Van ’t Padje (6): Hazepad, Zaandam

Vandaag deel 6 van Van ’t Padje: het Hazepad in Zaandam.

Het klinkt niet chic: “pad”. Guispad werd Guisweg, Zandpad werd Zandweg, het Weerpad de Troelstralaan.

In 2006 heeft wonen aan een pad in de Zaanstreek weinig meer te maken met modderpoelen, tuberculose en scheefgezakte krotwoningen. Het Hazepad daarentegen is een oase in het centrum van Zaandam.

De Orkaan gaat op pad. Wat is de geschiedenis van de Zaanse paden, en hoe zien ze er nu uit?

De vorige afleveringen gingen over het Pantepad, het Boomgaardspad en het Wijnkanspad (Zaandam), het Karnemelkspad en het Krommenieërpad in Wormerveer.

Het Hazepad in Zaandam

Beginnend tussen de schoenwinkel van Snoeren en de Saenkanter aan de Westijde loopt het Hazepad parallel aan de Vinkenstraat. Het eerst deel is een nauwelijks opvallende straat maar het tweede stuk is een voetpad met een dorps karakter. Het pad eindigt achter de Maartenkerk.

Hier het pad omstreeks 1930, met uitzicht op de winkel van Albert Heijn aan de Westzijde (foto Gemeentearchief Zaanstad).

hazepad 1930

Hier een foto uit 1977 met rechts de kerk aan het Hazepad die een jaar later werd gesloopt (foto Gemeentearchief Zaanstad). Het koororgel is verhuisd naar Nederlands Hervormde kerk in Westzaan.

hazepad 1977

Aan het eind van het pad lag vroeger lijnbaan De Witte Olifant, eigendom van Adriaan Rogge (1732-1816) Zaandams koopman, reder en industrieel. Hij leeft voort in de Adriaan Roggestraat. Rooge had een scheepswerf, hij was ook directeur van de molens De Walvis, De Kruiskerk en De Rietvink, en van de schepen De Stad Haarlem, Jufvrouw Maria, Vrouw Hillegonda, Triton, Mattheus, jufvrouw Margaretha, en de Snelle Lastdrager. Hij had aandelen in walvisrederijen en was assurantiemakelaar.

Bij het gemeentearchief Zaanstad zijn 115 vermeldingen van het Hazepad in Zaandam te vinden maar lang niet alle vermelding gaan over het Zaandamse pad (ook in Zaandijk is een Hazepad).

Het Hazepad nu:

Deel dit artikel:

9 reacties

  • Ineke van der Louw

    Een herinnering over een ander pad kwam naar boven; er woonde ooit een meneer de Haas op het Konijnenpad.

  • Renée ten Napel de Louw

    In het filmpje aan het einde van het Hazepad waar je door het hek naar de kerk op de Vinkenstraat kijkt daar stond het huis waar ik nog heb gewoond. Het was een oud huis wat buiten nog een stilletje had en dat ’s winters erg koud aan je gat. Zou ik op 1 of andere manier dit filmpje kunnen opslaan of kunnen krijgen? zou het wel leuk vinden omdat ik niets aan foto’s kan vinden van het laatste stuk

  • H Duisdecker

    Hoe is het Hazepad aan zijn naam gekomen?

    • Atie Klaver

      Zou ik ook graag willen weten!! Van het Hazepad in Zaandijk is de naamsoorsprong bekend.. Vernoemd naar de molen De Oude Haas.. Of omgekeerd? Mijn voorouders (fam Noome) woonden daar tot 1850. Oorsprong naam Hazepad in Zaandam…. Oei, erg graag info hierover

    • Atie klaver

      Gevonden. Genoemd naar de eerste bewoner.. De Haas..

      • Atie Klaver

        Is het mogelijk om de foto van het Hazepad uit 1930 te sturen? Hoop het.. Mijn voorouders woonden daar enige generaties van eind 18de tot halverwege de 19de eeuw.. De fam Noome

  • J. Gombert

    In hoeverre weet iemand ( nog) of nsb dames na de oorlog in de Hazenpad kerk waren opgesloten?
    En o.a.werden bewaakt door mw.Verhief, de latere piano lerares op de Vinkenstraat?
    Haar tuin grensde aan het erf van de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *