Veel incidenten bij Wilhelminabrug en Beatrixbrug

De meeste brugincidenten in de Zaanstreek zijn bij de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug in Zaandam.

Het zijn vooral auto’s en brommers die het rode licht negeren. Voetgangers en fietsen komen op de tweede en derde plaats.

Dat blijkt uit de rapportage van de gemeente Zaanstad over één week in 2016. Met ingang van dit jaar wordt in elk kwartaal in één week bijgehouden hoeveel overtredingen er zijn. De eerste keer in 2016 was de eerste volledige week in april (4 tot 10 april).

De ernstige overtredingen (schade, tegen slagbomen aangereden, springers, gewonden) worden altijd geregistreerd.

Er wordt bijgehouden hoeveel overtredingen (door rood, onder slagbomen door) er zijn en bij hoeveel brugopeningen dat gebeurt. Bij de Wilhelminabrug werden bij iets meer dan 100 openingen (dus 15 keer per dag) overtredingen geconstateerd (grijze staven in grafiek), het ging daarbij om 260 mensen (gekleurde staaf in grafiek) die in de fout gingen.

Op de tweede plek kwam de Beatrixbrug, bij Alexanderbrug, Zaanbrug, Bernhardbrug en Julianabrug vinden minder incidenten plaats.

bruggen 2016 1

De meeste incidenten doen zich op weekdagen voor, zaterdag en zondag is het minder druk, dus minder incidenten.

bruggen dagen 2016 1

Bij ruim een kwart van de overtredingen ging het om voertuigen (auto’s, motoren, brommers), voetgangers en en fietsers waren goed voor ieder 25%. In ruim 15% van de gevallen ging het om ernstiger zaken: onder de dalende slagboom door of tussen de reeds gesloten slagbomen slalommen. Eén voetganger ging aan de slagboom hangen.

 

bruggen soorten incidenten 2016 1

Foto uit film Goed dat je wacht (Gemeente Zaanstad).

Deel dit artikel:

4 reacties

 • K.A.Hopman

  Donderdagavond. Wilhelminabrug. De eerste auto stopt. Wij zijn de 2 auto stop rustig scheurt er een Smart langs ons en slalomt er tussen door. Vraag me af kan dit je rijbewijs kosten. Respectloos gedrag.

 • De Orkaan

  Alles staat op video maar de beelden “mogen niet voor opsporingsdoeleinden gebruikt worden” volgens de gemeente. Het gebeurt ook nog eens vlak bij politiebureau, maar die geven niet altijd het goede voorbeeld. Zaanstad heeft toegezegd extra handhaving in te zetten.

 • Hans Zwaneveld

  Wat is de camera bij de brug anders dan de camera bij De Binding tussen Zaandam en de Koog? Die wordt ook voor opsporingsdoeleinden gebruikt want daar krijg je ook een bekeuring op kenteken.

  • Rob

   Different systems for different purposes … De eerste camera is voor de brugwachter om zijn werk te doen, de tweede om te controleren of er geen oneigenlijk gebruik van de brug wordt gemaakt (i.c. buiten de toegestane tijdstippen). Daaruit volgt dat de eerste *niet* voor opsporingsdoeleinden gebruikt mag worden, de tweede is daar juist expliciet voor bedoeld (als het goed is staat dat ook aangegeven bij de brug).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *