Tunnelkunst ‘Pixelpoort’ bladdert af…

Eén van de meest opvallende openbare kunstwerken in Zaanstad valt naar beneden. Het mozaïek-tegeltableau ‘Pixelpoort’ in de fietstunnel onder de Provincialeweg in Zaandam is ernstig aangetast, waarschijnlijk door wateroverlast.

Op diverse plekken hebben tegels losgelaten waardoor er grote lege plekken in het kunstwerk zijn ontstaan. De oostelijke wand aan de kant van de Hempont is afgezet met zogenaamde ‘geleidebakens’.

Op de meeste plaatsten zijn de losgeraakte tegels al weggehaald. Op andere plekken dreigen tegels naar beneden te komen. In 2020 hadden we al eens een filmpje van wat er gebeurt als het erg hard regent: het water van de Provincialeweg gaat dan als een waterval langs de tegels. Tijdens de hevige regen vorige week gebeurde hetzelfde.

Uit het Gemeentearchief Zaanstad:

De Pixelpoort is een weergave van allerlei afbeeldingen in de vorm van een tegelwand. Iedere tegel staat voor één pixel. Zaankanters werden warm gemaakt om hun tekening digitaal aan te leveren. De tunnel werd geopend op 4 september 2009.

Ongeveer 800 Zaankanters, van kinderen tot kunstenaars hebben meegedaan. Het ontwerpteam bestaande uit Reinder Bakker, Hester van Dijk, Maartje Dros en Eric Klarenbeek heeft uit diverse afbeeldingen een selectie gemaakt, welke tot één samenhangend geheel, in de fietstunnel is te bewonderen. Fietsend vanaf Amsterdam ziet men abstracte patronen, dieren, een Zaan-meermin en het havengebied bij nacht met vissen en vuurwerk. De Zaanse kant laat fabrieken langs het water zien en groene Zaanse huisjes en molens.

Boven en onder de tunnel nu, met veel ontbrekende en losse tegels (diashow, 8 foto’s)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Judith Friso

  Ontzettend jammer dit, ik hoop toch echt dat dit snel gemaakt wordt voordat dit een een haveloos geheel wordt, aantrekkelijk voor vandalen 🤔

 • Alexandra Cichecki

  Ik hoop echt dat dit gerepareerd gaat worden. Heel jammer.
  Zouden ze wel 2-componenten tegellijm/voegmiddel gebruikt hebben bij het tegelen?

 • Bas Sommeijer

  Eelco zijn twee wc potten (diepste punt van de tunnel) zijn gelukkig niet aangetast, anders had dat zo’n rommel gegeven.

 • U. Koese

  Ik fiets er vaak langs en ook ik hoop dat het snel wordt gerepareerd. Zo een mooi betegelde muur laat goed zien dat er nauwelijks sprake is van graffiti vandalisme.

  Ze zouden de houtveldtunnel ook met zo een kunstwerk kunnen bekleden, zo wordt het voor vandalen minder aantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *