De pompshop bij het tankstation van Total aan de Thorbeckeweg in Zaandam (de weg tussen Oostzaan/Coentunnel en de Den Uylbrug) is de eerste in Nederland die Total ingrijpende op de schop neemt. Afgelopen woensdag werd de pompshop 2.0 geopend. Pas in februari volgt een tweede vestiging bij Leiderdorp, daarna de rest van Nederland.

De rechte schappen en toonbank zijn verdwenen, een “bakery-eiland in het midden van de winkel vormt het hart van de tankshop” als dus een verslag op TankPro. Daar zijn vers brood, fruit en warme en koude dranken te koop.

Volgens Marco de Jong, die in het vernieuwde tankstation werkt, zijn klanten erg tevreden, “vooral de dames vinden het gezellig, dat kille, met zo’n rechte balie is verdwenen”.

Er worden minder producten aangeboden, wel snoep en snacks, maar weinig non-food (geen tijdschriften en cadeau-artikelen, wel bloemen en autoartikelen). De sigaretten zijn verhuisd naar een plekje onder de toonbank.

Total Nederland mag van het hoofdkantoor in Parijs om dit concept in Zaandam als eerste ter wereld testen. Hoeveel tankstations in Nederland, en misschien ook in het buitenland, worden omgebouwd, wordt in een later stadium bepaald.

De nieuwe pompshop heeft stopcontacten, usb-aansluitingen en wifi. Men wil ook lokale producten aan gaan bieden. Zaanse Mosterd? Verkade-koekjes? Chocola?