Veel besmettingen door corona in zorginstellingen

Als het aantal besmettingen met corona wordt afgezet tegen het aantal afgenomen GGD-testen, springen Poelenburg, Peldersveld en Kogerveld er over het algemeen uit met relatief veel positive testen.

Als het aantal positieve testen wordt vergeleken met het inwoneraantal per dorp of wijk ontstaat er een ander beeld: Assendelft-Zuid, Rooswijk, Wormerveer, Westerwatering en Oostzaan scoren daarbij relatief hoog.

De verklaring is waarschijnlijk dat in die wijken/dorpen een zorginstelling is gevestigd waar corona is uitgebroken.

De GGD rapporteert twee besmettingscijfers per gebied: het aantal positieve testen bij de GGD-teststraten en het totaal aantal binnengekomen positieve testen van inwoners van dat gebied. Dat laatste getal is hoger omdat daar ook testresultaten bij zitten van andere (commerciële) testen. Omdat de GGD niet weet hoeveel van die testen zijn afgenomen, kan ze dat niet vergelijken met het totaal aantal afgenomen testen. Een vergelijking met het inwonertal is wel mogelijk.

De GGD-cijfers over de afgelopen drie periodes (okt-nov, nov-dec en dec-jan) laat zien dat in de laatste periode Assendelft-Zuid eruit sprong: ruim 2 procent van de bevolking had een positief testresultaat. Ook Oostzaan scoorde relatief hoog. In de vorig periode waren er relatief hoge besmettingscijfers in Rooswijk, Krommenie-West, Wormerveer en opnieuw Oostzaan. In oktober-november ging het om Westerwatering, Poelenburg, Peldersveld, Kogerveld en Zaandam-West.

Het gemiddelde in de Zaanstreek lag in de laatste periode op 1 procent, in de vorige periode op 1,4 procent.

Evean

Evean meldde afgelopen dinsdag coronabesmettingen in Festina Lente (Assendelft), ook in de Rosariumhorst (Krommenie) en de Lishof (Oostzaan) was corona geconstateerd. Het gaat om besmettingen bij bewoners. Over besmettingen bij personeel wordt niet gerapporteerd.

Op 19 januari ging het om besmettingen in Festina Lente, Rietvelden (Wormerveer) en De Lishof. Op 12 januari ging het om locatie Guisveld (Zaandijk) en Festina Lente. Op 5 januari: Guisveld, Festina Lente en Oostergouw (Zaandam).

In december was corona geconstateerd bij Guisveld, Rietvelden, Acht Staten (Wormerveer), Oostergouw. Festina Lente en het Erasmushuis, Nieuw Groenland en Recura in Zaandam.

Oversterfte

De Zorgcirkel meldde besmettingen in Torenerf in oktober van vorig jaar. Bij het Pennemes (Zaandam) werd de situatie eind december ‘ronduit zorgelijk’ genoemd.

Onder ouderen vallen relatief veel slachtoffers, de oversterfte komt voor een belangrijk deel door corona in zorginstellingen.

De GGD Zaanstreek Waterland waarschuwt echter:

“In onze regio zien we in alle leeftijdsgroepen een stijging van het aantal besmettingen, met name in de leeftijdsgroepen 50 t/m 59 en 60 t/m 74 gaat het om een forse toename.”

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Marcel van Kampenhout

    Na mijn vragen van gisteren is dit alvast een uitstekend en uitgebreid antwoord.
    En nu moet er – door anderen – onderzoek gestart en vervolgens beleid op gemaakt worden: Waarom zijn de cijfers zo hoog in de drie genoemde wijken en hoe kunnen de cijfers in de zorginstellingen omlaag? Of zijn de laatste een gevolg van het zo laat starten van de vaccinaties bij personeel en bewoners enerzijds en toegestane contacten gedurende de feestdagen anderzijds?
    In dat geval voorzie ik over een jaar of zo de volgende parlementaire enquete hierover…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *