Na een week watersnoodramp (hoezo “vergeten”) testen we wie van onze lezers het meeste weet van de ramp.

Wat verloor Burgemeester Ter Laan (links op de foto, met koningin Wilhelmina in Zaandam)? Hoeveel kippen gingen er verloren? Welk nood-boek schreef Cor Bruijn?

Hier de vragen, de antwoorden, de prijswinnaars en de prijzen! Alleen maar hoofdprijzen deze keer.

Eerst de vragen en antwoorden:

  1. Burgemeester Klaas ter Laan van Zaandam leed ook een persoonlijk verlies tijdens de watersnoodramp. Wat verloor hij? Antwoord: Zijn hoed.
  2. Eenden en kippen uit Waterland en Oostzaan werden tijdelijk opgevangen in Hoogland bij Amersfoort Over hoeveel dieren hebben we het dan? Antwoord: Ongeveer 100.000.
  3. Op Marken vielen dodelijke slachtoffers en was grote schade. Toch wordt het eiland in de officiële rapporten nauwelijks genoemd. Hoe komt dat? Antwoord: Marken overstroomde zo’n beetje elke winter, dat was geen nieuws.
  4. Ook de Zaanse auteur Cor Bruijn schreef een jeugdboek over de ramp. Het speelt zich echter niet af in de Zaanstreek. Waar wel? Antwoord: Rond Zuiderwoude in Waterland
  5. Waarom was het een geluk dat de ramp in het midden van de Eerste Wereldoorlog plaatsvond? Antwoord: De forten rond Amsterdam waren allen bezet en de soldaten konden onmiddellijk worden ingezet in het rampgebied, en de geredde runderen konden voor een gunstige prijs aan het oorlogvoerende Duitsland worden verkocht.
  6. Zaandam zag zich genoodzaakt vluchtelingen op te vangen, zowel uit de eigen gemeente als uit Oostzaan. Om hoeveel vluchtelingen ging het ongeveer, in totaal? Antwoord: 7000; 2000 uit Oostzaan en 5000 uit Oost-Zaandam.
  7. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 januari is er een theatraal herdenkingsconcert over de watersnoodramp 1916. Op welke locatie wordt er gespeeld? Antwoord: In de Oostzijderkerk natuurlijk! 
  8. Welke veiligheidsmaatregelen werden getroffen ter bescherming van onze gemeente en voor de polder Westzaan? Antwoord: Op advies en onder leiding van de Provinciale Waterstaat werden met de meeste spoed zogenaamde kistdammen gemaakt. Dit is een bekisting, aangevuld met zand.
  9. Hoe werd de bevolking ondermeer gewaarschuwd na het doorbreken van de dijken? Antwoord: Door het luiden van de noodklok. 
  10. Na de ramp in 1916 werd de Zuiderzeewet aangenomen. Dit hield onder meer in dat… Antwoord: De Afsluitdijk werd gebouwd. 

Hoofdprijzen
De eerste hoofdprijs gaat naar Bas Sommeijer: 2 VIP-kaarten voor het rampentheater Een geschiedenis van tranen op 15 of 16 januari. Na de voorstelling mogen ze de cast ontmoeten, groeten en knuffelen. Als bonus het boekje ‘De dood van een pettenbaas.’ over de ramp in 1916.

Ook Hein Kruiswijk wint 2 kaarten voor het rampentheater Een geschiedenis van tranen op 15 of 16 januari. (zonder knuffelen… helaas)

En de derde hoofdprijs, het prachtige boek ‘Vergeten water, de fotografen van de Watersnood’ van Jaques Laureys gaat naar Luit (geen achternaam… of geen voornaam?).

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Stichting Oeverloos, Uitgeverij Noord-Holland en Drukkerij Heijnis en Schipper. De regels zijn bepaald door De Orkaan en huisnotaris Rik Jacobs heeft ervoor gezorgd ervoor dat ze zijn nageleefd.

(De foto links boven komt uit het Gemeentearchief, te zien zijn Koningin Wilhelmina en burgemeester Ter Laan tijdens de bezoek van de koningin aan de Zaanstreek tijdens de watersnood.)