Van Claes Compaen tot Ali B: alle BZ’ers in één tijdlijn

Zeerover Claes Compaen (Oostzaan) leefde van 1587 tot 1655, schilder Pieter Saenredam (Assendelft) van 1597 tot 1665, schrijver Herman Gorter (Wormerveer) van 1864 tot 1927, tekstdichter Dirk Witte van 1885 tot 1932, politicus Marcus Bakker van 1923 tot 2009, zangeres Aafje Heynis (Krommenie) van 1924 tot 2015.

Deze en nog tientallen andere BZ’ers (Bekende Zaankanters) zijn opgenomen in de nieuwe Tijdlijn van de Zaanstreek van het gemeentearchief Zaanstad.

Schilders, operazangeressen, popmuzikanten, politici, journalisten, sporters, industriëlen, notabelen… van Albert Heijn tot de zeerover Claes Compaen.

De meeste recente BZ’ers in de tijdlijn zijn Najib Amhali (Krommenie, 1971) en Ali B (Zaandam, 1981).

Oplettende Orkaan-lezers spotten al enkele foutjes in het project (zie de comments), we gaan er vanuit dat die snel rechtgezet zullen worden.

aafje heynis tijdlijn

De tijdlijn is gemaakt door Leonie Moos die Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie studeert en stage bij het Gemeentearchief heeft gelopen. Zij heeft naar verschillende soorten software gezocht en andere instellingen en verenigingen benaderd.

De tijdlijn met daarin een aantal bekende Zaankanters is volgens Leonie “nog maar het begin, omdat er natuurlijk nog veel meer gegevens aan toegevoegd gaan worden.” Daar wordt nu al aan gewerkt samen twee andere stagiairs, Tarkan Sapmaz en Batikan Tas. Zij gaan gegevens over de oudste bedrijven en koninklijke bezoeken uit de Zaanstreek toevoegen.

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Hans Kuyper

  Leuk, maar nog láng niet af en een beetje een zooitje.
  Waar is de grote zus van Jacob Israel de Haan? Freek de Jonge is hier niet geboren! Wat moet Pinksterdrie in 1920? Pieter Saenredam had vast niet omgekeken als je hem als ‘Piet’ had aangesproken.
  Kortom, werk aan de winkel!
  Wel weer leuk om te lezen dat de heldin van mijn vroege jeugd, Ageeth Scherphuis van ‘Monitor’, een Zaandamse was!

 • Co Rol

  Ja, ik mis er ook nog wel een paar. Maar het streven is goed. En de foto van Piet Muyselaar zou ik maar gauw weghalen. Dit is namelijk niet Muyselaar, maar Willy Walden. Niet Snap, maar Snip, snap je?

 • De Orkaan

  Ik snap het juffrouw Snip….

 • Caramelvla

  Jaap Stellaart, Erick Eerdhuizen.

 • Ferdinand

  Reniet Vrieze – Zanger Pilgrims
  Minke Booij – Hockey international
  Jeroen Booij – Drummer

  En tijdlijn van de Zaanstreek? Of is het Zaanstad? Want er komen ook wel wat bekende Zaankanters uit Wormer, die missen ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *