Vergunning voor ‘De Bankier’

Westzijde 40 in Zaandam, waar de Zaanlandse Schoenhandel, Giraffe en Big Bazar zaten, wordt appartementencomplex De Bankier.

De plannen werden in april bekend gemaakt, Zaanstad heeft nu een “omgevingsvergunning met een uitgebreide voorbereidingsprocedure” verleend. T/m 2 oktober kunnen ‘zienswijzen’ tegen het plan worden ingediend.

Het pand staat al geruime tijd leeg. In 2017 zat er gedurende korte tijd een pop-up store in.

De begane grond wordt winkelruimte. In de twee bovenverdiepingen en een extra woonlaag worden 12 koopappartementen gebouwd, “elk met één slaapkamer, gescheiden badkamer en toilet. De gebruiksoppervlakken variëren van circa 49 tot bijna 87 vierkante meter.” De appartementen gaan tussen de € 215.000 en € 299.000 kosten volgens Thijssen Makelaardij.

Die naam dankt het complex aan ‘bankier van het verzet‘ Walraven van Hall die ooit op nr. 42 woonde, een pand dat inmiddels gesloopt is.

Het gebouw komt naast het historische pand Westzijde 38. Op de impressie hieronder zijn beide panden te zien.

In ons archief vonden we een schets van Sjoerd Soeters, zowel architect als Inverdan-coördinator uit 2017.

De Zaanlandse Schoenhandel werd in het begin van de jaren zestig gebouwd. Destijds was er al een conflict tussen de architect en de welstandcommissie (foto gemeentearchief 1973).

Illustraties De Bankier van  Nieuw Wonen in De Zaanstreek.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • ach ja, het was een werk van architect Waagmeester in opdracht van de Zaanlandse Schoenhandel. Maar de voorgevel en het interieur moest van de heren de Vries(opdrachtgevers) door de beroemde architect Clim Meijer worden vormgegeven
  Clim Meijer was ook de huisarchitect van de Forbo en van de beroemde ringen van de grote schoorsteen aan de Nauernasche Vaart zijn ook van zijn hand

  Nou weer een slecht onderhouden tijdsbeeld uit de Westzijde weg, uit het begin van de 60er jaren jammer dan

 • Willemijn Lepelaers

  Gelukkig, het zal de Westzijde weer meer aanzien geven, hoop dat er meer panden worden opgeknapt, kijk eens naar de mooie bovenkanten van verschillende panden. Eronder is ergerlijk, maar ja…..

 • Frieda Kok

  Heel mooi gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *