Verkade Muziektent Oostkade staat op instorten

De overdekte muziektent aan de Oostkade van de Wilhelminasluis in Zaandam staat op instorten.

De buitenmuur is op enkele plaatsen al deels verdwenen. De beschadigde plekken zijn met hekken afgezet en met houten platen verstevigd. Ook de vloer is aangetast.

Met het verval van de Verkade Muziektent is de verpaupering dat dat stukje langs de – recent opgeknapte – Wilhelminasluis verder ingezet. Het voormalige restaurant ‘Oosterse Nachten’ en de paviljoens daarnaast staan al jaren leeg (zie onder). Kennelijk hoopt de eigenaar ooit een grote slag te slaan in dat gebied. In de tussentijd verkrot het stukje langs de sluis zienderogen.

Op 16 mei 2007 legde de toenmalige wethouder Hans Luiten de ‘laatste steen’ voor de vernieuwde Klauwershoek. De steen ligt vlak naast de muziektent. Daaronder nog meer foto’s.

In 2016 schreven we voor het eerst over de verpaupering van de Oostkade, en daarna nog enkele keren (en we gaan door totdat er wat mee gebeurt).

Hieronder de andere hoek van de muziektent waar het metselwerk begint los te laten.

Hieronder Oosterse Nachten in maart 2020.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • S. Meijn

  Dit is zo zonde dat men het laat verpauperen. Hoe zijn het zijn als daar weer muziek bandjes kunnen gaam spelen. En dat daar weer een mooi hoekje word. Dit kan de gemeente toch makkelijk regelen. Mooie sluis met dit op de voorgrond.Weer een stukje histori in het centrum.

 • mieneke kolen

  Zo is dat. Gebruik dat dingverdomme! Zonder allerlei regeltjes. Neem je smartphone en ga dansen. Iedere mooie zomeravond. Doe toch niet zo stijf hollands. Plezier, daar is ie voor.

 • Rik Jan Bakker

  Zo te zien heeft de Verkade Muziektent nog wel fans. Ik heb er nog nooit een bandje zien spelen. Bovendien vind ik de plek nogal ongezellig. En er is een prachtig alternatief: de muziek koepel op de Gedempte Gracht!

 • Bas Sommeijer

  Hoe kan het nou dat een gemetseld muurtje na 14 jaar opeens uit elkaar valt? Er zijn huizen van meer dan 100 jaar en die muren staan nog steeds overeind. Of had er geheid moeten worden, is dat nIet gedaan en verzakt de muziekkoepel nu?

  • Bert Versteeg

   Bas, het paviljoen is iets ouder dan 14 jaar.
   In een een tijdschrift – Anno 1961 genaamd editie juni 1997 – staat dat de eerste paal voor het Paviljoen op 26 april 1997 is geslagen dus volgend jaar bestaat het 25 jaar.
   Misschien een mooi streven om ter gelegenheid hiervan het paviljoen in oude luister te herstellen?
   De laatste steen zoals die nabij het paviljoen ligt was ter gelegenheid van het opnieuw inrichten en bestraten van het buurtje in 2007.

 • Bert Versteeg

  Het muurtje zal wel geraakt zijn tijdens de werkzaamheden aan de sluis.
  Naast het paviljoen was toen een doorgang en ik heb daar betonmortelwagens, shovels en ander zwaar materieel zien manoevreren.
  Het paviljoen afbreken en op deze of op een andere locatie herbouwen zou inderdaad een optie kunnen zijn.
  Geschikte locaties zouden bijvoorbeeld de Burcht, de Dam, de Rozengracht, het Veldpark of het Hembrugterrein kunnen zijn maar ook elders in Zaanstad zal er zeker wel ergens een prima plek te vinden zijn.

  • c. smit

   Op de dam. lijkt mij inderdaad wel een mooi plekje, maar ook gezellig voor de terrasjes daar. Als er bijv. in het weekend wat speelt in die tent.
   Misschien straat artiest. dat die een moie kans krijgt om iets te laten horen

 • A. te Nooye Leijne

  Door de vele, jarenlange, werkzaamheden aan de sluis en de bruggen is dit stukje vervreemd van het actieve centrum van Zaandam. Ook het verdwijnen van o.a. ‘het Saentje’ en ‘de Kade’ hebben hieraan meegewerkt. De horeca had niets meer te doen dus einde verhaal daar. Het uitgaansgebied aan de andere kant van de sluis is gewoon doorgegaan met bloeien.

  Die dingen gebeuren in de loop der jaren. Blijven jammeren helpt niet. Transformeer het om tot woongebied, liefst sociale huur.

  Dat Verkade-paviljoen kan straks tussen de huizen opnieuw opgebouwd worden in de nieuwe woonwijk op dat Verkadeterrein.
  Win-win.

 • Ferdinand Piet

  Die hele kade zou toch ideaal zijn voor horeca. Plemp het vol met terrassen, leuke cafeetjes en restaurantjes. Het is de zon kant van de Zaan, een betere plek voor een terras is er niet in het centrum van Zaandam

 • Ger Docter

  Zaanstad is in staat om de tent te slopen en er een woontoren neer te zetten, leefruimte word geen rekening meer gehouden. Burgemeester en Wethouders kunnen een voorbeeld nemen aan gem Wormer waar met meer ruimte rekening gehouden word.zaanstad heeft een nieuwe ontwikkelaar in dienst die praat over het plein de Burcht kan nog wat staan.Ja dan weet ik ook nog wel wat.Wat dacht je van park kan ook nog gebouwd worden.In zaandelft Wijdeland kunnen wel vier torens staan.Ja elke stad en plaats zou zoals het plein de Burcht onbebouwd laten.De bewoners moeten de tegels weg halen voor het velen hemelwater wat vermoedelijk gaat vallen.En Zaanstad bouwt maar raak

 • Rudolf Jacobs

  Opruimen die zooi. Leuk bedacht maar gebeurt nooit meer wat mee en Verkade gaat t echt niet opknappen.

 • Willemijn Lepelaers

  Hoe hebben ze nu op die plaats een tent kunnen zetten, daar gaat toch niemand heen? De muziektent op de Gracht is tenminste midden in de stad, en op een gezellige plaats!!

 • Gerard Koekkoek

  Al ver voor 2016 was het dakhout aan de onderzijde van het dak al aangetast,, dooor lekkage van zinkwerk.
  Als ik me juist herinner is deze muziekkoepel / tent ooit geschonken door een restaurant eigenaar van de Klauwershoek. Nu gaat het vaak zo met geschenken aan de gemeenschap dat onderhoud geacht wordt ook door de gemeenschap wordt gedragen. Dus de Gem Zaanstad in dit geval. Maar kan me discussie binnen de de muren van de Gemeenthuis wel voorstellen, wie neemt deze kosten op zn budget ? Dan is het wel duidelij kwaar ’t op uitdraait, dan komt het tussen wal en schip (nu de sluis) terecht.

 • Martin Hammer

  Weet iemand wie de eigenaar is van deze muziektent?
  Het blijkt niet de gemeente te zijn…
  Wie heeft hem laten bouwen (Ruud Moes?) en wanneer,waarom?
  En waarom heet hij ‘Verkade’ muziektent?

  Veel is onduidelijk over dit object….

 • Tom Syrier

  Bij mijn weten is het een gift geweest van de Stichting SBCEV aan de Geënte Zaandam die eveneens het Verkade Paviljoen aan het Zaans Museum heeft geschonken. SBCEV is een stichting van de familie Verkade. Wellicht verdere info te halen via Zaans Museum en/of Stichting Vrienden van het Zaans Museum.
  Succes en met vriendelijke groet
  Tom Syrier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *