Een historische foto van 50 jaar geleden: Pinksterdrie in 1971. Bokkie kopen in Purmerend, mooi weer (toen wel) en een vrije dag voor Zaankanters omdat in thuis alles gesloten was. Van de anderhalvemeter-samenleving had nog niemand gehoord.

Pinksterdrie – als de Zaankanters de overwinning op de Spanjaarden vieren – is verwaterd, verregend en bijna vergeten. Winkels zijn open, de vrijmarkt is verdwenen, in Purmerend is geen veemarkt meer en in Jisp dit jaar geen kermis.

Niks te beleven? Toch wel!

Voor de thuisblijvers een PinksterDrie-livestream vol optredens (o.a. Jeff Heijne en Jan Hamming), verhalen, interviews en filmpjes (25 mei, van 19-21 uur, uitgezonden vanuit de Bullekerk).

Voor de liefhebbers van nostalgie twee filmpjes van Pinksterdrie in 1971. De tocht naar Purmerend werd vastgelegd op 8mm en gedigitaliseerd door De Orkaan. Het zijn het tweede een het derde deel uit één film (deel 1 over het oude station Zaandam is hier te zien). De beelden zijn gemaakt door Egon Blaes (1918-2007), schoonvader van Orkaan-redacteur Piet Bakker.

De tocht naar Purmerend door Westzijder en Oostzijderveld.

De koemarkt, bokkie kopen.