Het Gemeentearchief van Zaanstad heeft dertien boeken in haar bezit waarvan geen enkel ander exemplaar in Nederland of daarbuiten bekend is.

Het oudste exemplaar dateert uit het midden van de 17e eeuw (1645).

Onlangs hebben twee medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek uitgebreid onderzoek gedaan naar deze ‘unica’ zoals deze unieke boekexemplaren genoemd worden, ‘collationeren’ heet zoiets in vaktermen.

bernardus boschHet boekje Aan de Zaandamsche sociëteit van Bernardus Bosch is één van de unieke exemplaren die het archief in haar bezit heeft. Het archief heeft dit exemplaar ook online gezet zodat het daar bekeken kan worden.

Het boekje – geheel in versvorm –  is gepubliceerd op de 20e van de “sprokkelmaand” van 1795 (februari), 220 jaar geleden dus.

Bernardus Bosch (1746-1803), een voormalig predikant, woonde in 1795 in Zaandam en nam deel aan de patriotische beweging in de Zaanstreek, in het boek staat dan ook dat 1795 “het eerste jaar van de Bataafsche Vrijheid” was. Bosch was voorzitter van de gemeente te Westzaandam.

Alle titels van de andere unica zijn te bekijken in de STCN-database. Dat doe je door naar de www.stcn.nl te gaan en dan ‘zoeken STCN-database’.

Zoek op ‘signatuur’ ‘gemeentearchief zaanstad?’ zoals op onderstaand plaatje te zien is. Je vindt dan achttien boeken, dertien ervan zijn unica. (informatie van Gemeentearchief)

stcn