Van Mobilisatie tot Herdenking: webexpositie Zaanstreek in WO II

Mobilisatie-oefeningen op De Burcht, een gaarkeuken, gezonken schepen in het Noordzee-kanaal, de synagoge aan de Gedempte Gracht, een door de geallieerden gebombardeerde school in Zaandam, het door het verzet opgeblazen Bevolkingsregister in Zaandam.

En nog veel meer beelden, beginnend bij de mobilisatie, via de oorlog en bevrijding tot herdenking. 75 jaar na het begin van de oorlog, 70 jaar na de bevrijding,

Hieronder wielrijders tijdens een mobilisatieoefening op De Burcht.

 

wielrijders

Het Gemeentearchief stelde de online tentoonstelling “Van Mobilisatie tot Herdenking: De Zaanstreek tijdens de Tweede Wereldoorlog” samen op basis van uniek archiefmateriaal. Hieronder een rijdende gaarkeuken.

 

gaarkeuken

“In 2015 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bezet en 70 jaar dat ons land werd bevrijd. Overal in het land worden deze feiten herdacht respectievelijk gevierd. Ook aan de Zaanstreek is de Tweede Wereldoorlog niet ongemerkt voorbij gegaan. Het gemeentearchief beschikt over een grote collectie foto’s, archieven en documentatie met betrekking tot 1940-1945. In deze webexpositie wordt hiervan een kleine dwarsdoorsnede gegeven, met verwijzingen naar een aantal websites die meer informatie geven over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek.”

bevolkingsregister

Hierboven het Bevolkingsregister aan de Oostzijde na een aanslag door het verzet.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • j.reurslag

  zeer interesssant Is het mogelijk wat meer inzage te krijgen.
  Ik heb deze tijd zeer bewust meegemaakt ik ben bijna 85 jaar.
  ik zat op MULO school die gebombardeerd is geworden,
  Ik hoor graag iets van U.Mij n telefoonno is 075-6160931
  bij voorbaat dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *