Verkadebuurt, Mauritsbuurt, De Kroon… ruim 700 nieuwe woningen

De bouw van de Verkadebuurt, zo’n 470 woningen tussen de Provincialeweg en de Vaart in Zaandam, moet in 2021 beginnen. Maar dat is niet het enige project in die buurt.

Tussen het Volkspark en de Marga Klompéstraat komt de ‘Mauritsbuurt‘ met circa 200 woningen. Aan de Provincialeweg komt ‘De Kroon’ met 67 koopappartementen in het voormalige BAM-kantoor. Daarachter komen waarschijnlijk ook nieuwe woningen. Naast het Volkspark is de nieuwe school van Et Buut en Westerkim in aanbouw.

De omwonenden van de Verkadebuurt hebben gepleit voor voldoende sociale huurwoningen. Ook willen ze dat de Vaart als waterverbinding open blijft. Het optimisme over de snelle bouw is opmerkelijk, medio juli schreef wethouder Muinnikendam nog aan de raad van Zaanstad in verband met het PAS-besluit van de raad van State:

“Alleen projecten met een vergunning die onherroepelijk is, worden volgens de minister niet getroffen. Voor alle andere projecten moet een nieuwe voortoets en eventueel een beoordeling plaatsvinden.”

Zaanstad gaat er vanuit dat de stikstoftoets voor dit plan geen roet in het eten kan gooien.

De Kroon (afbeelding boven) aan de Provincialeweg 184-186 is een project van ontwikkelaar IBS. Voor de woningen daarachter zijn nog geen schetsen en is eerst meer onderzoek nodig naar de mogelijkheden volgens de gemeente.

De werkzaamheden voor de nieuwe school zijn dit voorjaar begonnen en duren ongeveer tot juli 2020.

Hier zijn de plannen voor De Kroon en de Mauritsbuurt te zien.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *