Van der Laan nr 1 bij POV, 14 lijsttrekkers bekend

Niet geheel onverwacht voert de huidige fractievoorzitter Harrie van der Laan de lijst voor de POV aan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Van 14 partijen zijn nu de lijsttrekkers bekend. Alleen van de eenmans-fracties van Aart Molenaar (ex-DZ) en Maikel Kat (ex-SP) weten we nog niet of ze op 21 maart meedoen.

Van der Laan werd door de huidige fractie – en dus niet door de leden van de POV – gekozen tot lijsttrekker. Halverwege deze zittingsperiode volgde hij Ton Brekelmans op als fractievoorzitter.

Het verkiezingsprogramma wordt volgens een bericht op de website in de eerste week van januari bekend gemaakt. Op de website en Facebook wel een voorproefje: busbrug onmiddellijk open, heroverwegen van de (nieuwe) Zaanbrug en geen 43 miljoen naar een “onnodig cultuurcluster”.

“Nakomen van afspreken zonder gelul. Zeggen wat we doen, doen wat we hebben gezegd. Wij zijn niet verbonden aan een politbureau in Den Haag.”

De kandidatenlijst wordt op 12 februari bekend gemaakt door de partij, het wordt

“een vernieuwende lijst met betrokken kandidaat raadsleden die zich tot het uiterste willen inzetten voor inwoners van Zaanstad die tussen de wal en het schip vallen.”

Een week eerder, op 5 februari, moet de partij de lijst echter al bij het centraal stembureau van Zaanstad inleveren. Dus dan is die lijst al openbaar.

Lijsttrekkers

De 14 lijsttrekkers zijn: Harrie van der Laan (POV), Koert Calkhoven (PVV), Patrick Zoomermeijer (SP), Rita Visscher (CU), Sanna Munnikendam (D66), Gerard Ram (VVD), Gerard Slegers (CDA), Songül Mutluer (PvdA), Gerben Eijzinga (ZVI, ex-Z.O.G.), Paul Laport (GroenLinks), Judit Raa (Partij voor de Dieren), Juliëtte Rot (DZ), Joke Havik (ZIP) en Ruud Pauw (ROSA).

Maikel Kat heeft nog niet bekend gemaakt of hij gaat deelnemen. Dat Aart Molenaar terugkeert is zeer onwaarschijnlijk.

Kandidatenijsten

Bij de ChristenUnie, PvdA en VVD zijn de volledige lijsten bekend. De SP presenteerde 15 kandidaten; ook de D66-lijst telt 15 kandidaten. Bij het CDA zijn 12 van de 25 namen en het programma bekend. Ook de VVD presenteerde het programma.

Bij de Partij voor de Dieren is een concept-lijst van 8 kandidaten. ROSA heeft de top 10 bekend gemaakt, de rest volgt. Ook GL heeft een top 10.  Bij ZIP kennen we de lijstaanvoerder Joke Havik-Schaft en de nummer 2 Theo Gunsing.

De PVV doet met Koert Calkhoven als lijstaanvoerder voor het eerst mee met de verkiezingen. Die partij heeft nog geen kandidatenlijst en verkiezingsprogramma bekendgemaakt.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *