Van der Laan trekt keutel in: geen debat over “seksueel grensoverschrijdend gedrag”

Toen De Telegraaf en Dagblad Zaanstreek publiceerden over een les op de Hannie Schaftschool waarbij leerlingen “uit de kleren waren gegaan” was POV’s Harrie van der Laan er snel bij om een debat aan te vragen over “seksueel grensoverschrijdend gedrag” op de school.

Vlak voordat het debat zou beginnen, trok Van der Laan zijn voorstel in.

Wij wilden liever een discussie met “alle betrokkenen” op 10 januari. Maar al die betrokken zaten al op de publieke tribune en enkelen daarvan hadden al brieven aan de raad gestuurd. In de raad was er weinig steun voor Van der Laan.

Paul Laport van GroenLinks wilde eigenlijk helemaal niet discussiëren over de zaak, maar als het dan toch moet, dan maar meteen, om de “school te rehabiliteren”. Hij vond het een “schande dat Van der Laan het naar de raad heeft gebracht.”

Ook Roland van Braam van de SP wilde het helemaal niet in de raad behandelen, dat het op de agenda stond ging al veel te ver volgens hem. Eylem Koseoglu (PvdA) vond het ‘onbespreekbaar’. Marc Wit van het CDA ging wel met Van der Laan mee.

Ruud Pauw (ROSA):

“het hoort ook niet in het Zaanstad Beraad, wij gaan er helemaal niet over, wij hebben er niks over te zeggen. Er is een duidelijk feitenrelaas van Zaanprimair en een geweldige hoeveelheid steunbetuigingen. Het is een krant die de sensatie zoekt en een partij die daar aanleiding in ziet om een school en een docent te beschadigen.”

Wie niks zei was onderwijs-wethouder Gerard Ram (VVD). Als de zaak niet in Zaanstad Beraad of de raad hoorde, is het natuurlijk de wethouder die de streep moet trekken tussen was wel en wat niet in de raad hoort. Gaat de raad over wat er in klassen gebeurt? Zijn er aanwijzingen voor “seksueel grensoverschrijdend gedrag”? Maar Ram hield zijn kaken stijf op elkaar.

VVD en GL dienden een motie in waarbij Van der Laan verweten werd dat hij de publiciteit had gezocht zonder “hoor en wederhoor” te plegen en dat “de berichtgeving van de Telegraaf, het Noordhollands Dagblad en de fractie van de POV schadelijk kan zijn voor de betrokken leerkracht en leerlingen.”

Met zoveel tegenstand, op de tribune en in de raad, trok Van der Laan zijn voorstel in…

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *