Tussenvonnis Wilhelminasluis: “uitgangspunten voor afronding”

Raad van Arbitrage voor de Bouw heeft in het geschil tussen bouwer Heijmans en provincie Noord-Holland over de Wilhelminasluis in Zaandam een tussenvonnis geveld.

Tussen beide partijen ontstond een conflict over de afronding van het project (gestart in 2012) dat in 2016 klaar zou moeten zijn. Het werk werd in 2014 stilgelegd. Eind 2015 werd het werk tijdelijk hervat.

In het vonnis wordt gesteld dat “zowel de provincie als Heijmans de oorzaak van het probleem met het sluisontwerp niet konden voorzien.”

Wat dat precies inhoudt voor de afronding is nog onduidelijk, de provincie en Heijmans melden: “het tussenvonnis biedt uitgangspunten om het project samen af te ronden” en “beide partijen blijven zich onverminderd inspannen om de uitvoeringswerkzaamheden snel te hervatten.”

Heijmans meldt dat de voorziening die in 2016 zijn genomen “toereikend” lijken te zijn maar dat “de exacte financiële consequenties in  de komende periode worden uitgewerkt.”

In 2016 is door Heijmans een “additionele voorziening van € 8 miljoen op dit project” in de jaarcijfers opgenomen. Dat bedrag zal de bouwer dus in het project steken, maar gezien het vonnis zal ook Noord-Holland water bij de wijn moeten doen. Wanneer het eindvonnis wordt geveld is onbekend.

Heijmans had in 2016 meer tegenvallers. Voor projecten in Leeuwarden, Tilburg, het RIVM, de N23 Westfrisiaweg en de Wilhelminasluis hebben geleid “tot settlements en voorzieningen op de projecten, die in totaal circa € 90 miljoen bedragen.” Heijmans raakte door de vele tegenvaller in de financiële problemen.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Marjan

  @redactie; weet iemand al iets meer over dit project? Voornamelijk wanneer er weer begonnen wordt en wanneer het afgerond wordt? Het is zo zonde dat dit gebied er zo bij ligt. Het verdiend meer dan een “bouwput” status

 • Jan Marinus

  De noord-zuid sluizen zijn klaar in 2022 als het mee zit, net zo als de Amsterdamse noord-zuidlijn. En………het draait altijd om geld en koffiedikkijkers die die dit project gestart zijn kunnen niets eens koffiedikkijken.
  Zaandam staat op plaats twee van de duurste gemeenten in Nederland en kunnen niet eens iets fatsoenlijks op poten zetten met al koffiedikkijkers die ook nog een hoop geld kosten.
  Inderdaad het is een zooitje daar bij de Wilhelmina sluis en omgeving !!!

  • CePe

   En maar brullen, als we maar lekker negatief over de gemeente kunnen doen. Holle vaten klinken helaas nog steeds erg hard en lezen hebben ze ook nooit geleerd. Zaanstad is echt geen partij in deze zaak. Het getuigt juist van visie dat Zaanstad wacht met de verdere invulling van dit gebied tot het probleem is opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *