Turks internaat in ex-buurthuis De Exter

In het voormalige buurthuis De Exter aan het Sluispad komt waarschijnlijk een Turks internaat van de stichting Mizaan. Het nieuws is aan bewoners bekend gemaakt tijdens bewonersoverleg in de buurt.

Mizaan zit nu aan de Oostzijde 28 bij de Bloemgracht. Ook daar zou een internaat inclusief een gebedsruimte gevestigd zijn.

Het nieuws over de nieuwe bestemming van De Exter kregen wijkbewoners te horen tijdens bewonersoverleg over het Vissershop en de Zuiddijk.

Het pand aan het Sluispad 35 is juli 2016 al verkocht, de vraagprijs was destijds € 449.000. De gemeente laat weten dat het pand door de curator van Welsaen is verkocht aan een overkoepelende organisatie waarvan Mizaan deel uitmaakt.

“Deze organisatie heeft haar plannen voor de vestiging van een internaat in het pand via een vooroverleg kenbaar gemaakt aan de gemeente. Voor de vestiging van het internaat is een vergunning nodig.”

Mizaan zegt op de website huiswerkbegeleiding te organiseren, over een internaat wordt niet gerept.

“De jongeren volgen lessen, net als iedere andere leerling, op een gewone Zaanse middelbare school. Na schooltijd worden ze opgevangen in ons educatiecentrum waar ze onder begeleiding hun huiswerk kunnen maken.”

Op hetzelfde adres – Oostzijde 28 – is ook de Stichting Islamitisch Centrum Zaandam gevestigd die als één van de doelstellingen “Het ondersteunen van opvoeding en onderwijs van jongeren” heeft. Het SICZ organiseert ook gebedsdiensten.

In een artikel uit 2014 over Mizaan wordt gesteld dat het destijds om een internaat voor 60 jongens ging. De gemeente zou wel weten dat het een internaat was, maar niet weten hoeveel leerlingen er verblijven.

Foto boven (De Exter) van Google Streetview.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *