Foto’s van een kippenhok bij een verhaal over een kunstgrasveld, oppassende ambtenaren bij een bericht over een frauderend reisbureau en toneelspelers als bakfietsdieven.

Het leek allemaal te gebeuren op het Twitter-account van Dagblad Zaanstreek. Leek. Het was namelijk een nep-account dat de berichten verspreidde.

UPDATE januari 2017: De robot is terug (zie onderaan artikel).

Deze week is het account @NHDZaanstreek door ingrijpen van hoofdredacteur Arjan Paans van het Noordhollands Dagblad van z’n input beroofd door de RSS-feed te stoppen. Er verschijnen sinds dinsdagavond geen nieuwe berichten meer op het blauwe account dat het meest populaire Zaanse Twitter-account op mediagebied was.

Paans was het al opgevallen, vooral vanwege de vreemde combinatie van koppen en niet-kloppende foto’s. Verzoeken aan de eigenaar van het account en aan Twitter zelf hadden geen effect:

Het account blijkt niet van ons te zijn maar van een extern persoon en genereert klaarblijkelijk automatisch dit soort tweets. Wij hebben navraag gedaan bij Twitter om dit account te blokkeren, maar tot nu toe heeft dat geen effect gehad.

Wat ging er bijvoorbeeld mis? Een foto van de opening van de Volksuniversiteit bij een bericht over stormschade:

Medewerkers van het gemeentearchief afgebeeld bij een artikel over een frauderend reisbureau.

Een wakkere kip bij de kunstgrasvelden van Jisp.

Toneelspelers worden bakfietsdieven.

VVD-Kamerlid Barbara Visser woont kennelijk in een flat in Poelenburg.

Het nep-account had 6411 volgers. Het ‘echte’ Dagblad Zaanstreek account @DagbladZaan moet het doen met 2191 volgers.

Dat account van Dagblad Zaanstreek is ook een robot, er wordt automatisch getweet als er iets op de site wordt gezet. Iets vragen heeft geen zin (ze antwoorden niet). Het account volgt minder dan 100 andere accounts, waaronder nogal wat Twitteraars die al ruim 4 jaar inactief zijn… niet echt social.

UPDATE: in december was de dubbelganger weer terug… en nu nog steeds.