Verkade vervaagt verder 

In 2018 schreven we al over ‘De Sloop van Verkade’. Maar hoewel Verkade in 1990 al werd overgenomen door United Biscuits, en sinds 2014 onderdeel is van de Turkse Yildiz Holding waaronder ‘Pladis’ valt, bleef de merknaam Verkade tot voor kort vertrouwd gehandhaafd in de Zaanse Westzijde. Tenminste, op het bord aan de ingang. 

Dat is nu verleden tijd.

Grote letters ‘Pladis’ hebben ‘Verkade’ definitief van haar troon gestoten. Gert-Jan van den Dongen maakte er gisteren een foto van:

Onder Pladis staat voor de muisjes ‘Verkade’ geschreven. Zo fotografeerden wij het in oktober 2021:

Het uitkleden van Zaans trots gaat langzaam maar zeker. 

In juni 2017 werden 87 medewerkers gewipt, waarvan sommigen nooit een andere werkgever hadden gehad. Twee maanden later vertrok toenmalig directeur Dick Kuiper, die over zijn vertrek niks mocht zeggen. Veel van de Verkade-koekjes transformeerden naar McVities

Het zal de vooruitgang zijn.

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Pia verdam

  de verkade chocola is nog steeds heerlijk.
  mijn moeder heeft bij verkade gewerkt op de afdeling waxinelichtjes

 • Jeannette Schoone

  Globalisering is de boosdoener.

 • Rene peters

  Hoeveel arbeidsplaatsen zijn er verdwenen eerst Bruijnzeel , daarna Verkade en velen meer.
  Verkade op vrijdag bij de avondvierdaagse, met de Verkade harmonie erbij . Ook had Verkade een voetbalclub een heel grote familie was het.

  • Martin Amraad

   Ja, er wordt veel afgebroken in Nederland. Hak, Verkade, Douwe Egberts, Bruijnzeel, Fokker, Verolme,
   We hebben straks helemaal geen ‘eigen’ industrie meer en is alles, of weg, of in buitenlandse handen.
   We maken ons steeds meer afhankelijk van derden.

 • Diederik Eijer

  In mijn jeugd (45 jaar geleden) bij Verkade vakantiewerk gedaan. In de koekfabriek en later nog bij de chocoladefabriek aan de Zaan. Mooie herinneringen en een prachtig bedrijf. Maar je zag toen al dat het letterlijk een oud bedrijf was. Niet verwonderlijk dat het verdwenen is, want modernisering op die locatie was economisch niet mogelijk.

 • Wendy Kind

  Zonde dat ze zo’n internationale en befaamde merknaam weggooien. Bord doet beetje pijn 😉

 • Joke Runeman

  Dat doet zeker pijn. Mijn vader werkte dertig jaar bij de Technische Dienst, speelde in de Verkades Harmonie en mijn moeder en ik haalden heerlijke Verkade producten bij de Inslag. Ook staat mij nog een Sint Nicolaasfeest met mooie cadeaus in de recreatiezaal voor de geest.
  Tijdens mijn middelbare schooltijd (1965) werkte ik op kantoor bij de afdeling Planning en leverde regelmatig getypte briefjes af bij de werkleiding in de fabriek: nieuwe instructies voor de productie. Het rook er heerlijk naar koek en in korte tijd rende ik met gemak naar alle uithoeken van het pand. Wat een leuke herinneringen.
  Waarom wordt zo’n prachtige merknaam weggegooid, moeten we nu vragen waar de Pladis chocoladeletters liggen, nee toch!

 • ook ik heb in de vakantie bij Verkade gewerkt op de Bifa-Afdeling. Daar kwamen de verschillende soorten via de lopende band binnen en ingepakt door voor namelijk Amsterdamse meisjes. Ze konden in een greep precies het aantal koekjes pakken die in een blik moesten. Wee je gebeente
  als de nieuwe lege blikken niet op tijd aangeleverd werden, dan was het huis te klein. Want de dames werkte op stuk loon. Als ik even tijd had, dan zorgde ik wel dat ik in mijn linker broekzak wat lekkere koekjes had, en in mijn rechter broekzak wat zoute koekjes. Zo kwam Jan splinter door de winter. Ik heb daar een hele leuke tijd gehad..
  koekjes had, en in mijn rechter broekzak een handvol zoute koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *