Liefhebbers van sterren en het heelal kunnen gaan genieten. Komende nacht zijn er extra veel vallende sterren, doordat meteorenzwerm Orioniden zich laat zien. Op het hoogtepunt kan het aantal vallende sterren oplopen tot ruim 30 per uur.

Orioniden zijn een van de grootste en snelste meteorenzwermen van het jaar. Ze hebben een snelheid van gemiddeld 66 kilometer per seconde en laten vaak een lichtend naspoor zien. Deze meteoren zijn daarom meestal iets langer zichtbaar, waardoor de kans net iets groter is dat je ze ziet dan bij andere vallende sterren. De omstandigheden om de Orioniden waar te nemen zijn helaas niet ideaal, stelt Weeronline. De bewolking en het wisselvallige weer zouden het zicht nog wel eens kunnen belemmeren. Hopelijk zijn er tussendoor wat opklaringen en tref je komende nacht een helder moment als je gaat kijken!

En anders is er morgen ook nog een kans. De piek van meteorenzwem Orioniden wordt zondagmiddag rond 17.00 uur bereikt. Overdag is het te licht om de vallende sterren te kunnen zien, maar ’s morgens voor zonsopkomst en ’s avonds na zonsondergang maak je weer kans om meteoren te spotten.

Door: De Orkaan Redactie, Bron en afbeelding: hemel.waarnemen.com