Abram de Swaan, socioloog en voormalig universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, is op dinsdag 20 januari uitgebreid door Het Parool geïnterviewd.

Op woensdag 21 januari houdt De Swaan de jaarlijkse Nooit Meer Auschwitz-lezing in de Balie in Amsterdam (na morgen te lezen op Auschwitz.nl).

De Swaan spreekt daar over massamoord in de Duitse concentratiekampen, met name over de daders, “wat voor mensen zijn dat?” vraagt De Swaan zich af in Het Parool. “Wie zijn die twee, drie procent die erop afgaan en hoe verschillen ze van anderen?”

De Swaan deed onderzoek naar de mechanismes en daders van 20 massamoorden die in de 20e eeuw plaatsvonden, en schreef daarover het boek Compartimenten van Vernietiging.

Zondag 25 januari spreekt Abram de Swaan in de Bullekerk in Zaandam bij de Holocaust Memorial Day – voor dat evenement is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Toegang is gratis, maar inschrijven is wel nodig. Het programma is eerder door De Orkaan gepubliceerd– inclusief de link naar de inschrijfpagina.