Treinstaking van de baan

De stakingen die de bonden van spoorwegpersoneel hadden afgekondigd voor dinsdag 13 en donderdag 15 september gaan niet door.

De NS is akkoord gegaan met een nieuwe cao waarin een loonsverhoging van 9,25 procent over de komende anderhalf jaar is voorzien. Ook krijgt het personeel twee maal een uitkering van € 1.000.

Als de leden van de bonden het voorstel accepteren, gaat de staking definitief niet door – voorlopig zijn de stakingen ‘opgeschort’. Het aanbod ligt echter zo dicht bij de eisen dat afwijzing niet waarschijnlijk is. FNV Spoor kondigde vanmorgen (11 september) aan dat

“na lang onderhandelen een cao-resultaat (is) behaald. Dit cao-resultaat leggen we aan onze leden voor. Tot die tijd zijn de aangekondigde acties van de baan.

De stakingen van aanstaande dinsdag en donderdag hadden een regionaal karakter (13 september in Oost, Zuid en Noord en 15 september de regio Midden) maar de NS had al aangekondigd dat die dagen in het geval van een staking in het hele land geen treinen zouden rijden.

Eerder werd gestaakt op 29 augustus en 9 september. Op vrijdag 16 september is er wel een landelijke staking voor het streekvervoer (bussen).

De belangrijkste resultaten volgens het FNV:

  • Loonsverhoging van 5% per 1 juli 2022, met een minimum van € 185 per maand. Dus als 5% voor jouw salaris minder dan € 185 is, stijgt je salaris met € 185. Daarmee komt de loonsverhoging gemiddeld op 5,8%.
  • Loonsverhoging van 3,45% per 1 januari 2023.
  • Dit maakt een totale structurele loonsverhoging van gemiddeld 9,25% zowel op primair als secundair loon over 18 maanden.
  • In december 2022 een eenmalige uitkering van € 1000.
  • In juli 2023 een eenmalige uitkering van € 1000.
  • Inflatie reparatie.
  • Minimumloon naar € 14.

Foto: Station Zaandam op 29 augustus (Rens Kamminga)

Deel dit artikel:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *