Twiskemolen naar Zaanse Schans

De kogel is door de kerk. De gemeentes Landsmeer en Oostzaan hebben toestemming gegeven voor verplaatsing en herbouw van de Twiskemolen op de Zaanse Schans.

Nadat de storm in oktober de molen onthoofde werd duidelijk dat het onderhoud en herstel ‘een onevenredig grote wissel’ zou trekken op de gemeentelijke budgetten.

Een adviespanel legde het contact met De Zaansche Molen, Stichting de Zaanse Schans en het Zaans Museum, die bereid bleken de molen op te nemen. Het is hiermee het eerste object dat de drie partijen gezamenlijk aankopen en beheren. Peter-Jan van Steenbergen, directeur van de Zaanse Schans:

‘Door de positionering op het huidige parkeerterrein tussen de Schans en het museum in, zal de Twiskemolen een verbindende rol gaan spelen. Vanuit de molen zal informatie aan onze gasten worden verstrekt en je kan er de Zaanse Schans Card aanschaffen.’

Ook via twitter laat hij weten gelukkig te zijn met de ontwikkeling:

Oostzaan en Landsmeer zeggen blij te zijn met het nieuwe leven van de molen:

‘Sloop is geen moment overwogen, maar we moesten op zoek naar een alternatief. We hebben wel vast laten leggen dat de naam van de molen in stand blijft.’

Vanmorgen is een kraan van de firma Schol bezig geweest om de eerste stukken van de molen te verplaatsen, de verwachting is dat rond 16:00 de klus is afgerond.

Deel dit artikel:

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *