Topsportcentrum De Koog: tribune/trap wordt aangepast

Vanmiddag is het eerste ‘officiële’ event in het nieuwe sportcentrum in Koog aan de Zaan.

Zaanstad en de Nederlandse Volleybalbond maken bekend dat het Europees kwalificatietoernooi volleybal voor mannen in september in de nieuwe Topsporthal gespeeld gaat worden.

Vrijdag liepen wij een rondje om het nieuwe sportcentrum. En het moet geschreven worden: we waren onder de indruk. Mooie details, prachtige doorkijkjes en grote gebaren.

Het gebouw ademt topsport.

Er viel ons alleen een klein dingetje op: er liggen grote betonnen balken, van verschillende lengte en breedte speels verdeeld tegen de helling naar de sportvelden.

Deze trap (of tribune?) zette ons op het verkeerde been. Doordat de eerste trede soms één balk, soms twee balken en soms drie balken diep is, of zelfs ontbreekt, ontstaat een mooi architectonisch beeld. Maar in de praktijk kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Een misstap is zo gemaakt.

Is het een trap of een tribune? Het artist-impression-filmpje laat zien dat het allebei is. Hier twee stills uit de film: het gedeelte links is een trap.

de koog nacht trap

Het deel aan de kant van de velden is (ook) een tribune, althans, er zitten mensen op.

de koog tribune

Hier het hele filmpje.

We vroegen sport-wethouder Jeroen Olfhof, Sam Onder van Straman Management en Advies en het Sportbedrijf Zaanstad om commentaar. De trappen/tribunes waren precies volgens de tekening gebouwd, maar was het niet een beetje link: zo’n trap/tribune met ongelijke leggers zonder leuning?

Wethouder Olthof wist vrijdagavond geen antwoord op de vraag, hij wilde vandaag wel even kijken, maar vond ook dat de trap niet het “belangrijkste nieuws over het nieuwe sportcentrum” was.

Hekwerk
Pim Wiersma, Projectmanager Integrale Huisvesting Primair Onderwijs, zegt namens het Sportbedrijf dat “de werkzaamheden nog niet afgerond zijn”. Er is net vrijdag een keuring geweest waarbij deze constructie geen goedkeuring kon wegdragen:

“de treden worden in een rechte lijn neergelegd, de aannemer gaat ook een leuning aanbrengen. Alles moet toegankelijk worden, en ook rolstoelvriendelijk.”

Gaat dat niet lang duren, zo’n extra verbouwing? Volgens Wiersma is dat geen punt, die extra balken liggen er “in een paar minuten”.

Sam Onder van Straman meldt:

“Er komt nog een hekwerk langs de hele rand met alleen een opening bij de traptreden. De traptreden gaan toch uitgelijnd worden en de looplijn extra benadrukt. Dan is het helemaal veilig.”

 

Deel dit artikel:

7 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *