Van Baltimore tot Rangoon: boek over Rosmolenbuurt

Op 22 november verschijnt “Van Baltimore tot Rangoon”, een boek over de Zaandamse Rosmolenbuurt (en de Oostzijde) door Tom Tulleken.

Het verhaal speelt in het jaar 1961.

Op de Facebook pagina van uitgever Heijnis & Schipper wordt het boek aangekondigd (en is er de optie om het te bestellen voor €19,95).

Tbaltimoreom Tulleken (1950), geboren en getogen in de Belgischestraat, is van jongs af aan gefascineerd door wat hij met trots ‘mijn Zaandam’ noemde. Met 1961 als uitgangspunt verhaalt hij wat hem bezighield en hoe hij zijn jeugd beleefde in deze rooms-rode arbeidersbuurt.

Het was de tijd dat Zaandam zich ‘Kwaliteitsstad’ noemde, daarbij refererend aan de welhaast eindeloze stroom producten die in bijna geen Nederlands huisgezin ontbrak. Hij neemt je mee op zijn uitstapjes in de wijk, beschrijft het saamhorigheidsgevoel in de straat en haalt herinneringen op uit zijn vroegste jeugd. Hij vertelt over zijn zwerftochten naar de uithoeken van de stad en gaat regelmatig ver terug in de tijd wanneer hij allerlei zaken uit de geschiedenis van Zaandam en meer specifiek de Oostzijde en omgeving neerzet.

Het verhaal is rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto’s van lang en minder lang geleden die zeer treffend in beeld brengen hoezeer dit deel van Zaandam de laatste 120 jaar is veranderd.

Op diezelfde Facebook pagina is al een voorproefje van het boek te zien.

 

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Ernst Hagen

    Met veel plezier en aandacht het boek gelezen! Een feest van herkenning en wat vleugjes melancholie hier en daar… mvg, Ernst Hagen, leeftijdgenoot en voormalig Luiksestraatbewoner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *