Wel staken, niet staken en dan toch weer wel staken op woensdag 6 november.

Vrijdag sloten de bonden en minister Slob vrede nadat het kabinet € 460 miljoen had toegezegd. De staking werd afgeblazen. De Algemene Onderwijsbond neemt nu afstand van dat convenant en roept alsnog op tot staken.

Voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond die namens de AOb met Slob onderhandelde en aankondigde dat de staking niet doorging, treedt af.

De website van het AOb:

Bij de AOb-leden ontstond grote woede omdat een aanzienlijk deel van dit geld eenmalig was. Terwijl de AOb steeds actie heeft gevoerd voor structurele investeringen voor een hoger salaris en minder werkdruk. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen verklaarde ook nadrukkelijk dat de 460 miljoen uit het convenant een eerste stap was naar structurele oplossingen.

‘De beslissing moest op die vrijdagmiddag worden genomen en dat was te snel’, oordeelt Verheggen nu. ‘Ik had het convenant niet direct moeten tekenen, maar het in het weekeinde aan het hoofdbestuur moeten voorleggen en een ledenraadpleging moeten houden.’ Zo was het ook afgesproken met het hoofdbestuur. ‘Daarom heb ik nu besloten af te treden als voorzitter van de AOb’.

Het hoofdbestuur van de AOb heeft respect voor de beslissing. ‘Het is een heel moeilijke beslissing, maar Liesbeth neemt haar verantwoordelijkheid’, aldus het hoofdbestuur. De staking van 6 november gaat door. ‘We hebben enorme waardering voor alle collega’s die heel hard werken om de staking tot een groot succes te maken, en we bieden onze excuses aan voor de ontstane verwarring. Wat nodig is, is een structurele investering in onderwijs. We gaan met onze leden in gesprek, te beginnen op de algemene vergadering van morgen – maandag.’

Foto: eerdere actie (Stadhuisplein) in Zaandam tegen de invoering van de vierdaagse schoolweek.