‘Tuin der Neo-landen‘ noemden we april 2021 het plan voor woningen en appartementen op het bedrijventerrein bij Oostzijde 192 dat vernoemd is naar de stolpboerderij die daar staat.

De artist impression loog er dan ook niet om. Te zien waren neo-Zaanse woningen in kleuren waarbij Zaans Hout, Inntel, C&A, Douglas, De Industrieel, Febo, het Zaanhotel, De Makelaar, Et Buut/Westerkim en het stadhuis verbleekten.

Inmiddels is er een vergunning afgegeven voor de bouw van dertien appartementen en acht herenhuizen, gebaseerd op een ontwerp dat een stuk rustiger oogt:

Links het eerste ontwerp, rechts het huidige plan

De sloop van de bestaande bedrijfsloodsen staat voor dit voorjaar gepland. Na het bouwrijp maken van de percelen is daarna een jaar nodig om de woningen te bouwen. De woningen zullen worden aangeboden via Thijssen Makelaardij.

De stolpboerderij, een van de laatste in Zaandam, blijft staan. Het gemeentearchief heeft een foto uit 1930 waarop de boerderij rechts te zien is.

“Tuin der Nederlanden van veehouder De Boer aan de Oostzijde, hier industrieterreintje. Op het gras leden van de afdeling Zaandam van de Nederlandse Arbeiderssportbond, die ten aanschouwe van veel publiek een gymnastiekdemonstratie gaven.”

In 1916 stond tijdens de watersnoodramp het hele gebied onder water (foto’s boven en onder Gemeentearchief Zaanstad)

Hieronder de kaart van het Kadaster, het rode pand is De Tuin der Nederlanden (meer daarover onder de kaart).

De Tuin der Nederlanden (uit 1840) is geen gemeentelijk monument. De boerderij staat inmiddels wel aangegeven op de Noord-Hollandse stolpenkaart.

In 2018 telden we de laatste boerderijen in Zaandam, we kwamen toen tot 12.

Hieronder het terrein nogmaals (Google Streetview) met op de achtergrond de stolpboerderij.

De ‘Tuin’ heeft een lange geschiedenis. Ooit was de Tuin der Nederlanden een ‘buitensociëteit’ van A. Keyzer. Hieronder een reclameprent uit het archief.

“Bovenin een afbeelding van het Czaar Peterhuisje aan het Krimp en daaronder de tuin De Nederlanden. Rondom guirlande’s van druivenranken en wilde rozen. De Tuin der Nederlanden heeft gelegen waar thans de Prins Bernhardbrug ligt.”