Vanaf 11 januari: sloop Beatrixbrug (omrijden!)

In januari wordt het centrum van Zaandam in tweeën gesplitst. De Wilhelminabrug is al maanden dicht, maar ook via de Beatrixburg kan vanaf zaterdag 11 januari de andere kant niet meer bereikt worden. De brug wordt gesloopt.

Auto’s en bussen moeten t/m mei 2020 omrijden, dan is de Wilhelminabrug weer klaar. Het werk aan de Beatrixbrug duurt tot eind juni. Voor fietsers, scooters en voetgangers komt er een pontonbrug bij het Zaantheater.

Bouwbedrijf Heijmans begint maandag 13 januari met de sloop van de brug. De tijdelijke pontonbrug, met een trap voor voetgangers en hellingbaan voor fietsers, komt aan het einde van de loswal bij het Zaantheater en loopt naar de Burcht. Deze brug zal periodiek open gaan voor het scheepvaartverkeer, dat gebeurt alleen in de ochtendspits (6.00 tot 8.00 uur), tussen 12.00 tot 14.30 uur en ’s avonds tussen 18.30 tot 22.00 uur; op die tijden is er doorgang voor schepen. Vanaf maandag 6 april is de sluis volledig gestremd voor alle scheepvaart.

De bussen gaan vanaf zondag 5 januari 2020 al anders rijden. De Orkaan schreef eerder over de andere buslijnen (via Vincent van Goghweg). Bij Connexxion zijn de nieuwe diensten ook te bekijken. De verwachting is dat aan het begin van de zomer de dienstregeling weer terugzet wordt naar hoe deze nu loopt.

Autoverkeer moet omrijden. Personenauto’s mogen niet verder dan het Zaantheater (maar trekken zich daar weinig van aan), vrachtverkeer mag wel via Dam en Damstraat. Hieronder de omleidingsroutes (op marktdagen mag er geen verkeer over de Rozengracht, vrachtverkeer mag dan in beide richtingen over de Vinkenstraat).

2019-12-09-Omleidingskaart-Wilhelminasluis-niet-marktdagen


Bronnen: Heijmans, Connexxion, Provincie Noord-Holland, gemeente Zaanstad; foto: Fred Wolf

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *