Veerkrachtige Tibbe uit Zaandam in tv-programma ‘Niet Klein Te Krijgen’

“Het is zoals het is, maar je moet gewoon blijven genieten!”

Je verwacht het misschien niet: een gesprek waarin vrolijkheid de boventoon voert met een 16-jarige die vanwege botkanker zijn onderbeen kwijt is. Tibbe uit Zaandam is de komende weken te zien is in  het televisieprogramma ‘Niet Klein Te Krijgen’ van BNNVARA. Daarin volgt Paul de Leeuw Tibbe en nog vier ernstig zieke kinderen. Uiteraard is er verdriet, maar bovenal zien we veerkracht, hoop én humor! 

Door Neeltje Waagmeester

De eerste uitzending is inmiddels op televisie geweest. Vanaf de tweede aflevering, aanstaande dinsdag op NPO 1 om 21:05 uur, zal Tibbe te zien zijn. Botkanker zette zijn leven, en dat van zijn ouders Estelle en Remco, volledig op z’n kop.

“Het begon met een klein bultje op mijn knie. Dat bultje werd steeds groter. Ik dacht: ik ben vast gevallen tijdens het dansen. Ik deed namelijk aan moderne dans. Ik hoorde dat het ook met mijn groei te maken zou kunnen hebben. Maar het werd groter en toen zijn we naar de huisarts gegaan. Die stuurde ons direct door naar het ZMC. Daar zei de arts: ‘Dat ziet er niet goed uit.’ 

En ik wist wat hij bedoelde. Nou, dan weet je het echt even niet meer… We werden meteen doorgestuurd naar het Máxima”.

(onder de foto gaat verhaal door)

Moeder Estelle en Tibbe

Amputatie

In het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, gespecialiseerd in kinderoncologie, zagen Tibbe en zijn ouders vervolgens alle seizoenen. Tibbe onderging het afgelopen jaar tientallen chemo’s en zijn onderbeen werd geamputeerd. Deze hele intense periode is vastgelegd door camera’s.

“We hebben er goed over nagedacht. Ik wilde meewerken aan dit programma zodat ik andere kinderen met een bottumor kan laten zien hoe het met mij ging en hoe het nu gaat. Hoe het is om in het ziekenhuis te zijn. Ik wil andere jongeren helpen.” 

Naast dat hij gefilmd werd, werd hem gevraagd om af en toe te vloggen. “Dat deed ik voordat ik ziek werd ook al. Ik hou van toneelstukken, verhaallijnen, belichting, van muziek en van dans. Het is gewoon leuk om dat vast te leggen!”. Ook zijn moeder werd gevraagd om af en toe iets vast te leggen, vertelt ze. Waarop Tibbe schaterlachend een foto toont waarop je zijn moeder serieus kijkend beeldvullend vol in de lens ziet kijken. Ook toont hij een vlog waarin hij met zijn nichtje vertelt over een grote wens: naar de musical ‘Soldaat van Oranje’ gaan. Die wens komt door de stichting Make-a -Wish’ uit. Hij mag zelfs het podium op en de cast ontmoeten! (onder de foto gaat verhaal door)

Tibbe met zijn ouders

Infuuspaal Henk

Al pratende wordt er een fotoalbum op tafel gelegd, met foto’s en verhalen van alle mensen waar hij het afgelopen jaar mee te maken heeft gehad. Met een grote grijns vertelt hij over de fantastische baliemedewerkster, de leuke oncoloog en over Henk. Henk? Ja, Henk: de infuuspaal waar hij elke chemo aan vast zat! 

Inmiddels heeft Tibbe zijn laatste chemo gehad. Eind deze maand volgt nog een longonderzoek. “Als de uitslag van dat onderzoek goed is, dan ben ik pas echt opgelucht. En ja, ik weet eigenlijk wel zeker dat het goedkomt”.  De komende jaren zal hij nog vaak naar het ziekenhuis moeten. Hij zal nog vaak terug moeten komen voor onderzoeken en controles. “Dat hoort er nu eenmaal bij’, zegt hij en haalt zijn schouders op. “Het is zoals het is, maar je moet gewoon blijven genieten!”.

Op de vraag of hij het spannend vindt om zichzelf op televisie te gaan zien en alles te herbeleven reageert hij al net zo nuchter:

“Weet je wat ik spannend vond? De bloedwaarden! Dat ik na een chemo moest wachten op de uitslag om te bepalen of ik wel of niet naar huis mocht. Daar was ik nerveuzer voor dan voor een filmopname of dat ik op televisie kom. Ik hoop gewoon dat iedereen gaat kijken naar het programma. We laten zien dat we niet klein te krijgen zijn. Ondanks alles maken we er wat van”. 

Zet het in de agenda: aanstaande dinsdag, 21:05 uur NPO 1 nog vijf weken lang ‘Niet Klein Te Krijgen’. 

Tibbe met Orkaankracht Neeltje

Foto helemaal boven: Paul de Leeuw en Tibbe (BNNVARA/Skyhigh TV)

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *