Verhuizing Kraaien naar Fortuinweg kost €4,5 à €5,1 miljoen

Hockeyclub De Kraaien wil graag verhuizen van de Wijdewormer naar de Fortuinweg in Zaandijk.

Begin dit jaar nam de raad een motie aan waarin het college gevraagd werd om dat te onderzoeken. Het antwoord: huisvesting aan de Fortuinweg kost tussen de €4,5 en €5,1 miljoen.

Dat gaat niet alleen de Kraaien geld kosten, maar ook de gemeente. Niet alleen omdat de hockeyclub om steun zal vragen. Als er namelijk woningbouw aan de Fortuinweg komt, levert dat de gemeente geld op: “Indien er een hockeyvereniging komt loopt de gemeente grondopbrengsten mis.”

Omdat er al rekening gehouden is met renovatie en andere voorzieningen, zou verhuizing een extra tekort opleveren van € 4,2 à € 4,8 miljoen. Het college merkt ook op dat voor De Kraaien de locatie uiterst geschikt is:

“De ligging, binnen Zaanstad, zorgt voor mogelijkheden tot groei. De plek is goed bereikbaar en veilig. Bovendien is de grond eigendom van de gemeente.”

Het terrein nu:

fortuinweg zaandijk

En als er verhuisd wordt (klik voor vergroting):

fortuinweg nieuw

Ook niet-verhuizen kost geld. De twee kunstgrasvelden moeten in 2016 en 2018 gerenoveerd te worden. Bovendien heeft de vereniging een capaciteitsprobleem (vooral op de zaterdag). Een stop voor jeugdleden is noodzakelijk. De Kraaien heeft zo’n 50 teams en ongeveer 650 leden. Bij verhuizen zou dat 1.000 leden worden, “met kansen voor topsport” meldt het college.

Ook worden op zaterdag al elders velden gehuurd om thuiswedstrijden te spelen. Een derde kunstgrasveld is noodzakelijk als de vereniging blijft waar ze zit (maar dus ook als ze verhuist).

De velden liggen in Wijdewormer, gemeente Wormerland, maar 95% van de leden woont in Zaanstad.

UPDATE

De Kraaien is niet de eerste sportclub die naar Rooswijk wil. Ook voetbalvereniging Zaandijk zou moeten (of willen) verhuizen. In de Zaanse Sportkrant (2009) wordt ingegaan op de zaak. Zaandijk zou moeten verhuizen omdat er uitbreiding van de Zaanse Schans op hun terrein zou plaatsvinden. Dat plan is nooit doorgegaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *