Vanaf 15 januari vaccinaties Zaanstreek-Waterland (Purmerend)

Niet op maandag 18 januari maar op vrijdag 15 januari wordt begonnen met de vaccinatie in Zaanstreek-Waterland.

Medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning kunnen vanaf die datum terecht bij Sportcomplex De Beuk in Purmerend.

Huisartsen en ziekenhuispersoneel mogen ook eerder worden gevaccineerd.

Na druk op minister De Jonge is de vaccinatie-datum voor de 22 GGD’s die op 18 januari zouden beginnen drie dagen vervroegd. De Jonge heeft ook toegezegd dat medewerkers van acute zorg (artsen en verpleegkundigen op IC’s, spoedeisende hulp corona-afdelingen en ambulance-medewerkers) eerder gevaccineerd gaan worden. Dat zal waarschijnlijk in tien ziekenhuizen verspreid over Nederland gebeuren.

Twee prikken

Vanaf vandaag (4 januari) krijgen de medewerkers via hun werkgever een uitnodiging. De zorgmedewerker kan dan telefonisch een afspraak maken.

Het vaccin van BioNTech/Pfizer moet diepgevroren worden bewaard en wordt in grote hoeveelheden (1000 stuks) aangeleverd. Daarom is in eerste instantie gekozen voor één lokale plek per GGD-gebied.

De inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit twee prikken. Tussen de inentingen zit drie weken. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. Van de vaccins van BioNTech/Pfizer zijn zo’n 2,5 miljoen doses besteld. Wekelijks worden er 165.000 doses geleverd.

Ook worden er andere vaccins ontwikkeld waarbij nog gewacht wordt op goedkeuring. Vaccins van Moderna en AstraZeneca zouden misschien al in januari kunnen worden geleverd.

Toediening van het Moderna-vaccin kan waarschijnlijk ook kleinschaliger, “in verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.” Deze groep is aan de beurt als dit vaccin beschikbaar komt. De eerste groep die dit vaccin krijgt zijn huisartsen.

Kwetsbaren

Na de zorgmedewerkers en medewerkers van acute zorg komen dus huisartsen en ‘kwetsbaren’ aan de beurt (Moderna-vaccin). Daarna de volgende groepen:

 • 60-plussers (oudsten eerst):
  • Met een medische indicatie, bijv. diabetes, luchtwegziekten, chronische nierziekten, afweerstoornis;
  • Zonder medische indicatie;
 • Mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie;
 • Zorgmedewerkers van bovengenoemde groepen;
 • Overige zorgmedewerkers;
 • Mensen tussen de 18 en 60 jaar (iedereen zonder onderliggend lijden).

Bronnen: Kamerbrief 21 december van minister Hugo de Jonge, persbericht GGD Zaanstreek-Waterland, NOS Nieuws, foto: Pfizer.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Wil straathof

  Hallo ik ben pedicure mag nu niet werken maar kom in principe met veel mensen/ ouderen in aanraking.
  Behoord het beroep pedicure bij de overige zorg medewerkers.
  Hoor graag van jullie.
  Wil

  • Meg lenss

   Nog niet, onze branche organisatie provoet is er mee bezig om ons eerder op de lijst te krijgen omdat we de oudere en kwetsbare mensen behandelen. Groetjes medisch pedicure collega

 • Roelof Wit

  Goeie middag, wij zijn in september vertrokken naar Zweden . Ten eerste vanwege familiebezoek en ten tweede om ons te beschermen tegen het virus. Wij verblijven al een aantal maanden in een huisje aan een meer in het bos met niemand in de buurt. Wij hebben gewacht op het vaccin. Onlangs dachten wij er zullen toch wel internationaal binnen Europa afspraken gemaakt zijn over het inenten van die burgers die in andere landen wonen/verblijven/werken. Dit blijkt niet zo te zijn. Gek toch ? Moeten nu al die mensen eerst reizen , wat met nadruk wordt afgeraden in verband met besmettingsgevaar gevaar , om in hun geboorte-/woonplaats te worden ingeënt? En moeten ze dan na 3 weken weer er heen voor de 2e prik ? Dat wordteen hele volksverhuizing al die Polen, Italianen, Spanjaarden enz enz die in Nederland verblijven/werken heen en weer . Met de Engelse variant van het virus zal dat tot veel onnodige besmettingen leiden en het zal veel mensenlevens kosten . Wij roepen de GGD op dit met de betreffende functionarissen in het covid bestrijdingsteam op te nemen . Met vriendelijkelijke groet Roelof Wit

 • hans hoogendijk

  waarom zouden pedicures voorrang moeten krijgen?
  De meeste klanten van hun zijn ouderen. Dus zorg dat die allemaal eerst worden gevaccineerd.
  Dit begint op de omgekeerde wereld te lijken.
  Zo heeft iedereen wel iets om eerder gevaccineerd te worden.
  Provoet houdt je bij je leest( voet.)

 • Adrie Van houten

  Mijn schoonvader is 70+ en is nog niet geënt maar in Zeeland beginnen ze al aan de 64 hoe zit dat?

 • I. Maes

  Ik ben 31 maart geopereerd aan borstkanker en krijg vanaf volgende wel vier weken (20 keer) radiologische bestraling.Ik ben 66 jaar zit dus in de risicogroep en nu door narcose en straks door radiologische bestraling daalt mijn weerstand tot het nulpunt.Bel ik de huisarts om een vaccinatie krijg ik te horen bel de GGD want wij mogen tot 65 vaccineren. Bel ik de GGD krijg ik te horen u bent nog geen 70 dus sorry. Met andere woorden ik ben 66 loop heel veel risico en er is geen enkele mogelijkheid om gevaccineerd te worden. De restanten van elke dag worden liever vernietigd dan in mijn arm gespoten. Hier word ik dus intens verdrietig van. Fijn dat er regels zijn en dat die worden nageleefd maar waar blijft het stukje menselijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *