Wist je dat…??

Pindasoep een van de oudste echt Authentieke Surinaamse gerechten is?

En dat deze soep van oorsprong uit West-Afrika afkomstig is uit landen zoals Ghana en Nigeria? In de Surinaams-Creoolse keuken is deze soep vernoemd naar het hoofdingrediënt die bepalend is voor de smaak van de soep.

Dit hoofdingrediënt, de Pinda komt van oorsprong uit Peru die verder ook vervoerd is naar landen in Afrika waar men er dus soep van is gaan maken. Aangezien in Suriname ook veel nazaten wonen vanuit West Afrikaanse landen is deze maaltijdsoep altijd terug te vinden in de surinaamse keuken en overige Caraïbische landen. Zowel als feestmaaltijd als een gewone maaltijd staat deze vaak genoeg op het menu.

Probeer deze soep eens zelf

Benodigdheden

  • 2 liter Water
  • Grote pot pindakaas, combi van 350gr Calve pindakaas en 3 potten van 350gr  echte surinaamse pindakaas bv Faja Lobi pindakaas wat je bij een Surinaamse toko kunt vinden. (onze voorkeur gaat uit naar eentje met een licht pittige smaak) 
  • 2 takjes selderij
  • 3 a 4 maggiblokjes
  • 1 versnipperde ui 
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram zoutvlees (vooraf goed uitkoken om de zout eruit te halen, water niet gebruiken)
  • 500 gram kipstukjes (je mag kipfile of kippendijstukjes gebruiken)
  • 5 pimentkorrels (lontai)

Belangrijkste is te letten op de soort pindakaas die je gebruikt. Dit bepaalt de smaak van de soep. De grote pot soep kan makkelijk bereid worden als een gewone bouillon soep en ca 40 min lekker laten trekken. Belangrijkste hierna is om de pindakaas met de bouillon goed te mengen zodat deze goed oplost en vervolgens doorkookt met de rest van de ingrediënten totdat deze een vollere smaak heeft. Proef tussendoor of je de smaak goed vindt en voeg anders een extra bouillon toe.

Tom-Tom

Wat de soep helemaal afmaakt is de toevoeging van Tom-Tom, dit zijn voorgekookte gele en groene bakbanaan die afzonderlijk worden gepureerd tot een gladde massa. Hierna maak je van de bananenpuree ronde balletjes die je als extra’s aan de soep kunt toevoegen. Dit maakt je Pindasoep helemaal af! 

Wij zeggen Njang Switie, Eet smakelijk

Team Biem’s Kitchen

“Genieten op z’n Surinaams”


Op 25 november wordt de onafhankelijkheid van Suriname (Srefidensi Dey) gevierd. Op die dag in 1975 werd Suriname onafhankelijk. Ook in de Zaanstreek wordt het gevierd. De Orkaan besteedt deze week extra aandacht aan de Surinaamse onafhankelijkheid en wat dat betekent voor de Surinamers in onze streek. In het kader van deze week besloten Alida en Iwan van Biem’s Kitchen uit Krommenie voor een keer een recept te delen.