Uniek filmpje Zaanse houtindustrie, 70 jaar geleden

Molen De Held Jozua is het enige tastbare overblijfsel van het Westzijderveld van voor de metamorfose tot Westerwatering. De molen deed tot 1970 dienst als houtzagerij.

Hoe dat in z’n werk ging, kunnen we zien in een uniek filmpje dat waarschijnlijk vlak na de oorlog, in 1946, is gemaakt.

Vorige week plaatsten we al een filmpje van OtterDVD over de molen in 1960. Maar nu weten we ook hoe het er 15 jaar eerder uitzag.

Het unieke van de nieuwe gedigitaliseerde 8mm-film die OtterDVD online zette, is dat we de hele houtindustrie van vlak na de oorlog nog in werking zien. Eerst zien we hoe boomstammen vanaf houtboten (aan de kade van het toenmalige Pont-Eiland of De Burcht?) worden gelost.

Vervolgens worden de boomstammen die tot vlotten worden samengebonden, met de hand door stoere mannen met pikhaken via de sluis over de Zaan naar de Held Jozua gebracht waar ze naar binnen worden gehesen en worden gezaagd (met windkracht).

De toen 50 jarige molenaar Cor de Boer die ook voorkwam in het filmpje over de De Held Jozua in 1960, en zijn twee broers, spelen de hoofdrollen in de film.
De film begint met unieke luchtbeelden die het toenmalige Westzijderveld laten zien, met naast de molen een hele serie houtloodsen.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *