Trots op ZaanPride

Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. Dat is het motto voor ZaanPride 2020.

En daar kunnen we als Orkaan alleen maar achter staan. Graag zetten we ons als partner in om ZaanPride en de Zaanse Regenboog zichtbaar te maken.

De ZaanPride wordt een groots feest, en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie.

Rond de 8 % van de inwoners behoort in een of andere wijze tot LHBTIQ+. Nog steeds kunnen zij te maken krijgen met vormen van afwijzing, uitsluiting en geweld. ZaanPride is daarom niet alleen een feest, maar ook een statement om seksuele- en genderdiversiteit zichtbaarder te maken, en om dit blijvend in Zaanstad in vrijheid te kunnen manifesteren. Zij aan zij, hand in hand, kussend en liefkozend. Het is tijd voor Zaanstad ‘uit de kast’ te komen. Om letterlijk kleur te bekennen in alle kleuren van de regenboog.

Tientallen Zaankanters hebben inmiddels via Crowdfunding gul bijgedragen aan een inzamelingsactie voor een MEGA Zaanse Regenboogvlag voor de aanstaande ZaanPride. Het bedrag van vijfhonderd euro was al na een week bereikt. Heel toepasselijk op Valentijnsdag. Het is een mooi geschenk en blijk van verbondenheid en solidariteit vanuit de Zaankanters bij ZaanPride en de LHBTIQ+ gemeenschap. De vlag zal op zaterdag 20 juni worden meegedragen, dwars door het centrum van Zaanstad, tijdens de eerste Zaanse Regenboogparade ooit door o.a. onze ambassadeurs en jongeren.

De kleuren van de regenboog staan bij ZaanPride voor liefde, respect, vrijheid, acceptatie, gelijkwaardigheid en trots. Exclusief voor ZaanPride worden er Zaanse regenboogvlaggen geproduceerd. Iedereen die wilt participeren bij ZaanPride is uitgenodigd om voorafgaand en tijdens de Zaanse Regenboog week de regenboogvlag uit te hangen.

Bij Brouwerij HOOP Zaandijk is het brouwproces gestart voor een speciaal Zaans Regenboog bier ter gelegenheid van ZaanPride 2020.  Een deel van de opbrengst gaat naar ZaanPride. Op het etiket komen de regenboogkleuren vanzelfsprekend terug. Zowel de exclusieve vlaggen als het bier zullen vanaf begin mei verkrijgbaar zijn op meerdere verkooppunten in de Zaanstreek.

Naast de vlag is er het ZaanPride logo waar de regenboogkleuren vereend zijn in een hart vorm. Het hart staat voor de eigen identiteit, om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt. De molen wieken verwijzen naar de Zaanse identiteit. Tezamen verbonden met de naam ZaanPride. De Zaansche Molen is een van de partners van ZaanPride.

Logo ZaanPride

Tijdens de opening van de Zaanse Regenboogweek op 13 juni zal de MEGA-regenboogvlag op speciale wijze worden onthuld aan de Zaan. Die dag vaart passagiersschip de Zaanprinses van Wormerland naar Zaandam met aan boord jong & oud. De Zaanprinses wordt hierbij vergezeld door kleurrijk versierde kleinere bootjes. Onderweg langs de Zaanse Schans zal bij molen De Bonte Hen de officiële opening plaatsvinden van ZaanPride 2020. Hier zal de vlag op unieke wijze worden onthuld.

Voorafgaande en in aanloop naar ZaanPride vindt er een scala aan activiteiten tijdens de Zaanse Regenboogweek met kleinere en grotere activiteiten op verschillende locaties in de Zaanstreek. De week vindt plaats van zaterdag 13 tot en met zaterdag 20 juni.

Het hoogtepunt zal zijn de eerste kleurrijke Zaanse Regenboogparade (Pride Walk) ooit op zaterdag 20 juni 2020 dwars door de binnenstad van Zaanstad, over de Dam en via de Westzijde naar de Bullekerk. Het is dan precies 50 jaar geleden dat de eerste Pride Walk plaats vond in o.a. New York.  De parade passeert twee keer het regenboog zebrapad op de Westzijde.

De voorbereidingen voor de Zaanse Regenboogweek zijn ondertussen in volle gang. Steeds meer partners en sponsoren sluiten zich enthousiast aan. In aanloop van de week in mei vinden er een aantal benefiet activiteiten plaats voor ZaanPride. Als eerste een muzikale benefiet avond in de Groote Weiver op zaterdag 11 april. Geïnteresseerde artiesten kunnen zich hiervoor nog aanmeldden.

Op de website van ZaanPride is meer informatie over o.a. het aanstaande programma, crowdfunding, partners en hoe je je kunt aanmelden als vrijwilliger. ZaanPride wordt geheel door vrijwilligers georganiseerd. Ook artiesten of ondernemers die zich op enigerlei wijze wensen aan te sluiten zijn welkom. Samen maken we van Zaanstad een echte Regenboogstad!

ZaanPride is onderdeel van Stichting De Zaanse Regenboog. De Zaanse Regenboog is een platform en belangenbehartiger voor diverse organisaties en initiatieven die LHBTIQ+ activiteiten organiseren in de Zaanstreek. De Zaanse Regenboog organiseert zelf ook activiteiten waaronder ZaanPride, het Zaanse Regenboog Café 50+, de maandelijkse Zaanse LHBTIQ+ Netwerkborrel, de Zaanse Roze Loper Dag en de filmvertoningen i.s.m. TranScreen.

Contact ZaanPride & Zaanse Regenboog via mail: dezaanseregenboog@gmail.com of via de website www.zaanpride.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *