Unieke ‘Maandagavondclub’ bestaat 50 jaar

Dit voorjaar vijftig jaar geleden vonden medici van het Zaans Medisch Centum (destijds Juliana Ziekenhuis, later De Heel) het de hoogste tijd om iets aan hun lichamelijke conditie te gaan doen.

Samen met huisartsen en tandartsen uit de Zaanstreek werd besloten om op elke maandagavond een partijtje te voetballen op de velden van hockeyclub De Kraaien.

De club,‘Maandagavondclub’ geheten, had een vrijblijvend karakter. Wie kon die kwam, kon je niet dan was er geen man overboord de week daarop waren er nieuwe kansen om te schitteren.

Aanvankelijk werd het balletje structuurloos heen en weer getrapt, maar gaandeweg kregen de leden behoefte aan ordening. Er werd besloten een deskundige trainer aan te stellen. Jarenlang is dat Johan (Hannes) Glandorff geweest. Hij was gymnastiekleraar op het Bertrand Russellcollege. Via hem kon bij vrieskou in de gymzalen gezaalvoetbald worden.

Sunderland
Bestonden de leden oorspronkelijk uit medici, later kwamen er ook mensen uit andere beroepen bij. Het voetbalpeil is nooit hoogstaand geweest, daar ging het niet om. Het plezier in het spel en lichaamsbeweging was het doel. Daarbij waren de gesprekken en de versnaperingen na afloop minstens even belangrijk.

In de loop der jaren heeft een bonte stoet deelnemers op maandagavond aan de aftrap gestaan. Onder de leden waren o.a. een oud-voetbalinternational uit Zwitserland. Voor hij bij de Maandagavondclub kwam speelde hij bij Sunderland in Engeland. Volgens de website van de club was hij daar ‘the worst player ever’. Bij de Maandagavondclub was hij veruit de beste speler.

Maandagavondclub nieuw

Een pastoor uit Amsterdam kwam wekelijks op zijn gammele fiets uit de hoofdstad naar Wijde Wormer gereden om op het veld van alles te doen dat door God verboden was. Een verzekeringsagent, die geacht werd de stand bij te houden, wist het zo te manipuleren dat hij altijd op voorsprong stond, ook al had zijn partij niet gescoord.

Procuratiehouders
In de loop der jaren hebben vogels van diverse pluimage bij de club een balletje getrapt, daar waren o.a. kunstenaars, belastingadviseurs, boekhouders, beleggers, advocaten, musici, stratenmakers, zen boeddhisten, politici, procuratiehouders, timmerlieden, leraren, studenten, ontwerpers, aannemers en vertalers bij. En met verschillende nationaliteiten, zoals: Italianen, Belgen en Fransozen.

Soms werd er tegen een vergelijkbaar team ergens uit den lande gespeeld. Steevast met minimaal succes. Eénmaal bond men zelfs de strijd aan tegen een damesteam, waarin enkele speelsters uit de nationale selectie speelden. Sommige leden van de Maandagavondclub meenden vooraf dat er in die wedstrijd wel een succesje mogelijk zou zijn. Het feit dat men de uitslag van die wedstrijd collectief vergeten is, doet vermoeden dat die hoop ijdel was.

staand vlnr: Leo Poelmeijer, Kees de Jager, Wim van Brussel, Leo Roelandschap, Ben van Borkulo, Eric Hoogkarspel, August Meye, Matthieu Donker. Zittend: Ben Timmers, Co Feekman, Jan Schoen, Johan Glandorff, Aart Koppenal, Piet Mars en Gert Kramer.

staand vlnr: Leo Poelmeijer, Kees de Jager, Wim van Brussel, Leo Roelandschap, Ben van Borkulo, Eric Hoogkarspel, August Meye, Matthieu Donker. Zittend: Ben Timmers, Co Feekman, Jan Schoen, Johan Glandorff, Aart Koppenal, Piet Mars en Gert Kramer.

Eritrea
Enige maanden geleden is de club aangetreden voor haar eerste interland. Tegen een team van vluchtelingen uit Eritrea. Die jongens waren allemaal veel jonger en sneller, de strijd was mooi, maar ongelijk. Inmiddels speelt de club niet meer op het complex van de Kraaien, maar is verhuisd naar de velden van OFC in Oostzaan.

De Maandagavondclub heeft geen bestuur, geen statuten en geen clubgebouw. Het bezit van de club bestaat uit twee ballen en twaalf gele hesjes. Het enige doel is een partijtje voetballen op maandagavond van 20.00 – 21.30 uur.

Meespelen?
De bescheiden Maandagavondclub viert haar 50-jarig bestaan nederig en ingetogen.

Het grootste geschenk voor de club, zou een aantal nieuwe leden zijn, leden, die de vlegeljaren voorbij zijn en het leuk vinden om vrijblijvend en ongedwongen op maandagavond een partijtje te voetballen.

Wie een keertje wil meespelen neemt contact op met Eduard Nagelhout, Herman te Loo of Jan Schoen.

(tekst en illustratie: Jan Schoen)

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Frits Krom

    Jammer alleen, dat Kick Wilstra in het beeldmerk óver de bal heen maait. Misschien aanleiding om er een actieve voetbal actie van te maken, als tekenaar of fotograaf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *