Typhoon-historie: “een Zaankanter is een toffe boer”

Op 15 februari 1992 verscheen Dagblad Zaanstreek als resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon.

We kijken de komende tijd terug met mensen die direct betrokken waren bij een van de twee kranten die 25 jaar geleden verdwenen.  

Co Rol werkte voor de Typhoon. Lang en hard. Hij heeft te veel herinneringen om in één keer te delen, ruim een week geleden plaatsten wij deel 1, nu het tweede deel: Typhoon-radio, cartoons en Veronica.

Door Co Rol

In onze verslaggeverstijd deden Wim Schaap en ik ook de jongerenpagina (die na ons vertrek nog jarenlang JONG zou blijven heten, inclusief het door mij ontworpen logo). Natuurlijk waren we trots op de Zaanse topgroepen, de George Baker Selection en The Dizzy Man’s Band. Op enig moment slaagden we erin beide formaties bij en op het standbeeld van Czaar Peter te fotograferen (zie verhaal van Wim Schaap van gisteren).

Amsterdam 700

In 1975 vierde Amsterdam het 700-jarig bestaan. Voor radioman Kees Buurman was dat reden om De Typhoon, als krant van de ‘buren’, uit te nodigen een uur radio te maken. Een verjaarsgeschenk voor de hoofdstad.

In de live uitzending las hoofdredacteur Meijer een column voor, droeg Jan Hottentot een loflied op Amsterdam voor en speelde harmonie Ons Genoegen uit Wormerveer een ‘lekker moppie’.

Cees van den Kommer slaagde erin een Amsterdamse taxichauffeur het verschil te laten uitleggen tussen een Amsterdammer en een Zaankanter. Dat kwam neer op: “Een Amsterdammer is een toffe gozer en een Zaankanter is een toffe boer”.

Ik mocht het geheel in de recreatiezaal, naast de kantine (ja, die hadden we ook!) live presenteren (foto rechts).

Van die recreatiezaal werd overigens druk gebruik gemaakt voor propagandadoelen, zoals de damdagen en de sjoelcompetities. Ach ja, het waren mooie tijden.

Co-cartoonist

Heel soms maakte ik, vooral in mijn eerste jaar, ook wel eens een tekeningetje voor De Typhoon.

Veronica

Een van de leukste ‘uitjes’ in mijn Typhoontijd was een bezoek aan zendschip Veronica. Waarom mijn mede-Krommenieër Theo Henrotte (rechts) mee was weet ik niet meer. De andere man heb ik nooit gekend. Of toch?

Lees hier alle bijdragen over 25 jaar Dagblad Zaanstreek (en 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander).

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *