Vanavond definitief besluit Kraaienterrein Rooswijk

Vanavond wordt de laatste klap gegeven op de besluitvorming rond het nieuwe Kraaienterrein in Rooswijk. Eigenlijk hadden de hockeyers al op het nieuwe complex willen spelen maar bezwaren, vergeten vergunningen en mussen gooiden roet in het eten.

Tegen het bestemmingsplan waar vanavond over gestemd wordt, zijn 137 ‘zienswijzen’ (bezwaren en vragen) ingediend, vooral over de natuurwaarde van het gebied en de mogelijke overlast voor bewoners.

De vragen kwamen o.a. van de Werkgroep Natuurgebied Fortuin, Kontakt Milieubeheer Zaanstreek, Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, de Partij voor de Dieren en omwonenden. Het bestemmingsplan is slechts op details aangepast. Er zijn enkele rapporten als bijlage bijgevoegd, toelichtingen en formuleringen zijn aangepast en enkele artikelen zijn geschrapt.

Een dakterras op het clubhuis wordt nu expliciet verboden en sloten worden verlengd of verbreed. Er wordt duidelijker gemaakt dat er wel geluids- en lichtoverlast is, maar dat dit binnen de normen blijft: “Alle vormen van hinder zijn onderzocht en blijven binnen de wettelijk gestelde kaders.”

Ook wordt duidelijker gemaakt dat een deel van het plangebied dat voorheen de bestemming ‘natuur’ had, een sportbestemming krijgt. Dat komt omdat op verzoek van omwonenden de sportvelden naar het westen zijn verschoven (zie kaartje).

Eigenlijk is het besluit een hamerstuk. Maar over het plan zijn twee moties ingediend waar wel over gediscussieerd kan worden.

GroenLinks, SP, Denk, PvdD, Democratisch Zaanstad en ROSA roepen B&W op geen bomen te kappen op het Kraaienterrein in Rooswijk voordat de hele bezwaarprocedure is afgerond omdat de kap van 153 bomen ‘onomkeerbaar’ is. 21 van de bomen zijn meer dan veertig jaar oud en zijn daarom “behoudenswaardig en waardevol”.

GroenLinks, SP, Denk en PvDD dienden nog een tweede motie in omdat in het bestemmingsplan 14000 m2 met de bestemming natuur verloren gaat. Dat wordt volgens de gemeente gecompenseerd doordat de bestemming groen wordt verhoogd met 16000 m2 maar volgens de indieners is “de compensatie ons inziens niet gelijkwaardig (een groenstrook op of naast een sportcomplex is onvergelijkbaar met natuur).” De partijen roepen het college op:

“in samenspraak met betrokken bewoners een plan te ontwikkelen om het verlies van natuur in de wijk daadwerkelijk te compenseren en hiervoor al geld te reserveren bij de totstandkoming van het coalitieakkoord.”

BREAKING!

Op de valreep dienden Roland van Braam (SP), Sebnem Pancar (Denk), Judit Raa (PVDD), Hans Kuyper (ROSA) en Paul Laport (GroenLinks) ook nog eens de eerste (!) Zaanstadse Vleermuizenmotie in! Ze verzoeken het college om…

“in samenspraak met bevindingen van vleermuizenexpert nader onderzoek te doen naar verschillende holtes in bomen, om vleermuizen verblijfplaatsen uit te sluiten.”

Afbeelding: het ontwerp van het nieuwe clubhuis. De vergadering in het stadhuis begint om 20:45 en is ook via een live video-verbinding te volgen.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bruce

  Over het compenseren van groen – wat zijn nu de plannen met het huidige terrein van de Kraaijen?

  • De Orkaan

   Dat is eigendom van de Kraaien zelf, zij kunnen het dus verkopen.

   • Bruce

    Misschien kan er dan een afspraak gemaakt worden tussen gemeente en Kraaien dat een deel voor compensatie natuur moet worden gebruikt. Of zijn de Kraaien afhankelijk van de verkoop van die grond voor andere ontwikkelingen om de verhuizing te kunnen bekostigen?

 • Arjan

  Wat een gezeur allemaal. Het is gewoon een verwilderd gebied. Lekker een hockeycomplex bouwen, sport meer in de buurt van waar mensen wonen. Diegene die klagen op de Harpstraat zijn gok ik ook hockeyers of ex-hockeyers… zij weten hoe de hockeyfeestjes vroeger waren…
  Mooi centraal in Zaanstad. Eigenlijk had hier het nieuwe stadhuis moeten staan. Centraal…

 • Ben

  Is het definitieve besluit al genomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *