat ik hier geen afbeelding bij kan voegen. En ja, de wereld veranderd (mij wel ff te snel hoor), maar daarvoor stam ik dan ook uit de ‘nostalgiegeneratie’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *