Ze waren zo blij in Wormerveer, de ‘rotte kies‘ op de hoek van Zaanweg en de Edisonstraat werd begin dit jaar verbouwd.

 Het pand Zaanweg 44 was ooit een burgemeesterswoning, een viswinkel en een antiekzaak. De laatste jaren vooral een bouwval.

Iedereen was blij dat er begonnen werd met de sloop en de opbouw van het oud/nieuwe pandje. Maar… in de nieuwsbrief van Historische Vereniging Wormerveer lezen wij:

 “Van het pand tegenover de Zaanbrug rest inmiddels niets dan puin. De restauratie van het pand ligt momenteel stil: de aannemer is failliet verklaard. De gemeentelijke afdeling Monumenten ten volgt een en ander op de voet.”

Wij spraken de eigenaar en bouwer Henk Meulenbroek van Westerlengte beheer, die had gelukkig een ander verhaal.

“Het faillissement van de aannemer heeft dit project niet geraakt. Wij zijn even met vakantie geweest maar, al lijkt het op de bouwplaats momenteel stil, er wordt hard gewerkt. We gebruiken zoveel als mogelijk de oude materialen, maar er moet veel hout in van een afwijkende zwaarte. Dat moet geschaafd worden en dat kan niet iedereen meer.”

Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans kan het wel. Daar werd de bestelling geplaatst, maar helaas kreeg het Schaap te maken met pech: een gebroken krukas. 

Zaanweg 44
De oude delen die gekopieerd moeten worden liggen te wachten op het nieuwe hout dat binnenkort komt.

“We hebben het nu ergens ander kunnen bestellen en het is de bedoeling dat het tegen het einde van het jaar wind en waterdicht is. We brengen het zoveel mogelijk terug naar de staat van 1900. Met steen aan de voorkant en houten getrapte wegen aan de zijkant. Het gaat mooi worden.”

In 1900 zag het er zo uit:

zaanweg edison 1900