Vaccinatie-meter Zaanstreek Waterland…

Er wordt in Nederland sneller gevaccineerd dan in Letland, maar daarmee is het goede priknieuws wel op. Iedereen zou voor eind juli gevaccineerd moeten zijn, maar aan dat optimisme wordt getwijfeld.

Prikken in De Koog kan pas vanaf 12 april, er zijn problemen met leveringen van vaccins, er is twijfel over AstraZenica, er zouden ongebruikte voorraden zijn, er is gedoe over vaccinatiegraad en registraties.

We keken naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.

Om hoeveel mensen gaat het?

In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in de rest van Zaanstreek-Waterland 156.000. Totaal: 339.000. Daarvan wordt alleen de groep 18 jaar en ouder gevaccineerd, dat gaat ongeveer om 79 procent van de bevolking. In Zaanstreek Waterland is dat omgerekend 269.000 mensen.

Uit onderzoek van het RIVM eind van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. We schatten dat 10 procent uiteindelijk niet geprikt wil worden, maar dat kan dus ook 15 of 5 procent zijn, 90 procent van 269.000 is 242.000 – dat is dus het aantal dat potentieel gevaccineerd gaat worden.

Hoeveel prikken zette de GGD?

Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) 28.000 prikken bij mensen uit de regio gezet, in 19.500 gevallen ging het om de eerste prik, iets minder dan 8.600 mensen kregen de tweede al. Die bijna 19.500 (stand t/m 24 maart) is zo’n 8 procent van de mensen die geprikt kunnen en willen worden.

Gaat het prik-tempo omhoog?

De laatste drie weken wel weer, daarvoor daalde het nog (er wordt geprikt vanaf half januari)

Wie prikken er nog meer?

Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar. Het aantal vaccinaties door ziekenhuizen (landelijk) was minder dan 10 procent van het totaal, huisartsen waren goed voor ruim 10 procent van het totaal (landelijk) en in ‘langdurige zorginstellingen’ was 30 procent van het totaal geprikt. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken.

Die 8 procent is dus de ondergrens, het werkelijke percentage is hoger.

Kan GGD niet meer prikken?

Dat zou je misschien kunnen zeggen. T/m 24 maart werden er 19.500 streekgenoten (Zaanstreek Waterland) door GGD’s voor de eerste keer gevaccineerd, dat gebeurde ook buiten de regio, o.a. in Alkmaar, Badhoevedorp, Beverwijk en Amsterdam.

Maar de GGD Zaanstreek-Waterland zette in diezelfde periode 24.500 eerste prikken, wat betekent dat in Purmerend ook veel inwoners van andere regio’s worden gevaccineerd.

Wanneer ben ik aan de beurt?

Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan. De GGD (26 maart 2021):

“Zaterdag 27 maart ontvangt de laatste groep 75-77 jarigen een uitnodiging voor vaccinatie. De volgende groep die voor vaccinatie wordt uitgenodigd is de groep 73 – 74 jarigen. Zij kunnen vanaf 30 maart de uitnodiging verwachten.

Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: De Orkaan

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Anja Hoff

  Ik hoor bij de doelgroep die al vanaf februari gevaccineerd mag worden, maar noch de huisarts of de ggd of het rivm kunnen me vertellen wanneer ik aan de beurt ben. Ik word hier zo hopeloos van, dus dat dashboard zegt me ook niet zo veel!

 • Jolanda Kroon

  Bij het maken voor een vaccinatie bij de GGD,ik krijg Astra, kreeg ik de mededeling dat er in de Koog alleen Pfizer geprikt gaat worden. Wat hier de reden voor is weet ik niet

 • Peter Moerland

  We zijn sneller dan Letland met vaccineren en na 12 april start het vaccineren in het Topsportcentrum, dat is inderdaad goed nieuws!

  Op Facebook kregen we al een tijdje berichtjes van o.a. Erica Terpstra die je met opgestroopte mouw aanmoedigde om je vooral te laten vaccineren. Ik zit volgens het vaccinatieschema al vanaf begin februari met een opgestroopte mouw te wachten op die vaccinatie’s en weet je hoe koud dat was in februari?

  Bellen met de huisartsenpraktijk “sorry meneer, we weten nog van niets”, vervolgens de GGD Zaanstreek gebeld, daar word je door een computermenu doorverwezen naar de landelijke Corona informatie lijn. Dan krijg je een vriendelijke medewerker aan de lijn die helemaal niets weet en dat nog toegeeft ook. Was wel zo eerlijk. Volgens de laatste berichten afgelopen week krijg ik als 65 plusser begin april een uitnodiging. Na alle stippen op de horizon, zicht op licht aan het einde van inmiddels ik weet niet hoeveel tunnels van minister de Jonge, kan ik begin april mijn mouw dus weer afrollen.

  Briljante communicatie en crisesmanagement van onze overheid en haar instituten, ik probeer als loyale burger positief te blijven, maar het kost me wel de nodige moeite.

  • Jan Brunst

   Peter, stroop die mouw nog maar even naar beneden, we krijgen sneeuw 2e paasdag en zolang ik als 70+ nog geen taal of teken heb gehad zal het nog wel even duren!

 • Leo Swartsenburg

  Hoe verloopt het met de organisatie bij onze Zaanse huisartsen? Gaat dat wel goed?

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *