Uit ’t Veldpark: Wanhopig en extreem

Een van de vluchtelingen in Zaandam probeerde zichzelf woensdagavond in brand te steken. De man uit Aleppo arriveerde op 2 oktober in ’t Burgemeester in ’t Veldpark. Hij hoort bij de eerste lichting die ‘tijdelijk’ de noodopvang betrok.

Wij spreken met enige regelmaat mensen uit het Veldpark en uit Taets, en de radeloosheid van deze man is herkenbaar.

Extreem
De uiting van zijn frustratie is extreem, maar dat is de machteloosheid ook. De frustratie van sommige Zaanse Facebookers is ook extreem. En daar voelen wij ons dan weer machteloos over.

Uitzicht
Hieronder plaatsen wij een aantal uitspraken die wij de afgelopen weken uit de mond van bevriende vluchtelingen optekenden. Het gaat om mannen met gevoel voor humor, zelfspot en veerkracht. Het enige waarnaar ze verlangen is een toekomst. Of uitzicht daarop.

Wij wisselen ze af met ‘uitspraken’ die wij vanmorgen van Facebook plukten onder het bericht over de wanhoopsdaad vandaan. Het gaat om een kleine selectie. Er staat nog veel meer.

Brandend varken

‘De nachten. De kou, de drassige grond onder je voeten wanneer je de meters naar het toilet aflegt in het donker naar de stinkende wc’s, het constante geluid van de kachel die zijn warmte rechtstreeks door de kieren in de tent naar buiten blaast, de onrustige slaapgeluiden, gewoel, soms geschreeuw, van je landgenoten met wie je de kamer deelt…’

Schermafbeelding 2016-01-22 om 09.55.13

‘We werden gewaarschuwd voor Oud & Nieuw. “Er komt vuurwerk aan!” Ontploffingen in de nacht. Het geluid van thuis. We dachten: misschien slapen we dan eens goed.’

Benzine brengen

‘Het gevoel dat alles wat je ooit eigenwaarde gaf voor jou nu bijna onmogelijk is. Het veilig houden van je gezin, het zorgen voor je familie… seks.’

de boel in de fik

‘Dankbaarheid tonen voor de hulp die je krijgt, terwijl je lucht ontbreekt en je het gevoel krijgt te zullen stikken. Te willen stikken zelfs.’

benzine

‘De ‘aanzegging’ dat je ‘binnenkort een tweede gesprek’ krijgt, wat zou kunnen betekenen dat je binnenkort ‘door moet’. Vervolgens de wekenlange stilte waarin je niet weet wat ‘binnenkort’ betekent.’

Jammer van de jas

De foto linksboven is een screenshot uit een film die een van de vluchtelingen maakte voor zijn vertrek. Het geeft een beeld van het Syrie waarnaar hij verlangt.

Deel dit artikel:

98 reacties

 • Rob

  Motieven om je land te verlaten zijn divers. Oorlog lijkt mij een hele goede reden. Vervolging om je politieke overtuiging, sexuele geaardheid of geloof ook. Ik kan me zelfs iets voorstellen bij honger of zelfs maar de hoop op een financieel beter leven. Even los van de vraag of een asielprocedure voor dat laatste het juiste middel is … het een medemens toewensen van de dood door verbranding lijkt me echter onder alle omstandigheden een schandalige opmerking. Die facebook-reaguurders moeten zich schamen.

 • Facebook is een open platform waar de regel is dan wanneer jij een bericht, foto, etc online gooit deze voor de gehele wereld te zien en dus openbaar is. Dit betekend dat je de volgende keer gewoon je streepjes weg kan laten hoor 😉

  • Tristan Draaisma

   Als je dacht dat het niet lager kon, wat een reacties (van mijn medelanders)! Ben benieuwd of deze ‘mensen’ hetzelfde zeggen als zij in een echt gesprek zijn, denk het niet… De ‘anonimiteit’ werkt duidelijk drempelverlagend. En Daniel, je hebt gelijk maar dat hadden deze ‘mensen’ zelf ook kunnen bedenken 😉

 • Sun

  verschrikkelijk die FB reacties..onmenselijk, kortzichtig, egoistisch etc etc..zouden deze mensen op 4 mei ook schijnheilig stilstaan bij alle slachtoffers van oorlogen? Of denken ze dat dat anders is??

 • dinges

  lekker triest dit, wel het lef hebben om dit te delen maar niet het lef om de posters hiervan op de hoogte te brengen.

  het had me niks geboeit aangezien het maar een grapje was wat ik plaatste:
  ik heb nog wel wat litertjes benzine voor de liefhebbers hoor

  maar het feit dat dit achter mn rug om gebeurt maakt me woedend.

  vandaar dat ik wil dat dit verwijderd wordt.

  zo niet ga ik over op verdere actie tegen degene die dit stuk geschreven heeft.

  volgende keer als jullie iets van mij willen gebruiken vraag het even dan krijg je van mij toestemming, ik ben namelijk een man met een sterke mening die van mij overal verkondigt mag worden mits dat niet achter mijn rug om gaat.

  • Reaguurder

   Dat mag gewoon hoor, ze mogen je zelfs bij naam noemen, en het was geen grapje want ik weet wie je bent en je gaat ook door met je ‘grapjes’ in de open Zaanse groep. Misschien moet je de volgende keer eens je hersens gebruiken voordat je dat soort achterlijke ‘grapjes’ maakt. Je hebt zelfs de schrijfster bedreigd. Kortom, je bent gewoon een laffe toetsenbord held die nu terugkrabbelt. Dus aan de redactie; gewoon laten staan, of beter nog, zet z’n naam er ook maar bij.

   • Daan

    Na mijn weten mag je niet zo maar namen noemen, of foto’s van anderen gebruiken. Ivm de wet van privacy. Dat er mensen zijn die denken leuk te zijn, die zul je altijd houden.

  • Je hebt dit gepost op een openbare plek, dus mag het gepubliceerd worden. Dat je er nu niet voor uit wilt komen, betekent dat je gewoon laf bent. Wel goed, dat er foto’s bij deze walgelijke berichten staan. Weet ik gelijk hoe echte hufters eruit zien..

   • dinges

    ach ach, blijkbaar willen ze het niet netjes oplossen, de schrijfster van dit artikel wilt aangifte doen tegen me etc etc

    jullie zijn een stelletje sukkels, janken om een grapje maar zelf wel de held uithangen omdat je het niet eens bent met iemand zijn visie, dat ik zeg dat ik een paar liter benzine heb voor de liefhebber kun je als weldenkend mens niet serieus nemen natuurlijk… maar er zullen altijd linkse malloten zijn die dit wel doen.

    lekker laten staan vooral doen, maar zodra mn naam erbij komt gaat er een molotov naar binnen bij de schrijfster, politie erbij of alle zaankanters op de stoep of niet boeit me dan ook niet meer

    stelletje smerige nsb’ers

    wraak zal er sowieso komen alleen nog even bedenken hoe ik jullie het hardste zou kunnen raken, net zoals de oorkaan probeert te doen 🙂

    • Racker

     Oké… ik zet het even voor je op een rijtje:

     A- je poneert een mening, maar wenst daar geen enkele consequentie aan te verbinden.
     B- Mensen die het niet met je eens zijn, kunnen fysiek geweld van je verwachten.
     C- Je waagt het om *anderen* voor NSBer uit te maken.

     Vraagje: Wil je even aangeven welk punt of punten als “grapje” zijn bedoeld, dan is dat maar gelijk duidelijk.

     Overigens: (mocht punt B serieus bedoeld zijn) heel fijn, dat je even waarschuwt.

    • Reaguurder

     Geef nou maar gewoon toe dat je een domme foute opmerking hebt gemaakt Mick, want je zet jezelf alleen nog maar meer voor lul. Met je laffe loze dreigementen. Maar karma zal je tegen komen, in de vorm van een agent met een dikke prent, prutser.

    • Dinges, Mick je kan best een andere mening hebben, dat mag. Maar inderdaad niet piepen als je adres bekend wordt terwijl je toch al je mening openbaar kenbaar hebt gemaakt. Heb je er spijt van dan moet je niet de schrijfster bedreigen, dan had je je mening gewoon iets anders moeten formuleren als je er spijt van hebt..

    • Reaguurder

     Ik noem alles bij naam en toenaam wanneer ik wil MICK. Als je niet gewoon je mond houdt met je gezwam komt je achternaam er ook nog bij. Mij maak je niet bang, en jij kan beter zelf oppassen wat je roeptoetert over wie en tegen wie. Je bent gewoon PVV testosteron bommetje met een veel te grote mond, MICK.

  • dirk

   trieste reactie van een triest figuur met nazi-humor…….

   • Erik Esteie

    Laten we eens beginnen om niet iedereen die een andere mening is toegedaan uit te maken voor nazi…

    • Barend

     Dat is idd een dooddoener waarmee echt elke discussie stopt. Straks is elke mening die anders is een nazi mening ofzo. Eigenlijk zijn dat soort uitspraken nóg schadelijker dan zo’n reactie op fb waar hierover gepraat word. Soms wordt ook WO2 erbij gehaald en de vrijheid die wij daarna verkregen hebben, alsof wij nu een enorm schuldgevoel dienen te hebben waarmee wij alles maar moeten pikken en over ons heen moeten laten gaan.

  • Rob

   Facebook is een openbaar medium. Als u niet wil dat uw facebookpagina door anderen bekeken kan worden kunt u dat zelf inregelen met de privacy-instellingen van Facebook. Wilt u niet dat anderen uw berichten kunnen lezen, dan moet u geen berichten posten. Nu u beide hebt nagelaten moet u hier niet komen klagen dat anderen uw openbare berichten gebruiken.

  • Heel goed dat dit gebeurt! die zogenaamde grapjes die elke dag weer gemaakt worden waar mensen voor van alles uitgemaakt worden, moet eens verteld worden. Afschuwelijke mensen op een afschuwelijke site waarvan de beheerder dit soort dingen elke keer weer toe laat kan wat mij betreft niet vaak genoeg gebeuren punt.

 • maria

  Het praat over varkens maar deze reacties zijn door nog GROTERE varkens geschreven, echt respectloos

 • Neeltje

  “Het was maar een grapje”. Ik hoop dat dit artikel blijft staan zodat iedereen kan lezen hoe iets dat (kennelijk) heel grappig bedoelt is als intens kwetsend, naar, gruwelijk, ziek en walgelijk ervaren kan worden (ik was er echt even stil van, dat iemand zo lelijk kan zijn over een mens in nood).

 • Martha

  “ik ben namelijk een man met een sterke mening die van mij overal verkondigt mag worden mits dat niet achter mijn rug om gaat.”, maar dan wel ‘Dinges’heten wanneer je hier reageert.
  Grapjes zijn om te lachen, dit is om te janken.

 • jaap

  ik kom zelf uit Zaandam en als ik dan kijk wat daar allemaal rond loopt c.q hangt rond het park rond de kerk daar en in het centrum dan zijn het allemaal mannen tussen de 16 en 35 jr x 500 .
  dan denk ik bij me zelf als het zo verschrikkelijk is daar waarom neem je dan niet je vrouw en kinderen mee ? dat zou elke fatsoenlijke vent doen .
  nee ze komen hierheen met het idee me vrouw en kinderen laat het opvangende land wel overkomen. dus dat betekend dat ze een jaar of langer in het”gevaarlijke”gebied moeten overleven ( beetje rare gedachten niet ?)
  waarom ga je niet in je eigen land vechten om de bad guys er uit te gooien?
  dus ik heb totaal geen respect voor die lui , komen alleen maar problemen van…

  • Hans Kuyper

   Inderdaad, Jaap. Beetje rare gedachten.

  • Neeltje

   Jaap, verdiep je eerst in deze mensen voordat je (verkeerde) conclusies trekt. Heb je er al eens met een gesproken? Dat is verstandiger dan zelf proberen te bedenken wat jij zou doen. En op basis daarvan iemand te veroordelen. Je weet namelijk niet wat jij zou doen omdat je niet in een oorlogssituatie verkeert. Er is een verklaring voor het feit dat het met name mannen zijn. Zoek het uit, heb ik ook gedaan. Succes!

  • Fatsoenlijke vent

   Joh, net als die jonge Nederlandse mannen die in de Tweede Wereldoorlog hun familie verlieten om onder te duiken om tewerkstelling te voorkomen? Dat waren allemaal lafaards die geen respect verdienen? Hadden ook hun familie mee moeten nemen zeker? Deden ze niet, dus het was vast niet zo erg in de oorlog.
   Informeer je, want dit is een beetje ondoordacht, niet?

   (en leer Nederlands schrijven, want die jonge vluchtelingen leren het snel en formuleren en spellen binnenkort beter dan jij. En dan pikken ze je baan in)

  • Vechten laten we in de beschaafde wereld over aan politie en militairen. Burgers houden zich verre van geweld.

   “Vechten”… Alsof iedereen niet allang weet, dat geweld alleen maar meer geweld oproept. 🙁

 • Carla

  Ik schaam me vaak om Nederlander te zijn als ik dit soort negatieve reacties lees. Zo kortzichtig, dom, kwetsend. Lijkt of niemand begrijpt wat oorlog inhoudt…onbekend maakt al gauw onbemind. Je mag eigenlijk niemand iets slechts toewensen maar toch zou ik willen dat de diegenen die zo reageren eens twee weken zouden ruilen: een week oorlog en daarna een moelijke reis en en verblijf in een bijna mensonwaardig opvangkamp. Ik kan er gewoon niet bij dat iemand zo bekrompen en egoïstisch kan denken.

  • Neeltje

   Dat heb ik ook Carla. Alleen ik schaam me niet om Nederlander te zijn. Jij en ik zijn dat ook en jij lijkt me een prima mens! Op de wereld lopen helaas ook imbecielen rond. Harde, gemene, negatief ingestelde, bange, humorloze en kwetsende mensen. Maar gelukkig ook hele goede, aardige, lieve, humoristische en positieve leukerds!

  • Jaap

   Ik krijg tranen in me ogen carla , neem er een paar in huis voor een paar weken gezellig joh;) wie weet blijft er 1 plakken

  • Thea

   Nou 2 weken is een beetje te kort om hun lesje te leren. Laat ze maar eens vanuit de oorlog vertrekken en een overtocht en wandeltocht met verblijf van minimaal 6 weken in deze situatie meemaken. Misschien kunnen sommige mensen zich dan eens wat meer inleven in deze situatie.

   • Trudy

    Dames, blij van wat meer vrouwen tegen geluiden te horen op de hardheid die hier ontstaat door al die zogenaamde (eigen meningen) feiten. Dat het veel zin heeft, dat denkt ik niet. Degene die het aangaan zetten hier opmerkingen vanuit emotie en sociaal betrokkenheid weg als zweverig etc. Daarmee geven ze dan wel goed weer hoe ze in het leven staan en daar word ik niet blij van . Toch maar blijven doen, wijzen dat vooral empathisch zijn heel hard nodig is nu.

    • jaap

     Trudy wat me opvalt is de felheid wat je allemaal schrijft, wat is daar de beweegreden van ? heb je wat met zo asielzoeker of zo ?? of ben je met een buitenlander ? vertel me ik vraag me dat echt af .

     • Trudy

      Nou ja @Jaap wat een idiote denigrerende vraag, moet niet gekker worden. Dit heet de rollen omdraaien en je denkt toch niet dat ik hier serieus op in ga.

    • Rob

     Trudy, dat valt gelukkig wel mee. Van de 27 mensen die gereageerd hebben in deze discussie zijn er 21 die voor een fatsoenlijke vluchtelingenpopvang zijn of op zijn minst hun afkeuring hebben geuit over de “grapjes” die op Facebook zijn gemaakt, 3 personen hebben geen duidelijke stellingname en slechts 3 reken ik tot de tegenstanders van vluchtelingenopvang. We zijn dus nog steeds een beschaafd land 😉

 • Daan

  Ook ik heb zo mijn mening wat de vluchtelingen betreft.. Ik lees vaak mee en hou me commentaar wel voor me.. Alles wat je schrijft kan tegen je gebruikt worden. En dat blijkt maar weer. Jammer is wel dat het vaak als “was maar een grapje” bestempeld word. Je mag best een mening hebben die heb ik ook, Let dan wel op het taal gebruik..

  • Barend

   Ook ik heb mijn mening omtrent de vluchtelingen. Daarbij moet ik zeggen dat mijn mening bijgesteld word naarmate er eerlijker bericht word omtrent de vluchtelingen. Dat eerlijke berichtgeving hebben we gezien de laatste weken. Ik heb me uitgeschreven bij FB Zaankanter als, maar kijk de laatste dagen weer soms mee. Deze reacties heb ik gelezen en deden mijn wenkbrauwen ook fronzen. Niet dat ik plaatsvervangende schaamte kreeg want ik associeer mij niet met deze uitlatingen, maar had toch last van enige darmkrampen waar ik ongewenst winderig van werd. Ik lees ze wel maar beschouw ze als niet ter zake doende. Erger vind ik als woorden omgezet worden in daden.

 • Trudy

  @Jaap en andere tegenstanders,Misschien is het goed voordat je vanalles blaat je eens gaat verdiepen in de islamitische staat en wat er aan de hand is, dan verdiep je eens wat er gebeurd met de mannen daar. De mannen die gewoon studeren, christen zijn etc. Die worden van te voren al in de cel gegooid. Menig jonge man heeft al in de gevangenis gezeten daar om niets. Ga eens op onderzoek uit en je weet niet wat je hoort en ziet. Ztten onder de littekens , lichamelijk en mentaaletc. En die jonge mannen die tijdelijk verblijven in de tenten daar zijn er al vele die hun vader verloren zijn, dood zijn dus. Ik snap zo’n moeder wel die zegt go..go ..go tegen haar zonen als je man al dood is. Zou ik ook doen. Want zo zit het vaak echt. Dat deze mannen zolang in de kou zitten etc , wat de Orkaan mooi beschrijft, dat is vreselijk en dat is een politiek spel. In de Zaanstreek staan vele gebouwen leeg, historische en minder historisch. Maar ja dat schept weer verplichtingen, hoor ik men hier en daar alweer zeggen. Maar ik vind het schandalig en paar maanden was beloofd. Ik besef mij ter degen dat de toekomst voor ons allen wat moeilijker wordt met zoveel nieuwe landgenoten en culturen. Maar uitleggen/afspraken maken/ praten is daar de oplossing voor en iedereen die slechte bedoelingen heeft of over de grens gaat ook nazi uitlatingen,moeten hun straf krijgen. Schandalig dat vele beledigen en schreeuwen , hun eigen frustratie vol mislukkingen hier en overal eruit gooien en projecteren op deze mensen. Die maar stil zijn en niet kunnen reageren omdat ze de taal niet machtig zijn en de weg niet weten. Dus maakt het voor de mensen die weigeren zich echt te verdiepen nog makkelijker om als een gewetenloos projectiel maar te blaten. De vluchtelingen hebben GGZ hulp nodig wat ze nauwelijks krijgen ( ook schandalig ) maar als ik hier op deze site ook weer lees, weet ik dat er nog een heleboel Zaankanters en Nederlanders zijn die ook echt flink wat hulp zouden kunnen gebruiken. Jammer hoor, want mijn ervaringen zijn mooi en dierbaar en zou ik nooit van z’n lang van zijn leven hebben willen missen. Ik heb er een stel vrienden bij..voor het leven!

  • Barend

   Trudy, ik ben geen tegenstander van alle vluchtelingen. Maar ik denk dat velen meer gezien hebben en gelezen over IS dan dat jij vermoed. Maar ik denk ook dat IS niet het enige kwaad is in Syrië. De dorpen die nu eindelijk bevoorraad worden door de hulporganisaties omdat men uitgehongerd worden door Assad getrouwen worden op social media gepest met foto’s van heerlijke gerechten geplaatst door Assad getrouwen. Dit zal nog maar een topje van de ijsberg zijn van de schandaligheden die daar gebeuren. Van beide (meerdere) kanten gebeuren schandalige dingen, wat meteen laat zien hoe complex het daar is. Maar er komen vluchtelingen uit landen waar niet eens oorlog is, dan is het geen wonder dat Nederlanders vragen stellen die velen niet prettig vinden dat ze gesteld worden. Zolang er niet duidelijk is wie en wat er binnenkomt, blijf je verschillende kampen hebben in meningen land. Niet elke vluchteling is ronduit als vluchteling te bestempelen. Wat mij betreft mogen vluchtelingen hier verblijven, tijdelijk asiel want men vluchtte vanwege een oorlog dus zodra het daar weer rustig is kunnen ze weer terug. Diegene die willen blijven zullen toch eerder een soort integratie-cursus moeten krijgen.

  • Jaap

   Ja Trudy het zijn allemaal lieverds ze hebben allemaal een moeilijke tijd gehad.dus als het weer rustig kunnen ze allemaal weer terug na hun mama toch ? Dan is het maar een tijdelijke kwestie toch? ..
   Maare wat doen die mensen er dan tussen uit Marokko, Pakistan,Albanië Libanon nog meer van die landen waar geen oorlog is ? En die mensen die wel uit irak afganistan en Syrië komen maar uit gebieden waar geen oorlog is ? Dat zijn economische GELUKZOEKERS !! En die gaan ons nog jaren lang geld kosten en wat ik op deze site merk is dan als je iets negatief roept over de “asielzoeker ” je gelijk afgemaakt wordt als een extreem rechtse idioot iedereen heeft z’n mening en heb daar ook respect voor !….

 • Piet

  Jaren geleden heeft iemand zich hier ook eens in de fik gestoken,en inderdaad,het rook als een varken wat gebrand werd,je herkent de geur,nu steekt een mens zichzelf in de fik,dat is zijn keus,hoe triest het ook is,
  Het arme varken heeft geen keus,dat is ook triest.
  Men dient deze mensen ook niet in nederland op te vangen,zo geweldig is dit land niet,en hoge verwachtingen bij vluchtelingen wekken is al helemaal asociaal,alleen het weer hier is al afschuwelijk,het idee van Pim Fortuyn was het beste,Opvangen in de regio waar ze vandaan komen,en een toekomst in eigen land bieden.

  • Rob

   “Opvang in de regio” werd en wordt maar al te vaak gebruikt door mensen die het liefst willen besparen op de vluchtelingenopvang. Op dit moment zijn er zo’n 50-60 miljoen vluchtelingen in de wereld, meer dan ooit tevoren. Een fractie daarvan waagt de reis naar Europa of Noord-Amerika en weer een fractie daarvan komt naar Nederland. In feite is de opvang van 46.000 vluchtelingen in Nederland een luxe-probleem. Van de andere kant: 50 miljoen vluchtelingen opvangen is onmogelijk, zelfs voor de hele EU zou dat een enorme opgave zijn. Hoe dan wel? Op dit moment zijn er zo’n 6 miljoen Syrische vluchtelingen in Syrië alleen al, 2 miljoen in Turkije, een kwart van de Libanese bevolking is inmiddels Syrisch vluchteling. Opvang in de regio is al lang een feit, niet omdat wij het zo goed geregeld hebben, maar omdat de meeste mensen domweg de middelen niet hebben om een lange reis te ondernemen. De meeste vluchtelingen leven in kampen, in sommige gevallen (Palestijnen!) al tientallen jaren. Op die manier kun je geen toekomst opbouwen. Zou je opvang in de regio als serieus alternatief overwegen dan moet je bereid zijn die kampen goed te organiseren, die moeten kunnen uitgroeien tot micro-samenleving, compleet met scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en de mogelijkheid tot werken. Die nieuwe samenlevingen moeten ook beschermd worden m.b.v. orde-handhavers en troepen tegen geweld van buitenaf. Daar serieus in investeren zou wel eens heel veel meer geld kunnen kosten dan onze huidige asielopvang.

   • Erik Esteie

    “Opvang in de regio werd en wordt maar al te vaak gebruikt door mensen die het liefst willen besparen op de vluchtelingenopvang. Op dit moment zijn er zo’n 50-60 miljoen vluchtelingen in de wereld, meer dan ooit tevoren.”

    Er zijn ook nog nooit zoveel mensen geweest als ooit tevoren…

    Het lijkt mij nogal evident dat als het totale aantal mensen op deze planeet stijgt dat ook het aantal vluchtelingen stijgt

    Mensen op de vlucht voor geweld en ellende is van alle tijden en misschien is het beter om te kijken naar het percentage vluchtelingen op de totale bevolking

    Mijn 2 centen

    • Barend

     Dat vermoeden heb ik ook, dat mocht men eens kijken naar de cijfers van nu en pakweg 100 jaar terug het een ander beeld geeft en misschien ook niet. Nogmaals; cijfers…realiteit. Rob maakt ook aannames zoals dat het serieus investeren daarin wel eens meer geld zou kunnen kosten dan opvang hier…..nogmaals: bewijs!

     Zolang er geen eerlijke concrete cijfers en feiten op tafel komen, bv uit welke landen komen deze vluchtelingen, hoeveel mannen(en waar vandaan),vrouwen, kinderen, hoeveel bezitten een(geldig) paspoort en hoeveel niet etc. etc. Verblijf ik in een ietwat argwanende, doch niet geheel onwelwillende houding tov vluchtelingen.

     • Rob

      Geen aanname, maar feiten. In 2001, voor de Amerikaanse inval in Afghanistan waren er zo’n 22 miljoen vluchtelingen onder de verantwoordelijkheid van de UNHCR. Dat was tijdens het hoogtepunt van het Taliban bewind in Afghanistan: toen zaten zo’n 4 miljoen Afghaanse vluchtelingen in Pakistan en 2 miljoen in Iran. Velen zijn na de val van het Taliban-bewind teruggekeerd naar Afghanistan want na een paar jaar telde het UNHCR minder vluchtelingen. Inmiddels is het aantal vluchtelingen wereldwijd weer gestegen naar boven de 50 miljoen: meer dan een verdubbeling t.o.v. 15 jaar geleden. De wereldbevolking is niet verdubbeld in die periode.

      V.w.b. de kosten van opvang in de regio: wij vangen nu zo’m 46.000 vluchtelingen op, dat kan volgend jaar nog uitbreiden. Die mensen krijgen de mogelijkheid te integreren in een samenleving en een nieuwe toekomst op te bouwen. Toch is dat maar 0,1 % van het totaal aantal vluchtelingen. Het merendeel zit in vluchtelingenkampen waar geen mogelijkheid is een nieuwe toekomst op te bouwen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te bedenken dat als al die mensen dezelfde mogelijkheden krijgen de kosten erg hoog gaan worden.

 • Trudy

  Barend, ik ken de verhalen en ik lees mij goed in, anders zou ik niet reageren. Ik ben ook niet van de term gelukzoekers. De wereld is van iedereen en iedereen heeft het recht te wonen waar hij zich het prettigs voelt. Ik ben heel gelukkig hier geboren en sta zodoende ook niet voor deze keus. Mits men zich aan de regels houden met natuurlijk hoeft jij zijn cultuur en gebruiken niet te verliezen. Maar bij slecht gedrag gewoon direct ingrijpen.
  En Piet , ik heb meerdere NL zichzelf in de brand zien steken ( door mijn werk) maar ik weet wel ze hebben allemaal 1 ding gemeen. Ze voelen zich machteloos en zijn het strijden moe en worden ziek. Verder blijf ik er nu uit. Mijn ervaring en gedachten zijn duidelijk , sommige mensen zullen nooit veranderen van mening en och..inderdaad tegenstanders zijn er altijd. mag ook prima maar zonder bedreigingen dan ga je te ver. Ik zou dan ook als ik de schrijfster was direct aangifte doen. Het staat tenslotte op papier.

  • Barend

   @Trudy. Dat de wereld van iedereen zou zijn is nog een heel eind te gaan. Zelf ben ik meer van het realisme; cijfers.

   • Racker

    Hoewel de wereld in principe van iedereen is (of zou moeten zijn), is de praktijk van alledag anders inderdaad. Maar nadenkend over deze stelling; *eerlijk* nadenkend, zal iedereen zich realiseren dat er weliswaar in een ver verleden ooit “grenspaaltjes zijn geslagen”, maar met welk recht eigenlijk? Ja…. het recht van de sterkste, want dat gold in die tijden. De rechten die “wij” claimen op “ons” stuk grond, zijn dus -gechargeerd gezegd- gebaseerd op diefstal met geweld.

    Daarnaast is “hier geboren zijn”, absoluut geen prestatie. Het is puur toeval als je ouders de NL nationaliteit hadden en jou hier ter wereld brachten. Zelf heb je daar niets aan gedaan.

    Zoals gezegd: de praktijk van alledag is anders. Maar deze feiten zou iedereen die in de gelukkige omstandigheden verkeert, een Europees paspoort te hebben, op zijn minst tot terughoudendheid moeten manen. Nederigheid, zelfs, als je er goed over nadenkt.

 • Dirk Karten

  Vandaag met een groep van twintig mensen, moslims, christenen en niet gelovigen geflyerd door het centrum van zaandam en krommenie voor santiago de musical.nl gelukkig veel blije gezichten gezien maar ook mensen die gelijk boos zijn omdat je in oosterse kleding loopt als zaankanter. Onze musical tegen de polarisatie en verharding van de maatschappij blijkt broodnodig. We zullen het samen moeten rooien op deze aardkloot. Met elkaar praten in plaats van over elkaar. Met begrip kom je een heel end.

  • Barend

   @Dirk. Ik denk zelf niet dat je het zomaar ff oplost door een toneelstukje op te voeren. Trouwens, in je reactie had je je misschien ietwat oppervlakkiger kunnen houden door niet te vermelden dat er negatieve klanken waren op het dragen van de kleding. Mocht iemand dit lezen die er zelf ook moeite mee zou hebben en toch eventueel bereid zou zijn te komen kijken, kan ik mij voorstellen dat ie hierdoor bij voorbaat al weer afhaakt.

   • Dirk Karten

    Dank voor je reactie barend maar ik schrijf wat ik heb meegemaakt vandaag onder eigen naam want een beetje kerel doet dat. Het waren zure zaankanters die vooral negatief reageerden en niet onze medelanders. Jammer voor die mensen want ze missen zo veel mooie ervaringen.

    • Barend

     Klinkt goed, maar ik denk idd dat het misschien te laat is. Dat het inmiddels zover uit elkaar gegroeid is dat luisteren naar iemands ervaringen niet meer helpt.

     • Trudy

      Kom Barend waar een wil is , is een weg. Niet iedereen zal te bereiken zijn maar met gezond verstand kom je heel ver. En het is goed dat jij van het realisme bent. Ik heb mijn uitspraak gedaan uit eigen naam. Voor mij is de wereld van iedereen. Maar ik hou van mensen en van iedereen die iets betekenen wil, vanuit een goed hart. Overigens hang ik geen geloof aan, maar geloof wel dat lief doen/ goed mens zijn heel belangrijk is. Voor mij horen ook deze vluchtelingen erbij. fijne avond.

     • Dirk Karten

      Zolang we luisteren is er hoop.

 • Trudy

  Dat schrijf ik niet en goed lezen gebeurt ook selectief hier. Vervelend dat je het zo verdraait.Ik wil gewoon niet in cijfertjes denken als we het over mensen in nood hebben. Ik maak echt contact met ze en baseer mijn mening daarop. En er zijn slechte Nederlanders en overal op de wereld. Dat er culturele verschillen dat ontken ik ook niet.Mijn mijn wereld verrijkt en jullie blijven of zitten in angst. Prima eigen keus. Negatief denken is altijd makkelijker dan positief denken. Maar ga niet mijn woorden verdraaien of de helft lezen en dan naar reageren want dat vind ik laf.

 • Merel Kan

  Dank voor alle reacties op dit stukje: positief, negatief of daar dan weer tussenin. Het was niet de bedoeling mensen persoonlijk te kijk te zetten (het onherkenbaar maken van de Facebookers had beter gekund), maar het ging om het zichtbaar maken van de tegenstelling in onze (Zaanse) maatschappij.
  Natuurlijk is er angst aan alle ‘kanten’. We komen een heel eind als we elkaars angsten zien en als we er over kunnen praten.
  Theedrinken met elkaar is geen misdaad.

  • jaap

   Lieve Merel onze ouwe Amsterdamse burgervader mr. job cohen ging ook vaak thee drinken met onze medelanders..
   je weet wat daar van gekomen is he ! helemaal niks .
   iedereen heeft z`n positieve verhalen en negatieve verhalen in dit forum .
   valt me alleen op dat er heel veel mensen op zitten die alles recht willen lullen wat krom is .
   en dat valt me een beetje tegen van mijn medelanders ..
   tot ze een keer met hun neuzen op de feiten worden gedrukt , als hun dochter vrouw of bekende wordt aangerand of verkracht .
   Hier kunnen de jongens ook niks aan doen omdat ze niet beter weten .
   waar hun vandaan komen lopen ze zeker 100 jr. achter dan de westerse beschaving .Vrouwen zijn voetvegen en hebben niks te vertellen en als homo zijnde heb je helemaal geen leven .
   en dat gaat minister Bussemaker even afleren door middel van een cursus ?
   ik weet niet onder welke steen die heeft geleefd de afgelopen jaren, maar dat gaat hem ook niet worden . Waarom denk je dat de pvv zo groot is in de peilingen ? omdat ze allemaal tegen zoveel asielzoekers zijn ! dat zegt genoeg …

 • Barend

  “German Chancellor Angela Merkel says anti-Semitism is “more widespread” in Germany than some believe and that action is needed to “deal with it – especially among young people… from countries where hatred of Israel and the hatred of Jews is widespread.”………………….dit gelezen hebbende ben je toch ietwat uitgepraat, en zorg je toch met z’n allen ervoor dat alles maar dan ook alles eerst eens eerlijk op tafel komt en van daaruit realistische beslissingen gaat nemen. Beslissingen waarin echte vluchtelingen de hulp krijgen die menswaardig is, het kaf van de koren gescheiden wordt, maar ook eerlijk naar zowel vluchtelingen toe als naar inwoners van Nederland. Dat er dus ook eens eerlijk gekeken en gediscussieerd kan worden naar zaken als integratie zoals die al 40 jaar zo is of niet zo is. Etc. Etc. Geef ons “verlichte zielen” die dit oppakken. Die zich niet storen aan en laten afleiden door negatieve en positieve reacties op een FB pagina of een ander social media. Tot die tijd geef ik de vluchtelingenstroom NIET het voordeel van de twijfel, mede door deze uitspraak van Merkel.

  • Hans Kuyper

   Dat is uw goed recht natuurlijk. Maar wie zou u dan wél het voordeel van de twijfel geven? De Duitsers, met hun neo-nazi’s? De Hollanders, met hun frisse jonge knapen die overal een piemel in willen? De Zaankanters, met hun weerzinwekkende grappen zoals in het artikel hierboven?
   Of zegt u dan: Dat zijn uitzonderingen, dat zijn minderheden, daar kun je een hele groep niet op aankijken. Als u dat zegt, en ik hoop dat u dat zegt, moet u mij eens uitleggen waarom u die nuance niet kunt aanbrengen waar het de vluchtelingen betreft. Die zijn als groep namelijk net zo heterogeen als de Duitsers, de Hollanders of de Zaankanters.
   Er zitten ongetwijfeld antisemieten tussen. Rotzakken ook. Zoals je die in elke groep hebt. Toch bent u bereid, denk ik, om veel groepen het voordeel van de twijfel te gunnen. Ook al omdat je anders geen leven meer hebt, in deze wereld. Waarom de vluchtelingen dan niet? En, meer specifiek omdat dit een Zaanse nieuwssite is, waarom de vluchtelingen in Zaandam niet, die nog geen Zaankanter een haar hebben gekrenkt?

   • Barend

    Je kan het proberen te weerleggen hoe je ook wil, feit blijft dat vluchtelingen deze kant op komen met hoogst waarschijnlijk diverse problemen die het met zich meebrengt. Mochten er 60000 Duitsers deze kant op komen, zou ik mij bij voorbaat minder afvragen daar zij al uit een maatschappij komen die eenzelfde is als de onze met bv acceptatie van homorechten. Nu kun je gaan lachen en weer dit proberen te weerleggen maar het is natuurlijk jiet voor niets dat er nu (pas) in Nederland begonnen gast worden om asielzoekers te onderwijzen in de normen en waarden in Nederland . Laat ik me nog eens ontvallen dat links graag zegt dat de groep vluchtelingen vaak getraumatiseerd zijn want oorlogs ervaringen, dan zeg ik; is het dan normaal om hun los te laten op straat met hun trauma’s? Het is maar een voorbeeld van een doodlopende discussie. Als je goed leest Hans, ben ik in wezen bereid om open te staan voor vluchtelingen mits eerlijk en open berichtgeving en discussie. Tot die tijd zeg ik, hou wat gepaste afstand. En daar bedoel ik niet de armlengte mee maar wel de emotie. Emotie ook qua onderbuik, maar zeker ook de emotie qua alles maar op willen nemen. Jij bent hiermee met jouw reactie niet degene die de verlichtte ziel zou kunnen zijn. Je emotie zit je teveel in de weg.

    • Trudy

     Ik lul niets recht wat krom is. Rare opmerking. Ik spreek gewoon uit mijn eigen ervaring en u wat zijn uw directe ervaringen Barend? Verder zijn deze mensen SOMS getraumatiseerd en tja ik weet dat er ook veel NL mensen rondlopen die getraumatiseerd zijn. Wat dacht u van al die, nu al oudere mensen, die in onze kerken zijn misbruikt. Gewoon een zwaar ongeluk krijgen op de weg ,omdat sommige met hun mooie auto en drank op achter het stuur kruipen,kan ook leiden tot een traumatische ervaring. Wel schrijnend is dat zij , de vluchtelingen nauwelijks hulp krijgen op dat gebied. Ik denk dat als we daar meteen in investeren, het inderdaad een hoop problemen voor de toekomst zou schelen. Dat kost wel geld en dan beginnen tegenstanders dat weer te roepen. En links, u kent mij niet en vul dit dan ook niet in. Uw raad mbt gepaste afstand vind ik tegenstrijdig. U zou juist wat meer toenadering kunnen zoeken om echt kennis te maken en een echt een oordeel te vellen. En ja, dit is ook met emotie geschreven, een mens is tenslotte pas goed in Balans als je allebei laat mee wegen.

 • Barend

  Trudy ik had het tegen Hans. Maar gezien jouw antwoord heb ik het vermoeden dat we voorlopig uitgepraat zijn; ik luister alleen naar goede (beweeg)reden, niet naar zweverigheid of harde onderbuikers. Punt, komma, uit!

  • Trudy

   Poeh , wat denigrerend! Volgens mij heeft Hans er niets opstaan over trauma en ik wel , dus ik mag daar gewoon op reageren. En volgens mij is dit een openbare discussie en ook dan kan ik hier gewoon op reageren en ook persoonlijk naar jou. Dat jij niet naar mij luisteren zal, daar was ik al snel achter. Jij luistert vooral graag naar jezelf, zo lijkt en maakt graag denigrerende opmerkingen naar je mede Nederlanders. Ga je gang maar, met dominantie en dictatuur heb ik niets , klopt! Daar valt niet tegen te praten, daar gaat vooral narcisme van uit en dan zijn we allemaal klaar.Daar is nl geen uitleg tegen opgewassen. Dag Barend.

  • Racker

   @ Barend: Het lijkt me beter en productiever, om mensen niet zo in een hokje te plaatsen.

   – Asielzoekers zijn voor jou potentiële probleemgevallen en mensen die het niet met je eens zijn, behoren tot het linkse kamp (wat is dat?).

   Het ligt allemaal een stuk genuanceerder dan jij hier stelt. Het is gewoonweg niet heel simpel en er is dus ook geen simpele oplossing.

   Vaststaand feit is, dat een beschaafde samenleving allereerst mensen opvangt die elders bedreigd worden. En dat opvangen moet gebeuren op een repectvolle, menswaardige manier. Niet in uitzichtloze kampen waar ieder mens zich zou doodvervelen, maar zo veel mogelijk gewoon in de samenleving.

   Ja… ook mijn volwassen kinderen wachten al bijna tien jaar op een sociale huurwoning. Een sociale huurwoning, die er niet is door jaren lang verkeerd beleid, waardoor er nauwelijks sociale huurwoningen meer zijn. Dat gaan we dus niet op asielzoekers afschuiven. Er moet gewoon als de donder héél veel gebouwd worden. Gesubsidieerd, en voor iedereen. Nieuwkomers en mensen met een Nderlandse achtergrond.

   Pas als

 • Barend

  @Racker. Ik plaats niemand in een hokje. Ik zeg potverdorrie dat ik alleen de stroom vluchtelingen niet het voordeel van de twijfel geef. En als je goed leest kan je begrijpen dat ik niet elke asielzoeker als potentieel probleemgevallen zie. Ik vraag mij alleen af wat het voor consequenties het heeft om zovelen met een achtergrond die toch ff anders is dan onze Nederlandse. Dat zweverige, als je bedoeld dat ik dat bestempel als zijnde links, is toch een linkse redenering! Dat het een stuk genuanceerder ligt zeg ik toch in mijn reactie, maar een simpele oplossing die jij oppert dat ff er enorm veel gebouwd dient te worden en dat we alle vluchtelingen dienen op te nemen is toch een redenatie van de meest simplistische zweverige plank. Er zijn talloze berichten dat er asielzoekers tussen zitten die niet uit oorlogsgebieden komen. Ik kan mij levendig voorstellen dat een beschaafd land toch bedankt voor de eer om ook deze mensen asiel te verlenen. Zolang oa jij niet wil inzien dat er mensen tussen zitten die de echte vluchteling in de weg zitten en het draagvlak in de Nederlandse maatschappij schaden, blijf je in zweverigheid hangen en komen wij, de vluchtelingen en het echt goede bedoelingendebat geen steek verder.

  @Trudy. Die dominantie en dictatuur komt van jouw kant; zodra er iemand een andere mening heeft die jou niet bevalt, moet die of met de meest zweverige ontkenning ontkent worden óf gewoon genegeerd worden door er niet op te reageren. Trudy, in mijn ogen worden de echte vluchtelingen in de weg gezeten door lui die willen meeliften. Die ergens gehoord hebben dat je in Europa in de watten gelegen wordt, en met de echte vluchtelingenstroom meeliften. Trudy. Die verkeerde lui hoef ik niet hier. Weet jij hoeveel er nou werkelijk vluchteling zijn? Nee! Ik ook niet! En tot die tijd geef ik de gehele stroom niet het voordeel van de twijfel. Mag ik? Ben potdorie toch ook inwoner van dit land en betaal ook al wat jaren belasting, ben jij ff van de zweverige pot afgegleden.

  • Trudy

   Punt, komma, uit! waren toch u woorden tegen mij, Doe dat dan ook en houd op met dit kleinerende narcistische gezwets.

  • Trudy

   Ik ga nu mee schelden en dat bevalt mij niet van mijzelf. Barend ik zie het gewoon anders. Jij kunt het zweverig noemen ik realistisch.Ik ben verre van zweverig. Ja, er zijn hier mensen ook die na een paar jaar elders verbleven te hebben hier naar toe komen. Ik ken een aantal vluchtelingen zelfs persoonlijk. Een jong iemand die Christen is en eerst 2 jr in Libanon heeft gezworven. Gevlucht is nadat zijn vader vermoord is. Hij is erg jong en waar kon hij heen.. en een andere man die 2 jr in Turkije verbleef maar geen toekomst had, ook daar bedreigt werd. Die geef je toch gelijk.
   Deze mensen hebben ook geen keus en als je broer hier nu woont oid, dan wil je daar toch heen.
   Ik zou ook als ik moest kiezen tussen Polen of Duitsland, voor het laatste gaan..
   Ook ik maak mij druk om de woningnood, ook mijn kind wacht al meer dan 10jr op een woning. ook ik maak mij zorgen hoe nu verder maar we moeten dus praktisch aan de gang. Sociale woningbouw bouwen/ oude gebouwen opknappen,psychische hulp aanbieden aan de vluchtelingen, onderwijs en vooral veel uitleggen en ze goed volgen. Investeren in de toekomst.Wat kost dat wel niet hoor ik je alweer roepen. Je hebt gelijk heel wat en mogelijk gaat de belasting betaler daar wat van merken maar we krijgen er ook wat voor terug. Nog meer kennis van andere culturen, gezelligheid. Misschien brengt het verandering in de kneuterige Nederlandse manier van altijd eerst afspraken maken. Mogelijk zien we juist er iets positief voor terug in onze economie. Deze mensen zijn echt gewoon over het al gemeen( en lang niet allemaal dat heb ik ook zelf meegemaakt, maar dat is op deze site ook zo )zo aardig en dankbaar en welwillend er hier iets van te maken . Dat ik niets anders kan dan ze welkom te heten en op te nemen in mijn leven. Jij kan dat zweverig noemen , ik moet daar om lachen, we kennen elkaar niet. Maar ik begrijp je angst en je onderbouwingen. Niet allemaal, wel een hoop. Ga je eens mee met mij om zelf gewoon eens te kijken en een aantal mensen echt te spreken. Vraag ze waar ze vandaan komen , waarom ze eerst elders verbleven hebben etc en natuurlijk mag je ook daarna jouw mening houden. Je goed recht, wel jammer .

  • Racker

   @Barend: Je zeg, dat je niemand in een hokje plaatst. Maar dat doe je vervolgens toch, door om te beginnen niet alle vluchtelingen het voordeel van de twijfel te geven. Daarmee zet je namelijk *alle* vluchtelingen allereerst in de verdachtenbank. Mijn redenering -en daar is onze wetgever het gotzijdank (ja.. kleine letter en die t zijn opzettelijk) mee eens: iedereen is onschuldig, tot het tegendeel bewezen is. Overigens heb ik een bloedhekel aan zweverigheid: het zijn de feiten die tellen.

   Als ik jou goed beluister, zou je willen dat er een rem op de instroom van vluchtelingen gaat. Op welke manier, doet er nu even niet toe. Naar mijn mening moet je éérst helpen en dán pas schiften. Wie gelogen heeft, wie in het land van herkomst geen enkel gevaar loopt, gaat terug; óók in mijn boekje.

   Maar de mensen bij voorbaat tegenhouden betekent dat er onnodig slachtoffers gaan vallen. “Opvang in de regio” is het mantra, waarmee geprobeerd wordt om ons geweten te zussen. Opvang in de regio kan alleen, als je ervoor zorgt dat de mensen daar ook een toekomst hebben. En als je ervoor zorgt, dat geld dat het rijke westen voor die opvang doneert (ik noem dat “afkopen van een menselijke verplichting) niet in corrupte zakken verdwijnt. Dat kun je alleen doen, door het door en door corrupte systeem in die regio *nu* aan te pakken. Lijkt me een complete cultuur- omslag die járen gaat duren.

   Áls het ooit lukt tenminste. En in de tussentijd gaan er in die “veilige” kampen mensen dood van ellende en worden anderen daar geradicaliseerd. Nee… dán ben je lekker bezig!

   Het enige dat er op zit, is híer alles goed regelen. Eergisteren beginnen met sociale woningbouw, zodat niet alleen die vluchtelingen, maar ook onze eigen kinderen menswaardig en betaalbaar kunnen wonen. En iedereen met spoed een status geven, waarmee ze hier een bestaan op kunnen bouwen. Die maandenlange procedures om het kaf van het koren te scheiden, kunnen best achteraf. En intussen kunnen wij profiteren van de kennis en kunde van de instromende mensen terwijl zij hun leven hier weer oppakken. Maar OK… ik treed nu in herhaling; ik hoop dat je mijn punt begrijpt.

   En anders, zoals de Engelsen zo treffend zeggen: “Let’s agree to disagree”…

   • Trudy

    Helaas wordt medemenselijkheid verward met zweverigheid. Een eigen mening die verderaf ligt wordt zweverig genoemd. Het gaat om mensen, misschien weer goed om daar naar toe te gaan in het gesprek. Die gevlucht zijn waarvan er een man zichzelf in brand heeft gestoken. Harde meningen zijn ineens feiten geworden en als je deze mensen welkom wilt heten ben je zweverig.Stop mij maar in dat hokje. Het is het een of het ander, feiten dat is enkel belangrijk bij de heren. Zwart of wit.

 • Hans Kuyper

  Het verschil is in feite niet zo erg groot, denk ik. Mensen als Trudy en ik denken ‘Ja, tenzij’ en u denkt ‘Nee, tenzij’. Het moet toch mogelijk zijn elkaar ergens in het humane midden te vinden. Zoals al eeuwenlang de traditie is, zeker in de Zaanstreek met zijn eeuwige immigratiestromen.

 • Barend

  @Hans. Het verschil is idd niet zo groot, dat heb jij goed gezien. Ik zoek ook het humane midden, dat moet jij zeker ook gelezen hebben uit mijn misschien te uitgebreide reacties. Ik zeg daarbij dat ook ik niet de weg weet en met mij duidelijk velen van beide “kampen”. Ik lach niet om een zelfverbranding maar sta ook niet te juichen om zovele vluchtelingen. Het verleden mag ons niet verplichten tot iets, een verleden heeft de Duitsers tot voor kort dwarsgezeten in een onnodig schaamtegevoel wat leidde in overhaaste onbezonnen uitspraken en handelwijze.

 • Boon

  Hoe enkelen ook tegen sputteren het artikel Zaans Gedenkboek en dit stuk hebben helaas veel te veel raakvlakken. Zoals ook in de vorige eeuw de middenklasse de grote klappen kreeg en een deel zich wende tot een ophitser, zo zie je het nu weer gebeuren. Politiek die blijft vasthouden aan dogma’s en grote delen laat verkommeren. Waar 600.000 werklozen en een onbekend aantal bijstandsgerechtigden moeten sappelen horen ze de hitsers over geweldige bijdragen roeptoeteren. Daarnaast zie je een ,zeker in de Zaanstreek, verdringing door Amsterdammers die niet meer in hun stad kunnen wonen omdat er geen betaalbare huizen worden gebouwd. Waar Zaanstad spreekt over duizendtallen aan woningen, vergeten ze nog steeds de onderkant van woningen te voorzien.
  Het vergelijk is dat Joden werden weggezet als onmensen en minder , bij je bent een Zaankanter vindt men een vluchteling ook minder dan een varken. En men zegt het niet maar dat betekent niet dat men straks kan zeggen “Wir haben es nicht gewust” het uit dit land verdrijven betekent dat ze tegen het prikkeldraad in het Oosten en Zuiden lopen of de zee worden ingedreven. En helaas de slachters staan al in de startblokken.
  Vluchtelingen zijn van alle tijden evenals gelukszoekers. Zonder die mensen was de Zaanstreek niet geworden wat het nu is. Er zal nauwelijks een Zaankanter meer zijn die een bloedlijn heeft die van vreemde smetten vreemd is, zeg maar vanaf 1800.
  Helaas heeft €Uropa vorig jaar geen koers uit willen stippelen hoe verder te gaan. Veel partijen vonden dat de Grieken het zelf maar op moesten lossen. Ondanks dat men wist dat ze daar geen mankracht en geld voor was. En nog steeds wil men niet een gezamenlijk optreden langs de buiten grenzen.
  PS. Voor hen die vinden dat ze tegen de vijand zouden moeten vechten , verklaar dan even wie de vijand zou moeten zijn. Ik geloof dat in het MO wel 6 partijen elkaar naar het leven staan . Als het er niet meer zijn. Dus tegen wie moet een vluchteling vechten.

 • Barend

  Bij vlagen zeer overdreven reactie en kijk op de hele situatie, Boon.
  Op deze manier zou je het nog goed kunnen praten dat iemand je auto jat want in het verleden……

  @Hans, Kijk net18:00 NOS journaal. Eindelijk zegt de EU, bij monde van Timmermans, waar het op staat: 60% procent is gelukszoeker en heeft geen recht op asiel. Zij zitten de echte vluchteling in de weg en schaden het draagvlak…..ik ben voorlopig even uitgepraat en volg deze redenering van de EU.

  • Boon

   Dus heeft die indiaan volgens U gelijk door al die blanken als ongewenst te beschouwen. Allemaal gelukzoekers .

   • Barend

    Tjonge jonge zeg. Nogmaals, we leven in het nu. En je geeft geen antwoord op een eerdere reactie. Gefeliciteerd met je gesprek met jezelf.

  • Rob

   Dat is niet nieuw. Dat er oneigenlijk gebruik gemaakt wordt van allerlei regelingen is een publiek geheim. Zo ook van asielprocedures. Daarom wordt de aanvraag ook getoetst en die procedures kunnen lang duren. Het verschilt per periode en uiteraard per herkomstland, maar globaal wordt de helft van de aanvragen afgewezen. Dat was altijd al zo geweest. Bovendien krijgen de meeste vluchtelingen niet eens een asielstatus, maar een VTV, die elk jaar opnieuw verlengd moet worden. Daarenboven worden asielzoekers die zich schuldig maken aan een misdrijf uit de procedure gehaald en teruggestuurd. Die zaken halen nauwelijks het nieuws, want het is waarschijnlijk veel spannender om te berichten over rellen bij inspraakavonden. Maar op die manier ontstaat het verkeerde beeld dat er a) een ongebreidelde toestroom van vluchtelingen is, dat b) alle vluchtelingen zomaar mogen blijven en c) dat dat een enorme aanslag is op onze voorzieningen. En dat geheel ondermijnt dan weer het draagvlak voor asielopvang. De werkelijkheid is, zoals zo vaak, genuanceerder.

   Dat Timmermans nu met zijn stoere uitspraak de publiciteit zoekt zal wel ergens te maken met het herkrijgen van draagvlak.

   En wellicht voor uw beeld: de meeste vluchtelingen uit Chili (ten tijde van het Pinochet-bewind) en uit voormalig Joegoslavië (in de jaren 90) zijn al lang weer terug gegaan. Dat zal met de meeste vluchtelingen uit Syrië niet anders zijn.

 • Barend

  Eerst mocht men niet speculeren dat er gelukszoekers tussen de vluchtelingen zitten en nu is het opeens niets nieuws. Blijf vooral onderwerpen zoeken waarmee alles weer goed gepraat kan worden.

  • Rob

   Geen idee waar u op doelt. Ik kom dergelijke uitingen hier niet tegen. Het moet u overigens zijn opgevallen dat ik in de eerste reactie in dit draadje al aangaf dat een asielprocedure niet het juiste middel is om een financieel beter leven te krijgen. Alhoewel ik me kan voorstellen dat men dat wel probeert: als je geen middelen hebt om jezelf of je gezin te onderhouden grijp je waarschijnlijk alles aan.

   Wat in de kern van de zaak belangrijk is dat er een fatsoenlijke en beschaafde vluchtelingenopvang blijft bestaan en dat mensen daar gebruik van kunnen maken. Dat hoort bij de kernwaarden van onze samenleving.

  • Racker

   Nee… je mag bést speculeren, dat er gelukszoekers tussen zitten. Wat absoluut *niet* kan, is “de goeden onder de kwaden laten lijden”. Dus géén onmenselijk lange procedures, maar zo snel als (praktisch) mogelijk iedereen een voorlopige verblijfsstatus geven, zodat mensen verder kunnen met hun leven. Achteraf kan dan per individu bekeken worden, of iemand al dan niet onterecht een beroep doet op de vluchtelingenstatus. Als dat zo is (of men gaat in deze periode op een andere manier *ernstig in de fout) is het onmiddellijk een retourtje thuisland.

   *ernstig: dan heb ik het niet over een kruimeldiefstal, maar over iets, waar bijvoorbeeld hier in Nederland een fore celstraf op staat.

   • jaap

    @Racker en onze @Trudy Eu minister timmerman zei gisteren nog dat meer dan 60% van de asielzoekers hier niet thuis horen om dat ze geen recht hebben om asiel aan te vragen (en dat uit de mond van een PVDAer 🙂 … dus eerst maar eens goed uitzoeken en zsm mogelijk retour afzender die 60%

    • Racker

     @ Jaap: Dat is precies wat ik ook zeg: zo snel mogelijk terug… Maar dan wel *achteraf* controleren. Dus iedereen die “aan de poort staat” allereerst het voordeel van de twijfel geven, zodat *echte* asielzoekers niet hoeven te lijden onder gelukszoekers. Zodat *echte* asielzoekers (die hier wat mij betreft altijd meer dan welkom zullen zijn), zich ook welkom *voelen* en hier zo snel mogelijk een bestaan kunnen opbouwen.

     • jaap

      achteraf ??? ze moeten die mensen eerst bij de EU buitengrens controleren “”schiften” en wat er al door mag in een kamp zetten ergens op de hei met flink wat hoge hekken er om heen goed bewaken, tot iemand helemaal doorgelicht is en als dat gebeurt is ff verder kijken.
      nu krijg je dat mensen die zijn afgewezen gaan dwalen en in de criminaliteit terecht komen ..

    • Rob

     Andermaal: dat is geen nieuws. Je moet alleen wel de tijd nemen om uit te zoeken wie wel en wie niet aanspraak kan maken op een verblijfstatus. Dat Timmermans zich hier over nu laat interviewen heet wel een reden: het draagvlak voor vluchtelingenopvang moet overeind blijven én daaraan gerelateerd: als dat draagvlak niet blijft sluiten steeds meer landen de binnengrenzen en dat is desastreus voor de Europese economie (althans vooral voor im- en exportsectoren).

     • Racker

      @Jaap: Dit is niet je eerste reactie die voor mij onder de noemer “flamebait” (google daar maar eens op) valt. Na bijna derig jaar discussieren via de diverse digitale media heb ik daar echt schoon genoeg van. Misschien ken je de uitdrukking “trollen” beter? https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet) Je hebt van mij lang het voordeel van de twijfel gehad, maar op dit soort reacties ga ik dus niet meer reageren. Zonde van de energie; kom maar met een serieuze reactie. Dag Jaap…

     • Jaap

      Jij bent echt niet goed bij je pan racker ! Dus timmerman is aan het liegen ?

 • Gert Jan

  Ik ben erg benieuwd hoe Timmermans aan die bewuste 60 0/0 komt?
  Wat voor kriteria zijn hier gehanteerd?

  Of is er wellicht een enquette gehouden onder de asielzoekers ?!?

 • Als men wil weten hoe de gemiddelde Zaankanter denkt over de huidige toestroom, en hoe men het vindt dat er in de directe omgeving steeds meer nieuwe Nederlanders komen te wonen, zou men ook een enquête kunnen houden of in gesprek kunnen gaan met deze bewoners. Feit is dat deze mensen geplaatst worden in woonwijken waar al veel nieuwe Nederlanders wonen, en dat de autochtone bevolking zich een minderheid begint te voelen. Het valt mij op dat mensen die geen nieuwe Syrische gezinnen in de omgeving hebben wonen veel positiever zijn over hun komst. De Nederlanders die steeds meer buitenlandse buren om zich heen krijgen zijn dat veel minder en bij sommigen is de innerlijke woede, omdat ze het gevoel hebben niet gehoord te worden, behoorlijk zorgwekkend. Ik maak mij over deze ontwikkeling wel degelijk zorgen, en ik zie vanuit de politiek maar weinig actie om deze ontwikkeling in goede banen te leiden. Natuurlijk zijn niet alle vluchtelingen vluchtelingen. Geef ze geen uitkering en niet meer binnen een half jaar een woning en er zal hier vrijwel geen vluchteling meer verschijnen. Mijn man heeft ook een oorlog meegemaakt inclusief bombardementen, maar dat wil nog niet zeggen dat je dan per se een trauma moet oplopen. We hebben onlangs nog familie verloren. Behandel mensen niet als zielig alsjeblieft. Dat we op lokaal niveau weinig kunnen doen aan een landelijk beleid is ook een feit. Tot die tijd lijkt een menswaardige behandeling van vluchtelingen of migranten waarbij we bij voorkeur zo min mogelijk naïef zijn, me het enige juiste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *