De plannen van beoogd LZ-lijsttrekker Tyler ter Meulen om contact te zoeken met Thierry Baudet’s Forum voor Democratie en onder die naam deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 in Zaanstad hebben de huidige fractieleden Marianne de Boer en Simone van Otterloo “compleet verrast”.

Volgens De Boer en Van Otterloo is het eenmansactie van Ter Meulen die als gevolg daarvan vanavond nog ontslagen zal worden, Van Otterloo: “Marianne en ik distanciëren ons volledig van deze actie”.

Marianne de Boer, de huidige fractievoorzitter, meldt in een eerste reactie aan De Orkaan dat ze “in shock” is vanwege het nieuws en “compleet verrast”. Dat LZ niet mee zal doen aan de verkiezingen maar Ter Meulen onder de naam FvD wel, is volgens haar onjuist: “Tyler wordt Forum, Lokaal Zaans zeker niet. Dit brengt onterecht ons schade.”

Ter Meulen verzekerde ons dat hij de overstap had afgestemd met de fractie. Hij is wel beoogd lijsttrekker bij LZ maar geen raadslid, op dit moment is hij alleen steunraadslid. Volgens Van Otterloo is er gisteravond inderdaad gesproken met Ter Meulen, maar vooral over zijn “ruk naar rechts”. [De Orkaan: in de raad maar ook op Twitter gaat Ter Meulen fors te keer – en met de voorkeur voor FvD schaart hij zich ook in het kamp van de anti-vaxers, corona-ontkenners en complotdenkers].

De beide raadsleden spreken hun afschuw uit over zijn uitspraken. Van Otterloo: “Wij zijn het daar absoluut niet mee eens. Wij willen daar ver weg van blijven”. Dat Ter Meulen als Lokaal Zaans over zou kunnen stappen is volgens De Boer en Van Otterloo uitgesloten, “wij bezetten nu nog de zetels. Hij mag ons logo ook niet gebruiken. Hij wordt vanavond nog ontslagen.”

Lees hier: Lokaal Zaans wil naar Forum voor Democratie