Twee agenten gewond bij aanhouding, Zaandam (& audio 🔈) – UPDATE

Zondagavond – 30 april – zijn twee agenten gewond geraakt bij de aanhouding van een minderjarige jongen uit Zaandam. De jongen negeerde een stopteken van de politie, waarbij één van de agenten frontaal werd aangereden en enkele meters over de grond werd meegesleurd.

Rond 20.00 uur zagen de agenten tijdens hun surveillance een jongen op een bromfiets door het licht rijden op de Wibautstraat. Hierop hebben zij de jongen een stopteken gegeven. Deze werd door de jongen genegeerd en reed opnieuw door het rode licht. Het lukte de agenten om contact met hem te krijgen en even later kwam de jongen tot stilstand met zijn bromfiets in een doodlopende straat. De agenten stapten op de Rijshoutweg uit hun auto. Op dat moment reed de jongen frontaal tegen één van de agenten. De agent werd enkele meters over de grond meegesleurd en kwam hard ten val. De andere agent wist de verdachte te pakken en aan te houden. Bij de aanhouding raakte ook deze agent gewond.

De minderjarige jongen uit Zaandam is overgebracht naar het politiebureau. De twee agenten zijn voor controle naar het ziekenhuis geweest. Ondanks de schaafwonden en kneuzingen maken zij het goed. De jongen zit nog vast en zal worden verhoord.

De politie laat weten dat ‘incidenten waarbij politiemedewerkers agressief of gewelddadig worden behandeld, hoge prioriteit hebben’.

De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel. Politiebeambten hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen.

UPDATE 2 mei, 14.45 uur

Volgens Simone van der Aart, de advocaat van de verdachte, klopt de lezing van de politie niet. Haar cliënt zou

“slechts eenmaal door rood licht gereden en niet meerdere keren, en bovendien is cliënt niet frontaal tegen één van de agenten aangereden. De agent stapte namelijk uit de auto toen cliënt net met zijn scooter was gekeerd. Cliënt had geen enkele intentie de agent aan te rijden. Bovendien is de agent niet meegesleurd en ook niet hard ten val gekomen.”

Volgens de advocaat zijn er camerabeelden waaruit blijkt dat de agent niet bewust is aangereden of meegesleurd, er zou hoogstens sprake zijn van ‘schampen’ van de agent. Die camerabeelden zouden zijn gemaakt op het bedrijventerrein aan de Rijshoutweg, dat is inderdaad een doodlopende straat. Of de minderjarige op zijn brommer één of twee keer door rood gereden is kan niet op camerabeelden te zien zijn aangezien dat op de Wibautstraat gebeurde (en dat ligt ruim 2,5 km van de Rijshoutweg af – het moet dus een behoorlijke achtervolging zijn geweest). De minderjarige is na het verhoor op vrije voeten gesteld.

Volgens de advocaat gaat de politie haar verklaring ook aanpassen. Voorlopig is dat nog niet gebeurd.

Deel dit artikel:

2 reacties

 • Ada wempe

  zwaardere straffen geven.

 • Jaap Meeuwsen

  Gezellig een poosje opsluiten dit soort gasten.
  En niet mee aankomen dat ze daar nog te jong voor zijn.
  Geen medelijden, wie niet horen wil moet maar flink voelen.
  In ieder geval in beslagname en vernietigen brommer / scooter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *